Få hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i Stavsjö

Nyköping Mona Linusson trivdes utmärkt i sitt hus. Men nog var det väl mycket jobb att sköta om en egen kåk. Då passade det bra att Stavsjös första hyreshus på 40 år var på väg att byggas.
Närbild på Mona Linusson, en av hyresgästerna i hyreshusen på landsbygden i Stavsjö.
Foto: Mattias Frödén
Mona Linusson.

78-åriga Mona Linusson har arbetat som socionom och bott på flera ställen i Sverige. Till landsbygden och Stavsjö i Nyköpings kommun kom hon år 2000 då hon flyttade in i huset som skulle komma att bli hennes hem i 19 år.
– Men man blir ju inte yngre. Det var alltid något som måste fixas med huset, veden – gräs som ska klippas, säger Mona.

Så 2019 sålde hon huset – och flyttade in i en av de åtta nybyggda hyreslägenheterna i Stavsjögården mitt i den gamla bruksorten. En trea på 68 kvadrat precis bredvid den gamla nedlagda skolan blev hennes nya hem.
– Det tog lite tid att vänja sig vid att bo i lägenhet men nu trivs jag bra. Grannarna är toppen, vi håller koll på varandra och ibland har vi fester ihop, säger Mona.

Läs ocksåBostadsbolag vill hyra ut ödehus för att rädda landsbygden i norr

Ingen skola, ingen matbutik

Men nu backar vi bandet lite – till början av 2010-talet. Stavsjös utveckling var då allt annat än positiv. Skolan var nedlagd sedan länge. Livsmedelsbutiken hade upphört och värdshuset var stängt.

Gunnar Casserstedt, med en bakgrund inom industrivärlden, och Larz Johansson, för detta C- riksdagsman, ville bryta den negativa utvecklingen. Resultatet blev det lokala utvecklingsbolaget Kiladalens Utveckling AB, som de bildade 2014.

En ung man kommer ut ur en varubil med flera matkassar i händerna.
Varje onsdag levererar Anton Sundgren varor till den digitala lanthandeln.

Nästa steg var att erbjuda invånarna i Stavsjö och grannorten Ålberga att köpa in sig i bolaget, där allt arbete var ideellt och där vinsten gick tillbaka till bygden.
– För att vända den negativa trenden behövde vi en bred förankring i bygden, berättar Gunnar.

Det första konkreta resultatet kom samma år: den digitala lanthandeln där ortsborna kan hämta matvarorna som de beställer från en Ica-butik i Norrköping. Året efter fick Ålberga en likadan handel.

Få hyreshus på landet

Men det stora målet var att bygga hyreslägenheter för i första hand sådana som Mona. Folk i bygden som blivit lite äldre och som inte längre ville eller orkade bo kvar i sina hus.

Alternativen har annars varit det som nästan alla landsbygdsbor i samma situation måste välja mellan: att tvingas kämpa på med huset – eller flytta till närmsta tätort.
– Men människor vill bo kvar där de har sitt sociala sammanhang, där barn, barnbarn och vänner finns, säger Larz.
– Det är över huvud taget en katastrofal brist på lägenheter på landsbygden i Sverige, säger Gunnar.

Läs ocksåAllt mindre boyta i storstäder – rymligare på landsbygden
Hyreshus på landet. I det här fallet en drönarbild som visar hur Stavsjögården ser ut från luften. Man ser huskropparna med gårdsplanen i mitten.
Stavsjögården från ovan.

Bolaget köpte fastigheten där den gamla skolan stod.

Här fanns det plats att bygga och i samarbete med Linköpings universitet gjordes en undersökning för att pejla intresset för hyreslägenheter. Det skulle visa sig vara stort.
– Lägenheterna var övertecknade långt innan vi var klara, säger Larz.

Låga hyror

Byggkostnaderna kunde hållas nere tack vare det statliga investeringsstödet på drygt fyra miljoner och det ideella arbetet inom Kiladalens Utveckling. Dessutom fick man ett bra pris av den lokala entreprenören som byggde husen.

Det gör att hyrorna nu kan hållas på en låg nivå. Cirka 25 procent lägre jämfört med lägenheter kommunala Nyköpingshem uppförde i centralorten för ett par år sedan.

Bostadsbygget och bolagets arbete i stort har fått stor uppmärksamhet i landsbygds-Sverige. Kiladalen har fått flera priser, bland annat av organisationen Hela Sverige.

