Annons

Experter kritiska: Fler barn vräks – trots att barnkonventionen blivit lag

Nyheter Trots att barnkonventionen blivit lag ökar barnvräkningarna. FN har återkommande kritiserat Sverige för att barn vräks och Barnombudsmannen menar att skyddet för barns boende är alldeles för svagt. Endast två barnvräkningar i hyresmål har stoppats i hovrätten med hänsyn till barns bästa sedan lagen kom, enligt myndigheten.
"Ett välfärdsland som Sverige ska inte ha barn i hemlöshet," säger Juno Blom, barnombudsman.
Foto: Kristian Pohl/Getty Images
"Ett välfärdsland som Sverige ska inte ha barn i hemlöshet," säger Juno Blom, barnombudsman.

Förra året var det rekordmånga vräkningar som drabbade barnfamiljer – 343 stycken. Totalt vräktes 674 barn enligt Kronofogdemyndighetens siffror. Det är en ökning med 17 procent jämför med året innan. Men mörkertalet är stort.

Hem & Hyra har berättat om Jennie och hennes barn som efter år av våld och osäkert boende vräktes av kommunen – trots larm från läkare och psykologer.

Läs ocksåBarnvräkningarna ökar – Jennie kämpar för ett tryggt hem: "Vill att mina barn ska få lugn och ro"Hem & Hyra träffade Jennie för tre år sedan när hon och barnen vräktes. Nu fortsätter hennes kamp för en bostad.

Barnombudsmannen har länge varit kritisk till hur barns rättigheter hanteras vid vräkningar och menar att skyddet för barnens rätt till tryggt boende är för svagt.

FN kritiserar barnvräkningarna

FN:s barnrättskommitté granskar hur alla länder lever upp till barnkonventionens krav. FN-organet har gång på gång kritiserat Sverige för barnvräkningarna.

– FN:s kritik är en markering. Ett välfärdsland som Sverige ska inte ha barn i hemlöshet. För vi har stora möjligheter och förutsättningar att förhindra och vidta åtgärder när barn riskerar vräkning, säger Juno Blom, barnombudsman.

Läs ocksåAllt fler barn vräks – i Stockholms län står allmännyttan för hälften av fallenClara Lindblom (V), bostadsborgarråd i Stockholms stad, säger att hon ser allvarligt på utvecklingen.

I sina två senaste granskningar har FN:s barnrättskommitté slagit fast att Sverige inte lever upp till kraven när det gäller barns rätt till bostad. Kommittén skriver att barn inte ska vräkas på grund av obetalda eller sena hyror och har betonat att staten har ett ansvar för att förhindra vräkningar av barnfamiljer.

FN:s barnrättskommitté har i sina två senaste granskningar slagit fast att Sverige inte lever upp till kraven när det gäller barns rätt till bostad.
FN:s barnrättskommitté har i sina två senaste granskningar slagit fast att Sverige inte lever upp till kraven när det gäller barns rätt till bostad.

– Det är uppenbart att FN ser ett problem i svenska barnvräkningar, säger Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Brister i domar

Enligt Jens Waldenström tar domstolar sällan hänsyn till barnkonventionen i sina avgöranden. De väger inte barnets bästa mot andra intressen. I stället hoppar hyresnämnden och hovrätten i regel över det steget.

– Många domar använder standardformuleringar där det står att barnets bästa inte getts avgörande betydelse. Det är inte tillräckligt, säger han.

FN:s barnrättskommitté betonar att det krävs utförliga motiveringar. Barns bästa har hög prioritet. Det måste framgå tydligt i beslut vad som bedömts vara barnets bästa och hur detta vägts mot andra intressen, enligt FN-organet.

Barns bästa får inte tillräcklig tyngd

Barnkonventionen kräver att barnets bästa alltid vägs in vid beslut som rör barn, även om andra intressen kan anses väga tyngre.

Annons
Enligt Jens Waldenström, jurist Hyresgästföreningen region Stockholm, tar domstolar sällan hänsyn till barnkonventionen i sina avgöranden. De hoppar över det steget och använder standardformuleringar där det står att barnets bästa inte getts avgörande betydelse.
Enligt Jens Waldenström, jurist Hyresgästföreningen region Stockholm, tar domstolar sällan hänsyn till barnkonventionen i sina avgöranden. De hoppar över det steget och använder standardformuleringar där det står att barnets bästa inte getts avgörande betydelse.

– I många fall har barnets bästa inte fått tillräcklig tyngd. Ofta går hyresvärdens rätt att få in hyran före barnens behov av trygghet, säger Jens Waldenström.

I flera domar där barnfamiljer vräkts framgår det inte ens att barn har varit drabbade.

Dom i Högsta domstolen stoppade vräkning av barnfamilj

Men i en vägledande dom från Högsta domstolen 2021 var barnens bästa avgörande. Fallet gällde en kvinna med sex barn som riskerade att förlora sitt hem. Domstolen stoppade vräkningen och menade att en tvångsförsäljning av bostaden skulle drabba barnen alltför hårt, särskilt då några av dem hade särskilda behov. Att ryckas upp från sin trygga hemmiljö skulle påverka barnen ”i hög grad negativt”.

