Experternas tips – så kan du göra om grannen drabbas av psykisk ohälsa
Vi har låtit experter med koppling till frågan om psykisk ohälsa ge sina tips. Hur ska man tänka och agera om man märker att grannen mår dåligt?
– Många som mår riktigt dåligt isolerar sig och drar sig undan, till skillnad från vad många tror, säger Beatrice Ikonen.
Hon är utbildare på RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, som är en förening för personer med psykisk ohälsa. Grannar kan ha en viktig roll. Både för att förebygga psykisk ohälsa och för att slå larm om det blir akut.
– Våga fråga och visa att du bryr dig, det är det bästa tipset. Uppmärksamma personer och säg “hej”. Vi är väldigt tillbakadragna i Sverige och pratar ogärna med våra grannar. Personer som mår dåligt och är isolerade mår bra av att vi ser dem. ”Det var länge sedan jag såg dig, är allt bra?”
Säg hej – men utlova inte någon lösning
Beatrice Ikonen poängterar att det finns ett brett spektrum av psykisk ohälsa, det kan vara tillfälligt, lättare eller svårare. De olika varianterna kräver anpassat bemötande och hon avråder från att grannar ska utlova att lösa någons problem.
– När man närmar sig en person som mår väldigt dåligt är du på väg in i ett väldigt svårt och komplext samtal. Jag tror inte att man ska ta på sig att göra det. Ska man göra det ska man vara väldigt medveten och ha kunskap. Det är en sak att säga “hej, har inte sett dig på länge” och det är en annan sak att försöka hjälpa. Man ska vara väldigt försiktig med att utlova det.
Det går bra att redan tidigt kontakta hyresvärden om man är orolig.
– Är du hyresgäst kan du alltid höra av dig till ditt bostadsbolag och berätta om du har en granne som stör dig eller som du är orolig för, säger Beatrice Ikonen.
Läs mer: Psykisk ohälsa bakom vräkningar – vanligt att grannar drabbas av störningar
Hos MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, dyker frågan om psykisk ohälsa bland boende upp varje vecka.
– Det kan vara både med och utan störningar, säger Eva Rosengren som är bosocial chef.
Grannar som påverkas eller är oroliga uppmanas höra av sig till MKB och berätta vad som händer. På obekväma tider går det att höra av sig till bolagets trygghetsjour.
– Man ska alltid kontakta oss om man blir störd, oavsett om det är psykisk ohälsa eller inte.
Fastighetsägaren kan hjälpa dig
Genom att kontakta hyresvärden kan hyresgäster lägga över ansvaret för frågan på värden och få hjälp att ta sin oro vidare.
– Är man inte störd av sin granne utan bara orolig, då kan man välja att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Är man osäker kan man också kontakta oss så kan vi göra ett hembesök hos personen och sedan hjälper vi till att göra en orosanmälan. Vi har nära kontakt med psykiatrin och framför allt socialtjänsten, säger hon.
I extrema fall kan störningar leda till uppsägning, då kopplar värden automatiskt in socialtjänsten som tar kontakt med den som är berörd.
– Men målet är att personen ska kunna bo kvar utan att störa sina grannar. Det är utgångspunkten, säger Eva Rosengren.
Om en hyresvärd inte skulle agera, trots att du tidigare har slagit larm om störningar, kan du utan kostnad vända dig till hyresnämnden och kräva åtgärder. Detta kallas åtgärdsföreläggande. Det krävs dokumentation och samstämmiga uppgifter för att du ska få gehör.
Hyresgäster kan tipsa vården om psykisk ohälsa
Gunnar Moustgaard är medicinsk rådgivare inom psykiatrin inom Region Skåne. Även han ser positivt på att grannar engagerar sig om de oroar sig för någon som verkar må dåligt. Ett sätt kan vara att vända sig till vårdcentralen eller psykiatrin med tips.
– Det är väldigt viktigt att man engagerar sig som medmänniska. Men hamnar man i en situation då detta inte har framgång, det kan vara någon som inte vill att man ska lägga sig i eller som är avvisande, så finns det andra vägar att gå. Det finns inget som hindrar att man lämnar information till vården. Det finns sekretess och vården kan inte ge dig någon information tillbaka. Men som granne är du inte bunden av sekretess och har rätt att lämna den information du har som stöd. En annan möjlighet är att göra en orosanmälan till socialtjänsten, en sådan kan göras anonymt, säger han.
En orosanmälan är också den mest effektiva vägen om du oroar dig för en granne som drabbats av psykisk ohälsa. Så länge den hamnar hos socialtjänsten i rätt kommun är risken liten att den hamnar mellan stolarna. Tips till vården kan däremot hamna fel. Detta på grund av det fria vårdvalet och sekretessen – som granne kommer du aldrig få en bekräftelse på att du tipsar rätt vårdenhet.
Sjuka kan vara rädda eller oroliga
Det går också att larma vården via 112 i ett akut läge.
– Psykiatriambulansen kan larmas ut via 112 om de bedömer det som ett psykiatriskt ärende. Larmcentralen gör bedömningen och det kan till exempel handla om någon som man uppfattar riskerar skada sig själv eller vid ett akut psykotiskt utåtagerande.
Psykiatriambulanser finns idag inom Region Skåne, Norrbotten, Stockholm, Uppsala, Östergötland och i Västra Götalandsregionen.
– De flesta med psykiska besvär som kan uppfattas som stökiga och utåtagerande är själva rädda och oroliga. Det är mycket sällan personer med psykisk ohälsa är farliga för någon annan även om situationen kan vara obehaglig eller provocerande. För att minska risken att eskalera situationen ska man så långt som möjligt bemöta personen på ett lugnt och vänligt sätt, säger Gunnar Moustgaard.
När det går som längst och kan ske saker som är brottsliga så återstår att kontakta polisen. Men alla bedömare som vi pratat med är eniga i att detta är ett väldigt ovanligt läge.
– Vi kommer in vid misstankar om pågående brottslighet och om någon gör något mot dig, oavsett deras mående, som är brottsligt. Det kan vara ofredande, att du utsätts för hot i trapphuset eller att någon försöker ta sig in i din lägenhet. Då ska du kontakta polisen. Misstänker du att det är någon som skadar sig själv eller andra är det heller ingen tvekan, ring 112, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.
- Bygg bra relationer och gör så att grannarna i huset där du bor känner sig sedda. Det kan både förebygga problem och underlätta för den som redan mår dåligt.
- Ta inte på dig att lösa någons problem på egen hand.
När du som orolig granne känner att du behöver hjälp från någon annan:
- Kontakta hyresvärden och berätta vad du oroar dig för. Värden kan i sin tur göra hembesök hos personen i fråga, ta reda på mer och skriva en orosanmälan till socialtjänsten om det behövs.
- Du kan även på egen hand skriva en orosanmälan till socialtjänsten. Detta går att göra anonymt.
Som granne kan du även vända dig direkt till vården med tips om du oroar dig för din grannes mående.
- Ring vårdcentralen eller psykiatrin och lämna uppgifter om vad som hänt.
Vid extrema eller akuta fall:
- I akuta fall kan du även ringa 112. I Skåne och flera andra regioner finns speciella psykiatriambulanser som kan skickas ut.
- Om du upplever att du blir utsatt för brott, eller misstänker att någon skadar sig själv eller andra: Ring polisen på 112.
Källa: RSMH, MKB, Region Skåne, Polisen