Annons

Stor undersökning: rut-avdrag går sällan till hyresgäster

Nyheter Över en miljon svenskar får rut. Avdragen för hushållsnära tjänster kostar staten miljarder. Men bara en bråkdel går till hyresgäster, enligt en unik kartläggning. "De med lägre inkomst är vana att ta hand om sin egen skit. Höginkomsttagare har alltid haft städerskor”, säger ekonomen Annika Creutzer.
Foto: Montage: András Frimmel

Rutavdraget innebär att staten betalar hälften av arbetskostnaden för exempelvis hemstädning och fönsterputs. Vissa ser det som skattefinansierade bidrag till de allra rikaste. Andra ser det som en succé som har skapat tusentals nya, vita jobb.

Klart är i alla fall att avdraget har blivit rejält populärt och 2018 användes det av omkring en miljon svenskar. Men bara 157 000 av dem var hyresgäster, visar siffror som SCB har tagit fram för Hem & Hyras räkning.

Läs ocksåSå gör du för att få rutavdrag

Det innebär att 6,4 procent av hyresgästerna gjorde rutavdrag. Bland dem som bor i bostadsrätt och villa var rutavdrag mer än dubbelt så vanligt: 14 procent. De drog dessutom av 5 500 kronor i genomsnitt, jämfört med hyresgästernas 3 900 kronor. Av de cirka fem miljarder kronor som rutavdragen kostar statskassan får hyresgästerna 13 procent, fast de utgör 31 procent av befolkningen från 18 år och uppåt.

En förklaring är att det framför allt är de rikaste som gör stora rutavdrag, enligt SCB:s statistik, och de bor oftast inte i hyresrätt. Du måste också ha en viss inkomst som du betalar skatt på, för att kunna dra av på skatten. Fattigpensionärer, studenter, låginkomsttagare och personer med sjukersättning har vanligen varken avdragsutrymme eller råd att betala halva kostnaden själv.

Läs ocksåRut skapar jobb – men inte för arbetslösa i Sverige

Men många med genomsnittliga inkomster kan utnyttja rut om de vill. Annika Creutzer, nationalekonom, journalist och privatekonomisk expert, tycker att man ska göra det och inte bara för städning. Även tvätt, it-installationer och flytthjälp kan ge rätt till avdrag. Dessutom:

Annons

– Man får faktiskt göra rutavdrag för tjänster i föräldrars bostad. Många barn bor på annan ort och kan inte hjälpa sina åldriga föräldrar som de skulle vilja. Då kanske man kan ge dem en storstädning i present, betala för veckostädning, ledsagning till apotek och läkare eller annat som behövs.

Annika Creutzer tror inte bara det är ekonomi bakom det faktum att få hyresgäster gör rutavdrag.

Läs ocksåAndreas Cervenka: Bostäder till rimliga priser är centralt för att samhället ska fungeraAndreas Cervenka, ekonomijournalist

– En del inser inte att de kan ha rut i hyreslägenheter. Men det gäller i alla hem och även i fritidshus och en stuga man hyr. Jag tror också att bland dem som har lägre inkomster finns det mer rotade traditioner att man ska ta hand om sin egen skit. Bland höginkomsttagare har det alltid funnits barnflickor och städerskor, så för dem är det inte så konstigt.

Annika Creutzer tycker att äldre med hemtjänst ska kolla vad som är dyrast.

– För äldre med lite högre pension kan det i vissa kommuner vara billigare med rutavdrag än med hemtjänst. Avgiften varierar mellan kommunerna, så det är värt att jämföra.

Å andra sidan har vissa kommuner också en fixartjänst för äldre, någon som hjälper till att byta lampor och gardiner, få igång wifi eller kolla brandvarnaren. Helt gratis.

Annons

Kommunlista: rutavdrag i olika bostadsformer

(klicka på pilarna i rubrikraden för att sortera eller sök din kommun i sökfältet)

Källa: SCB, bearbetat av Hem & Hyra. Siffrorna avser 2018 och andelen personer 18 år och äldre, då det är gränsen för när man får göra rutavdrag.

*Bostadsrätter ej medräknade av sekretesskäl, då de är färre än tre i kommunen.

Läs också Missarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren” Hyresgäster förlorarna när ränteavdrag slopas för snabblån - fortsatt skatterabatt för luftballong

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.