Annons

Expertgrupp: Torsgränd behöver inte rivas

Stockholm AFA Fastigheter vill riva 144 lägenheter i Stockholms innerstad på grund av inomhusmiljöproblem. Men nu slår en expertgrupp fast att husen inte alls behöver rivas av det skälet.

Konflikten mellan hyresgästerna som bor vid Torsgränd och AFA Fastigheter, som äger huset byggt på 80-talet, har pågått under flera år. Flera hyresgäster har klagat på brister i lägenheterna och hälsobesvär. AFA Fastigheter har å sin sida hävdat att de sköter förvaltningen på ett bra sätt och att huset med 144 lägenheterna måste rivas på grund av omsorg om hyresgästernas hälsa eftersom huset innehåller kaseinhaltigt flytspackel.

Stadsbyggnadskontoret i Stockholm föreslog tidigare i år att politikerna i Stadsbyggnadsnämnden skulle säga ja till fastighetsägarens vilja att riva huset och bygga 400 lägenheter. Men politikerna sade nej och krävde istället att en oberoende utredning genomfördes.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

Nu har utredningen från några av landets främsta experter på inomhusmiljö, ventilation, miljömedicin och kemi – Lars Ekberg, Ingemar Samuelson, Lars Rosell och Kjell Andersson, landat på Stadsbyggnadskontorets bord.

Slutsatsen i rapporten med namnet ”Innemiljöundersökningar och åtgärdsbehov” är tydligt.

”Det material som expertgruppen har tagit del av visar byggnader med stort behov av åtgärder för att rätta till både byggnadstekniska och ventilationstekniska brister. De granskade handlingarna stödjer dock inte påståendet att det av hänsyn till de boendes hälsa är nödvändigt att riva de befintliga husen och bygga nytt”, skriver gruppen där Lars Ekberg, docent på Chalmers, är ordförande.

Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.

– Vår slutsats är väldigt tydlig på den punkten, däremot tycker vi att det måste göras fler utredningar precis som Sweco och Tyréns föreslagit tidigare. Vilka åtgärder som behöver genomföras och vad det kostar behöver utredas, säger han och tillägger att man efter ytterligare utredningar kanske kommer fram till att rivning och nybyggnad är ett rimligt alternativ, men i så fall av andra skäl än hälsoproblem som orsakats av kaseinhaltigt flytspackel.

Flera boende har genom åren klagat på hälsobesvär och brister i lägenheterna. Men de boendes hälsobesvär sticker inte ut i negativ bemärkelse jämfört med de rapporterade hälsoproblemen i Dalen som uppmärksammades för flytspackelrelaterade problem.

– Nej, det är tvärtom mindre hälsobesvär hos de boende i Sabbatsberg 22 än i andra hus med kaseinhaltigt flytspackel som renoverats på ett bra sätt, säger Lars Ekberg som inte känner till något hus som behövts rivas föra att få bukt med problem som orsakats av flytspackel.

Läs ocksåHyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Vissa hyresgäster anser att husets brister och problem delvis beror på bristande underhåll av värden AFA Fastigheter. Och Lars Ekberg ger dem delvis rätt.

Annons

– En stor orsak till att huset har brister beror på dålig ventilation. Fastighetsägaren har gjort en del förbättringar och idag tycks ventilationsflödena vara godkända. Det hade förstås varit bra om detta gjorts tidigare. Dessutom har delar av systemet nått sin tekniska livslängd och borde bytas ut, säger han.

Han pekar också på att huset i sig är en riskkonstruktion och att till exempel terrasserna är byggda så att vatten kan rinna in under golven i lägenheterna och göra så att flytspacklet blir fuktigt och avger emissioner.

– Man har lyckats eliminera en del av riskkonstruktionerna så att inte vatten kan rinna in men kanske inte alla. Det återstår att klarlägga genom ytterligare utredningar, säger han.

Gunilla Högbom, projektchef på AFA Fastigheter, vill inte kommentera innehållet i rapporten utan säger att hon har en dialog med stadsbyggnadskontoret.

I en intervju med Hem & Hyra i våras sade hon dock att hon inte håller inte med att de bidragit till fuktskador genom att slarva med underhållet.

– Vi har skött förvaltningen på ett professionellt sätt men har ändå ett hus med återkommande inomhusproblem.

Att behålla huset, sanera och rätta till bristerna är inget alternativ, menar hon.

– Även om vi skulle göra det så känner vi oss inte trygga med att det blir en bra inomhusmiljö på sikt.

Annons

Vissa hävdar att AFA vill riva huset för att de tjänar mer pengar på att riva och bygga 400-500 nya hyresrätter.

– Det handlar inte alls om pengar utan om att vi vill ta ansvar för hyresgästerna.

En av hyresgästerna vid Torsgränd, Ulla Lundström, skriver i ett mejl att hon är jätteglad för rapporten.

– Eventuella kaseinproblem går precis som experterna säger i sin rapport att åtgärda och det tycker jag att AFA borde börja med omedelbart, istället för att att försöka slå dunster i ögonen på politikerna i stadshuset, skriver hon i mejlet.

Vad som händer nu är oklart. Martin Schröder chef på Stadsbyggnadskontoret vill inte kommentera resultatet i rapporten eller om kontoret går vidare och gör fler utredningar innan ärendet ska upp i Stadsbyggnadsnämnden.

Läs också Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.