Annons

Explosion av andrahandshyresgäster som kräver överhyror tillbaka – regeringen vill ha lagändring

Nyheter Marknaden för så kallade företagsbostäder är i gungning. Andrahandshyresgäster kräver pengar tillbaka på löpande band, hyresnämnder drunknar i ärenden och uthyrningsbolag går i konkurs. Men nu vill regeringen rädda branschen.
Kollage med rubriker om hotellägenheter och massvräkningar
Hem & Hyra har i många artiklar granskat olika missförhållanden för hyresgäster som hyrt i andra hand via uthyrningsbolag.

Ockerhyror, massvräkningar, bulvaner och bordeller. Hem & Hyra har i många artiklar uppmärksammat olika missförhållanden som uppstått när fastighetsägare valt att anlita mellanhänder i stället för att själva hyra ut sina lägenheter i första hand.

Nu slår allt fler hyresgäster tillbaka och kräver återbetalning av en del av den hyra de har betalat till mellanhandsbolagen. Flera juristfirmor har inriktat sig på att hjälpa dem och det har lett till en explosion av hyresärenden i landets hyresnämnder.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Återbetalningsärendena ökar

Framför allt är det i Stockholm hyresnämnd som ökningen har skett. Från januari 2023 till sista september i år har cirka 1 300 andrahandshyresgäster vänt sig dit för att kräva överhyra tillbaka.

Hem & Hyras genomgång visar att i ungefär en tredjedel av fallen är det privatpersoner som hyrt ut sin lägenhet. Men de flesta återkraven gäller olika mellanhandsföretag.

Läs ocksåVärd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil"Lars Johansson, hyresgäst hos Husia AB i Lysekil.

Bolagen med flest återkrav

Ett av de bolag som fått flest återkrav är SB Properties. 74 av bolagets hyresgäster har krävt pengar tillbaka eftersom de betalat en oskälig hyra. En genomgång av hyresnämndens beslut visar att hittills har 14 av dem fått rätt till återbetalningar på totalt 438 000 kronor.

Marknad i gungning

Möjligheten att hyra ut via en mellanhand är egentligen tänkt för exempelvis personalbostäder, studentbostäder, gruppboenden och liknande. Men modellen har även kunnat användas för att kunna ta ut skyhöga hyror av privatpersoner, som i praktiken inte har någon besittningsrätt och därför inte klagar.

Länge kunde företeelsen växa fritt. Hem & Hyra visade 2021 att det då fanns minst 51 uthyrningsföretag i landet. Tillsammans hade de en omsättning på över två miljarder kronor.

Men de senaste åren har deras marknad börjat gunga.

Nya domar sätter käppar i hjulen

Nya vägledande domar har i praktiken gjort det osäkrare för både fastighetsägare och mellanhänder att jobba som förut.

Annons

De får inte längre sina blockhyresavtal sanktionerade av hyresnämnden om inte mellanhanden har ett eget behov av att exempelvis hyra ut till sina egna anställda.  Efter en dom i Högsta Domstolen, HD, kan dessutom andrahandshyresgästerna få rätt till förstahandskontrakt direkt med fastighetsägarna. Det gör att upplägget kan bli mindre attraktivt.

– Rättsläget har inte varit fördelaktigt. Det har skapat en osäkerhet, säger Niclas Blåklinth, ordförande för branschorganisationen Företagsbostadsbolagen, FBB.

Företagsbostäder, Niclas Blåklinteh, ordförande för FBB.
Nicklas Blåkinth är ordförande i Företagsbostadsbolagen, FBB.

FBB menar att HD-domen kan hota möjligheten att ordna bostäder till företag som behöver rekrytera personal.

Fastighetsägare drar sig ur

Men det är inte bara domstolsärenden som tynger företagsbostadsbolagen. Efter uppmärksammade problem med kriminalitet och misskötsel i flera fastigheter har stora fastighetsägare som Svenska Nyttobostäder och Landia sagt upp hyresavtalen med sina mellanhänder.

Utan lägenheter att hyra ut har uthyrningsföretagen inga inkomster och hittills har minst fyra av dem gått i konkurs.

Bland dem finns SB Properties, som har skulder på över åtta miljoner kronor. Bolagets tidigare företrädare har flyttat i Marbella på spanska solkusten och sysslar med byggprojekt och uthyrning där. Hem & Hyra har sökt dem men inte fått något svar.

Läs ocksåUndvik namnfällan på kontraktet när du tar strid om överhyra: ”Måste dubbelkolla”

Kompetensförsörjning viktigaste skälet

Niclas Blåklinth från Företagsbostadsbolagen FBB var tidigare vd på Be Resident, som är ett annat av de bolag som fått flest återkrav. Han säger att återkraven är betungande.

– Det är såklart ett jättestort problem som vår bransch brottas med. Men det viktigaste är ju att Sveriges kompetensförsörjning hotas. Företag kommer få mycket svårare att rekrytera personal när de tappar möjligheten att erbjuda sina anställda temporära boenden.

Målet för FBB är att få till stånd en lagändring med särskilda regler för företagsbostäder och i förlängningen en fungerande företagsbostadsmarknad.

Regeringen vill underlätta för företagsbostäder

Och nu kan de få gehör för sina önskemål. En statlig utredning om privatuthyrning fick nyligen tilläggsdirektiv att föreslå ändringar i reglerna för företagsbostäder och delningsbostäder. Syftet ska vara att underlätta för seriösa företagsbostäder samtidigt som ”reglerna bör utformas så att de ger ett grundläggande skydd för den som har sin bostad i lägenheten”.

Annons

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) skriver i ett mejl till Hem & Hyra att det handlar om att göra det lättare för människor att flytta dit det finns arbeten och för företag att rekrytera.

– För att underlätta sådan uthyrning finns det ett behov av mer flexibla regler än i dag.

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) och Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög.
Bostadsminister Andreas Carlson (KD) och Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög.

Vi har skrivit om många fall där privatpersoner har råkat illa ut i sådana bostäder, betalt för hög hyra och deposition och blivit vräkta med kort varsel. Vad tänker du om sådana fall?

– Det är viktigt att motverka att regelverket utnyttjas av oseriösa aktörer. Det betonas i det tilläggsuppdrag som regeringen beslutat om till utredningen. Uppdraget tar sikte på aktörer som hyr ut bostäder till företag som behöver bostäder åt sin personal. Det handlar alltså inte om uthyrning där andrahandshyresgästen är en privatperson, skriver Andreas Carlson.

”Drabbar jättemånga hyresgäster”

Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög säger att det en reglering av uthyrningen via mellanhänder är välkommen.

– Det är ett parallellt system som har växt fram och som vi vet missbrukas av många. Jättemånga hyresgäster drabbas av oskäliga hyror och har i praktiken inget besittningsskydd. Därför är det bra att regeringen nu säger att man vill få bort de oseriösa aktörerna.

Hur det ska gå till får utredningen utvisa. Ett förslag ska vara klart senast 2 maj 2025. Roger Höög hoppas att det blir en rimlig avvägning.

– Jag förstår att det finns ett behov av företagsbostäder och jag har inga problem med att man hittar någon annan konstruktion. Bara inte hyresgästen blir drabbade av oskälig hyra och ett svagt besittningsskydd.

Läs också Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Domen hotar hotellifieringen – nu försöker bolagen lobba mot regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.