Annons

Ex-sambo bodde utan kontrakt i åtta år – fick ändå lägenheten: ”Bodelning förenklar”

Nyheter Mannen bodde kvar i sin sambos lägenhet utan värdens tillstånd i åtta år. Ändå fick han ta över kontraktet. Experten förklarar varför – och ger tips om hur du ska tänka om du flyttar isär.
Att göra en bodelning när man flyttar isär är viktigt för att den som inte står på kontraktet ska kunna ta över hyresrätten. Det anser Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Getty images/Hyresgästföreningen
Att göra en bodelning när man flyttar isär är viktigt för att den som inte står på kontraktet ska kunna ta över hyresrätten. Det anser Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen.

För tio år sedan hade paret från Göteborg bestämt sig för att flytta ihop. De hittade en hyrestvåa via Familjebostäder och blev sambor. Paret bestämde sig för att skriva kvinnans namn på hyreskontraktet.

Efter drygt ett år tillsammans separerade de. Kvinna flyttade vidare, men hyrde ut lägenheten i andra hand till sitt ex under ett år med tillstånd från värden.

Bodde kvar – utan kontrakt

Men efter att tillståndet gått ut fortsatte mannen att bo i lägenheten utan kontrakt, i åtta års tid. När hans tidigare sambo förra året sa upp sitt hyreskontrakt ville Familjebostäder kasta ut mannen från lägenheten. Kvinnan som tidigare hade haft kontraktet ville att hennes ex skulle få ta över det. Men eftersom paret inte längre bodde ihop när kontraktet gick ut ansåg värden att man hade rätten på sin sida.

Familjebostäder tog ärendet till Hyresnämnden för att bli av med mannen. Nämnden stod på värdens sida, eftersom man ansåg att paret enligt lagens mening inte varit sambor tillräckligt länge. Man skriver att ett ”verkligt samboskap” enligt rättspraxis har en ”varaktighet på omkring tre år”.

”Beslutet har blivit fel”

Mannen skulle alltså tvingas flytta men överklagade till Hovrätten. Där kom man med precis samma information som i Hyresnämnden fram till motsatsen: Mannen får bo kvar och ta över kontraktet.

För Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen, är det hela logiskt.

– Beslutet från Hyresnämnden har helt enkelt blivit fel i det här fallet. Och det klargör ju hovrätten, som tur är. Enligt en skyddsregel har en sambo som inte står på kontraktet ändå rätt att bo kvar i lägenheten, om den har sin bostad i där och har möjlighet att betala hyran. Man behöver inte ha varit sambo i tre år, säger hon.

Men hur kan någon som olovligt hyrt i andra hand under många år få ta över ett hyreskontrakt?

– Har man varit sambo har man ett annat skydd. Det är inte lika självklart att det handlar om en vanlig andrahandsupplåtelse. Det kan vara en slump vem som får stå på kontraktet när man skaffar en lägenhet ihop.

Viktigt att göra bodelning

Vad är ditt råd till de par som flyttar isär efter att ha bott i en hyresrätt?

– Om man skaffat lägenheten tillsammans har man möjlighet att bodela den. En bodelning förenklar. Är man överens om vem som ska få lägenheten kan inte hyresvärden göra några invändningar.

Och om man inte är överens?

– Då kan man vända sig till en bodelningsförrättare via tingsrätten.

Två sambor flyttar ihop och skriver ett namn på hyreskontraktet. Sedan kastar personen som står på kontraktet ut den andra ur lägenheten. Vilka rättigheter har den utkastade?

– Då blir det helt plötsligt en familjerättslig tvist mellan de här två personerna. Då kan man vända sig till en familjerättsjurist i första hand. Sedan avgörs sådana ärenden i tingsrätten.

Fakta: Då kan värden inte stoppa kontraktsbyte mellan sambor
  • Sambors gemensamma bostad och bohag (som möbler, hushållsmaskiner och annat som finns i hemmet) utgör samboegendom. I en bodelning avgör de tidigare samborna vilken egendom de ska få.
  • Man måste göra bodelning senast ett år efter att samboförhållandet tar slut.
  • Om den ena sambon har kontrakt på en gemensam hyresrätt har den andra sambon rätt att överta kontraktet när samboförhållandet upphör, om den sambon bäst behöver bostaden och övertagandet ”kan anses skäligt” enligt sambolagen.
  • Har sambor gjort en bodelning efter en separation får inte hyresvärden ha några invändningar, även om man byter namn på hyreskontraktet.
  • De sambor som inte kommer överens om vem som ska ha hyreskontraktet kan vända sig till en bodelningsförrättare via tingsrätten.

Källa: Sambolagen, Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.