Annons

Experten: Tveksamt att konceptrenovera 50 år gamla hus

Nyheter Att konceptrenovera hus som är 50 år gamla är ofta inte långsiktigt. Det ­anser Bo Nordlund, värderings- och ­redovisningsspecialist inom fastig­heter.
Oense. Medan Bo Nordlund, värderingsspecialist inom fastigheter och Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen, till största delen är kritiska till konceptrenoveringar, menar Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna, att det finns både för- och nackdelar.

Bo Nordlund är värderings- och redovisningsspecialist inom fastigheter. Han anser att det finns tillfällen då det ur ett ­förvaltningsperspektiv kan vara okej att renovera ­enstaka lägenheter. Exempelvis om ­husen är 25 år gamla och många av de väsentliga delarna på och i huset har halva livslängden kvar. I miljonprogramshus som passerat 50-årsåldern är det ­däremot inte alltid lång­siktigt optimalt, anser han.

– Det är ofta så mycket ­annat som ­behöver göras då. Exempelvis fasader, tak, vatten-/avloppssystem och värme­system. Att då koncentrera sig på att renovera invändigt för att det ger rätt att höja hyran, är många gånger inte optimalt för den långsiktiga ­förvaltningen och ekonomin för fastigheten, säger Bo ­Nordlund.

Läs ocksåTusentals styckvisa renoveringar chockhöjer hyrorna

I somras presenterade Hyresgästföreningen en rapport där man går till hårt angrepp mot konceptrenoveringar, som man menar sätter kortsiktiga intressen före hyresgästernas bästa och fastigheternas långsiktiga välbefinnande.

– Det vi har sett är hur man går in i ­fastig­heterna och gör väldigt mycket ­ytskikt i lägenheterna, medan exempelvis fönsterbyten och annat viktigt underhåll lämnas därhän. Det är varken bra för hyresgästerna, fastighetens långsiktiga status, ­eller för ­miljön, säger Hyresgästföreningens ­ord­förande Marie Linder.

Annons

Det traditionella sättet att renovera en fastighet är en så kallad rot-renovering, där hyresgästernas evakueras under hela eller en del av tiden renoveringen pågår. Även då brukar Hyresgästföreningen ha synpunkter. Inte minst på hyrorna efter renoveringen. Marie Linder menar att föreningen inte är principiellt emot att renovera en lägenhet i taget, men att det inte får ske på annat fastighetsunderhålls ­bekostnad och inte i för stor omfattning, eftersom det innebär stora störningar för ­grannarna.

Läs ocksåTopprenoverat invändigt – betongras på balkongen

Även om Hyresgästföreningen är kritisk både till metod och hyreshöjningar så har många av de konceptrenoverade hyrorna förhandlats med Hyresgästföreningen. Det kan handla om höjningar ­mellan 30–40 procent. Marie Linder menar att kraven ofta förhandlats ner och att ­hyrorna innan renovering ofta är relativt låga.

Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna, menar att konceptrenoveringarna har både för- och nackdelar. ­Ingen tvingas flytta, men det finns risk för att grannarna störs. Han ­menar att det är ”mycket som är tokigt” i Hyresgästföreningens rapport.

Annons

– Det hävdas att bolagen i rapporten ­underhåller mindre än allmännyttan. Det verkar stämma, men det beror på att ­kommunala bolag ofta renoverar mindre. Då ökar underhållsbehovet eftersom fastigheterna är i sämre skick. Att det blivit så beror till stor del på att de årliga hyres­höjningarna inte varit tillräckliga, säger ­Tomas Ernhagen.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!
Läs också Andreas Cervenka: Bostäder till rimliga priser är centralt för att samhället ska fungera Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.