Domen visade att barns behov av trygghet och stabilitet ska väga tungt i beslut, säger Jens Waldenström. Den visade också att avvägningen mellan barnets bästa och borgenärernas intressen inte får göras schablonmässigt utan måste prövas noggrant i varje enskilt fall.

Samma hänsyn borde tas i ärenden där hyresgäster med barn riskerar att vräkas, säger han.

Granskat rättsfall – endast två barnvräkningar stoppade

Barnombudsmannen säger samma sak. Barns situation och barns bästa får inte tillräckligt genomslag i domstolars bedömningar och motiveringar i hyresmål.

Endast i 2 av 36 hyresärenden har Svea hovrätt ansett att hyresavtalet inte bör upphöra utifrån en bedömning av barnets bästa.

Sedan barnkonventionen blev lag den 1 januari 2020 har Barnombudsmannen samlat rättsfall från högsta instanser där barnkonventionen eller principen om barnets bästa finns med i domstolens bedömning.

Av 36 hyresmål i Svea hovrätt som rör barn har det endast gjorts en utvecklad bedömning utifrån barns rättigheter i 4 fall, enligt Barnombudsmannen. Det senaste exemplet är från september i år.

I de flesta fall handlar ärendet om hyresavtalet ska förlängas eller ej, till exempel i situationer där hyresgästen inte betalat hyran eller hyrt ut utan tillstånd i andra hand.

Läs ocksåJennie vräktes av socialtjänsten – väntar på svar från Högsta domstolen

Endast i 2 av de 36 hyresärendena har hovrätten ansett att hyresavtalet inte bör upphöra utifrån en bedömning av barnets bästa, uppger Barnombudsmannen. I det ena fallet var det även andra omständigheter som gjorde att domstolen bedömde att familjen skulle få bo kvar.

Barnombudsmannen Juno Blom är kritisk.

Annons

– I varje situation som man inte gör en barnkonsekvensanalys så gör man inte sitt jobb. Nu är barnkonventionen lag vilket innebär att i alla frågor som berör barn ska man göra en bedömning av vad som är barnets bästa.

Krävs nolltolerans mot barn i hemlöshet

Juno Blom menar att det måste finnas en nolltolerans mot barn i hemlöshet. Hon säger att nya socialtjänstlagen som riksdagen fattar beslut om våren 2025 med fokus på förebyggande insatser kan förhindra att barn blir vräkta. Hon hänvisar också till att kommunerna har ansvar att se till att barn har ett tryggt och stabilt boende.

Pia Kjellbom, forskare på Linköpings universitet som studerat barnvräkningar, menar att det är väldigt optimistiskt att tro att den nya socialtjänstlagen kommer sätta stopp för barnvräkningar.

– Vi har barnkonventionen redan idag så jag har svårt att se att den nya socialtjänstlagen skulle ha en större effekt. I den nya socialtjänstlagen står det ingenting om barnvräkningar.

Hon säger att det är en stor brist att det inte ingår en översyn av ekonomiskt bistånd i den nya socialtjänstlagen.

– När det gäller barnvräkningar så är det just brist på pengar som är den stora frågan. Barn vräks på grund av hyresskulder.

– Men det som verkligen skulle hindra barnvräkningar är om socialtjänsten gjorde individuella bedömningar och behandlade barnet som en individ med egna rättigheter. Den skyldigheten har man redan genom barnkonventionen och nuvarande socialtjänstlag, säger hon.

Regeringen har nyligen gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga och analysera varför antalet vräkningar av barnfamiljer har ökat under senare år. I uppdraget ingår att redovisa hur olika kommuner arbetar för att förebygga vräkningar och föreslå åtgärder för att minska antalet vräkningar av barnfamiljer.

Barnombudsmannen Juno Blom säger att det är positivt men att det inte kommer att räcka. En av de viktigaste åtgärderna enligt henne är att se till att föräldrar som hamnar i svårigheter kan få hjälp tidigt så att det går att förhindra att de vräks tillsammans med sina barn.

Fakta: Hyresmål i hovrätten – bara två vräkningar av barnfamiljer har stoppats med hänsyn till barnets bästa

Sedan barnkonventionen blev lag den 1 januari 2020 har Barnombudsmannen samlat rättsfall där barnkonventionen eller principen om barnets bästa finns med i domstolens bedömning. Endast i 2 av de 36 hyresärendena som Barnombudsmannen samlat in har hovrätten ansett att hyresavtalet inte bör upphöra utifrån en bedömning av barnets bästa.

Ett av dessa fall avgjordes i februari 2024 i hovrätten, där en kvinna med flera barn, varav två med funktionsnedsättningar, fick behålla sitt hem trots sena hyresbetalningar.

I det andra fallet hade hyresgästen varit sen med hyran vid sex tillfällen efter att ha fått ett korttidsavtal. På senare tid hade dock kvinnans hyra betalats utan problem. Hyresgästen hade fyra minderåriga barn boende hos sig och hade bott länge i lägenheten.

Ett av barnen hade besvär till följd av en allvarlig olycka. Två av barnen hade funktionsnedsättningar och hovrätten bedömde att barnen skulle påverkas allt för negativt om de skulle behöva flytta. Enligt hovrätten var det oskäligt att låta hyresavtalet upphöra. Beslutet kom i september 2024.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Ministern om att barnvräkningarna ökar: "Oerhört allvarligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.