Annons

Expert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas”

Nyheter Ständig rapportering om skjutningar och bomber spär på känslor om att samhället tappat kontrollen. Resultat: ökad oro och en sned uppfattning av verkligheten. Att då servera en massa fakta hjälper inte, berättar medieprofessorn Orla Vigsö.
Skjutningar gör att folk förblir otrygga
Foto: Johan Wingborg

Jämfört med för tio år sedan ­känner vi oss påtagligt mindre säkra där vi bor, visar Hem & Hyras granskning. Och mest oroliga är kvinnorna.

Nästan varannan kvinna mellan 16 och 24 år ­känner otrygghet i sitt eget bostads­område sent på kvällen. De undviker helst att gå ut ensamma, av rädsla att drabbas av överfall, rån eller våld.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Även äldre kvinnor delar känslan av otrygghet – trots att de löper allra minst risk att drabbas av brott. I åldersgruppen 75 till 84 år undviker 42 procent av kvinnorna att gå ut på kvällen i det egna området.

Ändå ligger antalet brott på den lägsta nivån sedan 2016, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Medieprofessorn Orla Vigsö har en förklaring till fenomenet. Medan brotten rent allmänt blivit färre har det spektakulära våldet i form av skjutningar och bomber ökat rejält.

Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"
Skjutningar har ökat otryggheten
Zara är en av många unga kvinnor som inte längre går ut ensam om kvällen.

”De här brotten är symboliska”

Så länge det sprängs och skjuts är vi otrygga, även om alla andra brott går ner?

– Så kan man säga. Det handlar inte bara om antalet brott utan typen av brott. Och när oskyldiga eller barn drabbas påverkar det oss ännu starkare.

Annons

– Då drar vi lätt slutsatser om att det här är något karaktäristiskt för området eller för Sverige, för att det berör oss så mycket.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Borde man inte skriva om skjutningar och bomber, menar du?

– Jo, men de här brotten är symboliska och har en stor emotionell laddning för oss. De ger en upplevelse av att civilsamhället inte har kontroll. Vi blir rädda trots att det statistiskt sett är minimal risk att drabbas.

Skjutningar gör att otryggheten består
Skjutningar och bomber är symboliska brott som har stor emotionell laddning för oss, säger Orla Vigsö.

Omvärlden upplevs som farligare än den är?

– Ja. Om man jämför risken att bli drabbad med utrymmet det får i nyheter är det inte konstigt att folk tror att det kryllar av galningar där ute. Det spektakulära är tacksamt att rapportera om, eftersom det är mer kittlande brott.

”Skjutningar måste minska”

Hur ska man få folk att känna sig tryggare?

Annons

– Risken är att otrygghet ligger på ett helt annat plan än det vi kan nå med rena fakta. Väldigt mycket handlar om hur man upplever samhället i sin egen grupp – och tyvärr har oroliga människor en tendens att söka upp andra oroliga. Det är problemet: hur ska man göra folk mindre oroliga när statistiken inte spelar roll?

Finns det någon lösning?

– Om polisen lyckas få ner den här typen av spektakulära brott skulle tidningarna inte ha något att skriva om. Det är en insats som skulle ha stor påverkan för tryggheten, oavsett hur stor skillnad det faktiskt får i statistiken.

Mer än varannan kvinna är otrygg på kvällen – läs Hem & Hyras granskning.

Läs också Mannen blev vräkt – hotade förfölja hyresråd ”in i döden” Sönerna slogs med kniv – mamman mister lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.