Annons

Experter ska se till att vattnet hålls rent

Nyheter Vilka material och produkter som är lämpliga att använda i kontakt med vatten är under ständig diskussion. Nu ska en statlig utredning försäkra att dricksvattnet hålls rent.

Ingen människa överlever utan vatten. Ändå är okunskapen stor kring hur olika spårämnen som kommer i kontakt med dricksvattnet egentligen påverkar oss.

Både kommuner och företag har efterfrågat ett större statligt ansvar för att hålla vattnet rent. I det ansvaret ingår att på ett tydligare sätt än i dag redogöra för vilka material och produkter som innehåller ämnen vilka inte bör komma i kontakt med dricksvattnet.

Läs ocksåSkyllde vattenskadorna på hyresgästen - krävde 600 000 kronor: ”Var finns rättvisan?”Vattenskador i en lägenhet och fakturan från hyresvärden MKB på nära 600 000 kronor.

Förra sommaren startade därför regeringen en särskild utredning med syfte att identifiera hur man kan garantera att vattnet hålls rent och säkert, på både kort och lång sikt.

Under tisdagen överlämnades en delrapport från Dricksvattenutredningen till regeringen. Den innehåller bland annat en uppmaning till ökad information och tydlighet från statens sida.

Utredarna vill gärna se att det byggs en kunskapsplattform inom området, som enkelt ska kunna nås via internet eller kontakt med myndigheterna.

Annons
Läs ocksåPia kräver skadestånd för brunt vatten i kranen: ”Värden har själv sagt att han inte skulle dricka det”

I dagsläget ansvarar Livsmedelsverket, Kemikalieinspektionen och Boverket gemensamt för lagstiftningen kring dricksvatten – medan tillverkarna har krav att tillverka hälsomässigt säkra produkter. Men vad som egentligen kan klassas som säkert för vår hälsa är inte helt tydligt. Utredarna efterlyser därför ett bättre samarbete mellan myndigheterna, för att säkra vattenkvaliteten i hela landet.

Ett särskilt ansvar för att samordna arbetet föreslås ligga på Boverket.

Slutredovisning av uppdraget ska ske senast den 29 april 2016.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Annons

 

Läs utredningens delbetänkande här:

Läs också Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.