Två män står och talar med varandra på en lerig byggplats. I bakgrunden syns en traktor. Här ska byggas fler hyreshus på landet.
Larz Johansson och Mattias Berghorn på platsen där de nya hyreshusen nu ska byggas. Mattias jobbar som fastighetsskötare på halvtid åt Kildalens Utveckling.

Gunnar och Lars har skrivit tre böcker om hur utvecklingen i Stavsjö har vänt, bland annat en med titeln ”Att bygga hyreslägenheter på landsbygden”. Duon har föreläst på många platser om sitt arbete och vart de än kommer är problemen i stort sett desamma:
– Det handlar om tre saker på landsbygden, säger Gunnar. Var man kan bo när man blir äldre, var kan man handla mat när livsmedelsaffären är borta samt att kommunikationerna måste bli bättre.

Och nu är det dags för nästa etapp i Stavsjö, 2022 ska ytterligare tolv lägenheter stå klara på Stavsjögården. Även den här gången är intresset mycket stort bland ortsbefolkningen.
– Och om vi vill kan vi locka folk från Norrköping, hur många som helst. Just för att det här är bra och billiga lägenheter, säger Larz.

Färdigbyggt? Kanske inte

Efter att det nya bygget står klart nästa år, är det färdigbyggt då för Kiladalens Utveckling? Nja, kanske inte.

Mycket talar för att det blir hyreslägenheter i Stavsjö om några år.
– Det kan handla om att vi bygger nytt eller tar över en befintlig fastighet, säger Thomas Rodestrand som är fastighetsansvarig i bolaget.
– Vi för en spännande dialog med Svenska kyrkan om en byggnad, inflikar Gunnar.

Läs också"Folk vill bo i Norrland"
En kvinna som står på den lilla verandan utanför sin bostad. Hon lutar sig mot ett räcke och bredvid henne syns hennes lilla hund.
I två år har Mona och hunden Cindy bott i trerumslägenheten vid den gamla skolan.

Men så mycket mer vill de inte säga om planerna eftersom inget är klart än.

Och Mona, ja hon tycker det är bra att det byggs fler lägenheter i lilla Stavsjö.
– Man vill ju bo kvar i bygden men det är inte många småorter som satsar på det här sättet. Själv kommer jag att bo kvar här tills de bär ut mig.

Två män sitter vid en trädgårdsmöbel och samtalar.
Gunnar Casserstedt i samtal med Thomas Rodestrand, fastighetsansvarig.

Fakta: Mer om bolaget och orten

Kiladalens Utveckling AB har 121 aktieägare från i första hand Stavsjö och Ålberga. Aktiekapitalet är 400 000 kronor.

Bolagsformen kallas lokalt utvecklingsbolag, vilket bland annat betyder att den vinst som får delas ut är begränsad. Men Kiladalens Utveckling delar inte ut någon vinst över huvud taget. Överskottet återinvesteras i bygden.

Den som vill sälja sina aktier måste först erbjuda de andra aktieägarna att köpa dem.

Allt arbete i bolaget är ideellt men man har en halvtidsavlönad fastighetsskötare.

356 personer bodde i Stavsjö för två år sedan, enligt Nyköpings kommun. Orten ligger nära E4:an, 34 kilometer från Nyköping, 25 kilometer från Norrköping.

Fakta: Vill ha fler hyresbostäder på landet

Organisationen Hela Sverige har beräknat att det saknas 30 000-50 000 lägenheter på landsbygden.

Undersökningar som gjorts på olika ställen i landsbygds-Sverige visar på samma sak: Att en stor majoritet vill att fler hyresbostäder byggs så att i första hand äldre personer kan bo kvar i sin hembygd.

Fakta: Bonuslistan ger poäng

Den som vill bo i en lägenhet på Stavsjögården får fylla i en så kallad bonuslista där antalet poäng styr tilldelningen.

Sådant som premieras är exempelvis anknytning till området, om man flyttar från en villa eller bostadsrätt i området, om minst en i familjen är plus 55 år.

Men några direkta krav ställs inte. I mån av plats kan t ex en barnfamilj utan geografisk anknytning få flytta in.

Läs också Lena tvingas flytta – andra täljer guld på Malmfältens bostadsmarknad: ”Som en cirkus här” Så förstör Tiptapp för seriösa avfallstjänster – förtvivlade vd:n: ”Marknaden slogs ut på en natt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.