Annons

Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

Göteborg Hyresvärden erbjuder pengar om hyresgästerna röstar ja till ombildning, och hotar att köra över dem om de röstar nej. Experter på bostadsrätt är förbluffade över upplägget. ”Proceduren blir regelvidrig och inte byggd på demokratiska grunder”, säger en av dem.
Foto: Amnon Israeli/Skärmdump/Heléne Grynfarb
Mikael Goldstein och Anders Joachimsson har stor kunskap om ombildningar. Ingen av dem har tidigare hört talas om att hyresgäster får betalt för att rösta ja på en köpstämma.

Företaget Alprin Holding AB vill ombilda hyreshuset på Bangatan 10 i Göteborg till bostadsrätter. Hyresgäster erbjuds flera hundratusen kronor per hushåll om de röstar ja och ombildningen går igenom.

Mikael Goldstein har skrivit böckerna ”Köp rätt bostadsrätt” och ”Köpa osett?”. Det är handböcker för den som funderar på att köpa en bostadsrätt. Han har aldrig hört talas om ett liknande upplägg.

Läs ocksåVärden vill betala hyresgästerna för att ombilda: ”Extremt oseriöst att göra så”Den nya ägaren till huset som Johanna Bontes är hyresgäst i vill driva igenom en omvandling till bostadsrätter. Hyresgsäterna erbjuds stora summor pengar om de röstar ja och ombildninge går i genom. Röstar de nej hotar värden med att ombilda ändå genom ett kryphål i lagen.

Det är inte formellt olagligt, men går helt på tvärs med hur lagstiftaren tänkt sig, menar Mikael Goldstein.

”En gråzon”

– Det är en gråzon. Proceduren blir regelvidrig och inte byggd på demokratiska grunder. Någon har orkestrerat processen, det blir lite som ett förfalskat valresultat, säger Mikael Goldstein.

Alprin Holding har sagt att om inte en majoritet röstar ja kommer företaget att ombilda ändå. Detta genom att skapa en ekonomisk förening, sälja huset till den och sedan omvandla föreningen till en bostadsrättsförening.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

Skulle ombildningen gå till så bör eventuella bostadsrättsköpare kontrollera upplägget extra noga, enligt Mikael Goldstein

Manar till vaksamhet

– Det gäller att se upp så att det inte skapas oförmånliga stadgar för föreningen. Jag tänker spontant på Kinesiska Muren i Malmö, där det blev så att medlemmarna inte hade ordentlig rösträtt och styrelsen kunde sko sig utan att det gick att stoppa. Man måste vara vaksam, säger han.

När hyresgäster erbjuds flera hundratusen kronor för att rösta ja blir det så klart frestande att göra det, även för den som inte själv tänkt köpa sin lägenhet. Det riskerar att leda till en hög andel kvarvarande hyresgäster i huset.

Annons
Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Enligt Mikael Goldstein kan hyresgäster vara en bra affär för en nyskapad bostadsrättsförening – förutsatt att de flyttar ut efter ett tag.

Lönsamt att sälja

– Då kan hyreslägenheten upplåtas med bostadsrätt och säljas till marknadspris. Det blir en stor intäkt till föreningen, ett kapitaltillskott direkt in i kassan. Hyresgäster som bor kvar kan däremot bli en belastning i långa loppet, och det kan skapa grannosämja. Det finns risk att man bygger in en dissonans i föreningen, säger Mikael Goldstein.

Han betonar att det inte går att säga i förväg ifall en ombildning på just Bangatan 10 blir bra eller dålig. Varken för en framtida bostadsrättsförening eller för dess hyresgäster. Men han ser stora risker.

– Jag vet inte om jag skulle våga lita på det här. Det låter som en riktig kökkenmödding. Det kan bli vad som helst: en lysande affär eller bara pannkaka av alltihop, säger Mikael Goldstein.

”Tangerar mutor”

Anders Joachimsson är affärsområdeschef för hyresfastigheter inom HSB Stockholm och har stor erfarenhet av ombildningar. Inte heller han har tidigare hört talas om att hyresgäster erbjuds betalt för att rösta ja vid en köpestämma.

– Det tangerar ju mutor och korruption. Samtidigt är det svårt att bedöma vilken påverkan det kan få på en framtida bostadsrättsförening. I teorin är det inte säkert att det påverkar alls, säger Anders Joachimsson.

Han påpekar att det på ett sätt alltid är fastighetsägaren som tar initiativet till en ombildning. Processen bygger på att ägaren har intresse av att sälja, annars blir det inget.

Okänd modell

Till skillnad mot Mikael Goldstein menar han också att en bostadsrättsförening inte nödvändigtvis har intresse av att bli av med kvarvarande hyresgäster i sitt hus. Hyran som en hyresgäst betalar är ofta högre än avgiften som föreningen får in från en medlem.

Annons

– Men det måste ändå finnas tillräckligt med medlemmar i föreningen för att få ihop en styrelse. Om det blir för många hyresgäster kvar så tänker jag att det kan bli svårt att genomföra, säger Anders Joachimsson.

Att Alprin Holding erbjuder hyresgästerna representation och rösträtt i en framtida föreningsstyrelse är en helt ny konstruktion för honom.

– Jag har aldrig hört talas om det. Det kan vara positivt att hyresgästerna får en viss insyn i hur bostadsrättsföreningen sköts. Men kan man utöva formellt inflytande utan att samtidigt bli ansvarig för vad som händer i föreningen? Det där känns som invecklad föreningsjuridik, och något man skulle behöva titta på ordentligt, säger Anders Joachimsson.

LÄS MER:

Värden vill betala hyresgästerna för att ombilda: ”Extremt oseriöst att göra så”

Så fungerar ombildningar – undvik att bli lurad

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.