Evakuerad till hotell efter upprepade vattenläckor
- Ingen ska vistas i en sådan miljö eftersom det redan efter ett par tre dagar kan bildas mögel på grund av all fukten, säger Karina Bergh, ärendehandläggare hos Hyresgäst-föreningen som sett till att hyresvärden ordnat och betalar för ersättningsboende åt Conny.
Det var i september 2007 som Conny Nilsson, som blir 80 år i år, flyttade in i den då helt nybyggda lägenheten i Ytterby. En flyttning hon såg fram emot eftersom hennes föräldrahem en gång låg på precis samma plats. Dessutom hade huset hiss vilket det förra hyreshuset inte hade.
Men redan efter ett halvår började problemen.
– Jag satt och tittade på tv då jag plötsligt kände något konstigt i nacken, berättar Conny. Det visade sig att det droppade vatten från taket och jag tänkte det kan ju inte vara sant, det är ju ett nybyggt hus.
Sedan dess har Conny varit med om fem vattenläckor. I början av december förra året fylldes golven i både vardagsrum och sovrum med vad som senare visade sig vara 50 liter sörjigt vatten.
På nyårsaftonens kväll var det dags igen.
– På kvällen började det rinna in vatten under fönstret i vardagsrummet, säger Conny. Så det var bara ut med blommorna och in med spänner och trasor.
– Sedan när jag skulle gå in i sovrummet så var jag nära att halka omkull, då var det fullt av vatten på golvet där också.
Conny hade fått ett journummer att ringa men den person som hade jouren hade fullt upp och sade sig inte ha tid att komma. Först när det nya året klingat in fick Conny besked att hon inte skulle få hjälp förrän dagen därpå.
– Jag sov inte en blund den natten, berättar Conny. Jag tog en plastskyffel och försökte skyffla upp vatten i hinkar och tömde hela linneskåpet på frottehanddukar som jag lade ut över golven.
Efter varje vattenläcka har hyresvärden via en inhyrd byggfirma gjort försök att åtgärda problemen, men hittills utan framgång.
– Det har snarare bara blivit värre, säger Conny, som själv tror att läckaget både beror på att loftgången på taket ovanför kan vara otät men också på att husets ytbeläggning är för klen. Så fort det blir tö hänger gardinerna dyblöta och tapeterna lossnar i skarvarna.
Även om Conny just nu slipper oroa sig för att behöva skyffla vatten igen längtar hon hem.
– De är verkligen jättefina, snälla, rara och goa här på hotellet men det blir ju aldrig detsamma att sitta på ett rum som att vara hemma. Men innan jag flyttar tillbaka måste lägenheten vara färdigrenoverad och hur lång tid det tar vet inte jag.
Ägare till hyreshuset i Ytterby är Mjöbäcks Entreprenad och enligt entreprenadchef Arne Bengtsson kan reparationerna komma att dra ut på tiden.
– Vi har anlitat Statens provningsanstalt för att hjälpa oss att lokalisera den här läckan, säger han. De har varit och besiktigat huset och lägenheten i förra veckan och även om vi inte är riktigt säkra ännu så tror vi att läckorna beror på att tätskiktet under klinkersen i loftgången på taket inte håller tätt och att det är det som orsakar läckorna.
Skulle det stämma måste loftgången rivas upp och byggas om och det är enligt Arne Bengtsson ett jobb som inte går att utföra så länge det är snö och is utomhus. Dessutom behöver Connys lägenhet renoveras, bland annat måste golven rivas upp för att få bort fukten inunder.
– Det här är verkligen jättebeklagligt, bedrövligt helt enkelt och otroligt synd om den här damen som bor i lägenheten, säger Arne Bengtsson. Men vi jobbar hårt och gör verkligen vårt bästa för att lösa det här problemet.