Få bolag erbjuder rökfritt
Enligt Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, erbjuder endast 34 av landet kommunala bostadsbolag rökfria lägenheter.
Fyra av dem finns i Örebro och Värmlands län. Förutom Kumla bostäder är det Örebrobostäder, Karlstads bostads AB och Kristinehamnsbostäder.
Redan i trapphuset i det elva våningar höga huset i Kumla, möts du av en skylt där det står att det råder rökförbud. För i det ena av de två relativt nybyggda husen på Norra Kungsvägen i Kumla, får vare sig hyresgäster eller besökare röka.
– Vi har rökare i huset, men de går ner och röker på gården, här inne och på balkongerna får man inte röka och det verkar alla ställa upp på, berättar Ella.
Huvudanledningen till att det finns så få rökfria lägenheter, är att lagen står på rökarens sida. För så länge de inte klassas som allergiboende, är det faktiskt – oavsett vad som står i kontraktet – antagligen fritt fram att röka. Antagligen. För ännu har inget fall prövats rättsligt.
För samtidigt som Sverige har skrivit under världshälsoorganisationens WHO:s tobakskonvention, som säger att människor ska skyddas från tobaksrök, kan bostaden vara den plats där flest utsätts för passiv rökning. För enligt hyreslagen har du rätt att bestämma vad du gör i din egen lägenhet.
Dumt, tycker Ingemar och Ella.
– Jag tycker att bostadsbolagen borde få bestämma det där själva, säger Ingemar.
Att cigarettrökning fortfarande anses normalt, gör att hyresvärdar får betala det mesta när en lägenhet ska saneras från tobaksrök.
En sanering kostar mellan 25 000 och 55 000 kronor beroende på hur omfattande skadorna är. Hyresgästen får betala som max 30 procent.
En annan sak som fastigheter där rökare och ickerökare bor tillsammans för med sig är bråk. Hyresvärdarna säger att tobaksrökning är en av de främsta anledningarna till grannbråk.
Det är något som Ella och Ingemar tycker märks.
– Jovisst ger det mindre anledning till irritation mot grannarna att bo som vi gör, i ett rökfritt hus. Dessutom är det bra för hälsan.
Läs även ”Allt nytt blir rökfritt hos Karlstads bostads”.
Karlskronahem
Östersundsbostäder
Arbetarebostadsfonden, Bromma
Örebrobostäder, Örebro
AB Bostaden, Umeå
Växjöhem, Växjö
Uppsalahem, Uppsala
Säterbostäder, Säter
Väsbyhem, Upplandsväsby
KBAB, Karlstad
Stubo, Sundsvall
Hedemorabostäder, Hedemora
Familjebostäder, Stockholm
Källa: Astma- och allergi-föreningen
Våga fråga dina grannar om de störs av din rökning och se om ni kan komma överens om en bra lösning.
I äldre hus kan röken dra omkring och störa flera lägenheter bort, så fråga även längre bort än närmaste grannen och kontakta hyresvärden om så är fallet.
Om du har möjlighet – rök när du är ute och går i stället för i närheten av bostaden. Många störs av cigarettrök som drar in från balkonger och uteplatser.
Övergå till e-cigaretter eller nikotintuggummin när du är i bostaden.
Det är inte din rökande granne du ska bli arg på när det luktar rök i din lägenhet. Eftersom rökning anses vara normalt är det hyresvärden som har ansvar att se till att med ventilation och andra tekniska lösningar se till att röken inte kommer in i din lägenhet. Svårare är det om röken drar in från uteplatser och balkonger. Men även då har hyresvärden ett ansvar. Kanske kan man ordna en rökruta under tak en bit ut på gården?