Annons

Expert: Högst rimligt att kommunen betalar tillbaka

Norrköping Norrköpings kommun tänker inte betala tillbaka felaktiga p-böter som bilister fått i flera år. Men experter inom juridik och förvaltningsrätt håller inte med: "Högst rimligt att kommunen betalar tillbaka pengarna".
Foto: Jenny Knutsson
Felaktiga p-böter kommer inte betalas tillbaka, uppger Karin Jonsson, C, ordförande i tekniska nämnden.

Brister i Norrköpings kommuns föreskrifter har gjort att bilister felaktigt blivit bötfällda på två av stadens gator. På Gamla Rådstugugatan 1 handlar det om ett skrivfel som funnits i sju år och som gjort parkeringsböter för 10 000-tals kronor ogiltiga.

— Jag tycker att det är brottsligt förfarande. En lag måste ju gälla alla, säger Berit Sagrelius, en av de bilägare som felaktigt blivit bötfällda.

Läs ocksåFelaktiga p-böter betalas inte tillbaka

Kommunen har dock inga planer på att betala tillbaka pengarna trots att det har saknats lagstöd för att utfärda böterna. Enligt kommunen är orsaken att det gått för lång tid sedan böterna utfärdades, dvs under perioden juni 2010–september 2017.

Kommer ni att betala tillbaka några av de felaktiga böterna?

— Nej, inte om det gått ett halvår och man inte har begärt det, så gör vi inte det. Skyltningen har ju egentligen stämt, men det är förordningen som det varit ett litet fel i som man rättade till när man fick se det, säger Karin Jonsson,C, kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Läs ocksåDolt fel gör p-böter ogiltiga

Enligt kommunen skulle böterna överklagats till polisen inom ett halvår för att pengarna skulle kunna betalas tillbaka. Men kommunen har valt att inte informera de berörda bilisterna om felet och möjligheten att överklaga.

— Nej, det gjorde vi inte. Skyltningen var ganska tydlig och det var ett litet skrivfel i förordningen, så i stort sett förändrar det ingenting. Sedan är det klart att rent formellt om folk hade anmält inom ett halvår så hade de fått rätt, säger Karin Jonsson.

Annons

Hur viktigt tycker du att det är att ni har korrekta föreskrifter?

Läs ocksåHyresgäster: Lätt att parkera fel

— Ja, men det är jätteviktigt, självklart. De tittar vi över kontinuerligt så att de ska stämma.

Ni känner inget ansvar för bilisterna som fått felaktiga böter?

— Felaktigt och felaktigt. Avsikten var ju att det skulle vara så som det stod på parkeringsskylten. Hade man överklagat så hade man ju fått rätt, men det var inte avsikten att det skulle vara så, säger Karin Jonsson.

Även om kommunen rent juridiskt inte har någon skyldighet att betala tillbaka böterna så bör de göra det ändå. Det anser Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

— Jag skulle uppmana alla som fått en felaktig bot att skicka ett ersättningsanspråk till kommunen. I skadeståndslagen står att du har rätt till ersättning vid fel och försummelse vid myndighetsutövning. Det är vad jag kan se så här på rak arm, att kommunen har gjort fel och då har man rätt till ersättning.

Annons

Att det gått flera år sedan böterna utfärdades är inget hinder, menar Ingrid Helmius.

— Det finns ingen preskriptionstid för skadestånd. Man måste ha kvar boten och kunna visa att den har varit felaktig. Om jag vore kommunen så skulle jag betala tillbaka pengarna. Om de säger nej kan man gå till tingsrätten för att stämma kommunen på skadestånd, men risken är att du får betala rättegångskostnaderna om du förlorar.

Även Jan Turvall, en av Sveriges ledande experter inom förvaltningsrätt, anser att kommunen bör betala tillbaka pengarna.

”Även om det är juridiskt sett för sent att ifrågasätta de utfärdade p-boten är det högst rimligt att kommunen betalar tillbaka pengarna om föreskrifterna har varit felaktiga. Det hör till ”god affärssed” och är viktigt för att upprätthålla goda relationer mellan allmänheten och den kommunala verksamheten i enlighet med andemeningen i förvaltningslagens regler om service”, skriver Jan Turvall, statsvetare och lektor vid Göteborgs universitet, i ett mejl till Hem & Hyra.

Läs också Här får dubbelt så många böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.