Få kommunala kontrakt hos privatvärdar
Det framgår av en rapport från bostadsenheten vid stadens fastighetskontor. Enheten har till uppgift att försöka få fram lägenheter till människor som av sociala eller medicinska skäl inte kan ordna en bostad på egen hand. Förutom rent medicinska orsaker kan skälen bland annat vara tidigare missbruk, relationsproblem, stor barnfamilj eller behov av en anpassad bostad.
Systemet fungerar så att det är fastighetskontoret som hyr in lägenheterna och sedan hyr ut dem i andra hand . Efter 18 månader har en hyresgäst med ett kommunalt kontrakt möjlighet att få ett eget förstahandskontrakt förutsatt att hyresgästen betalt hyran i tid, tagit väl hand om lägenheten och inte stört grannarna.
Under förra året var det 293 Göteborgshushåll som fick ett andrahandskontrakt via bostadsenheten. De lägenheter som lämnades kom så gott som alla från de tre stora allmännyttiga bolagen i Göteborg som tillsammans bidrog med 280 lägenheter.
De privata värdarnas bidrag var betydligt blygsammare, endast sju lägenheter kom därifrån. Resterande sex lägenheter kom från det bestånd på cirka 100 bostadsrätter som ägs av Göteborgs stad.
Det händer också att fastighetsägare lämnar lediga lägenheter direkt till stadsdelsnämnderna. Under 2011 överlämnades 29 lägenheter på det sättet, varav 21 kom från allmännyttan och 8 från privata värdar.
Sedan flera år tillbaka finns ett samarbetsavtal, som förnyades under förra året, mellan kommunen, allmännyttan och privatvärdarna om att lämna lägenheter till kommunala kontrakt. Hittills har elva privatvärdar skrivit på det nya avtalet och förbundit sig att tillsammans årligen lämna 35 lägenheter.
Enligt Lena Hasslöf Gustafsson, näringspolitiskt ansvarig hos branschorganisationen Fastighetsägarna i Göteborg finns det en rad förklaringar till att de privata värdarna lämnar så få lägenheter.
– För oss som branschorganisation är det viktigt att visa samhällsansvar och kunna bidra med lägenheter. Men vi som organisation har inga egna lägenheter och därför måste varje enskild fastighetsägare skriva kontrakt med fastighetskontoret om hur många lägenheter de kan bidra med och det är en process som tar lite tid.
– Under förra året märkte vi också en mycket lägre omsättning och vi fick färre lediga lägenheter, säger Lena Hasslöf Gustafsson. Ett annat skäl är att de lägenheter som ändå blir lediga inte alltid motsvarar behoven hos de som väntar, Lägenheten kan till exempel vara för liten.
Ytterligare en orsak, enligt Lena Hasslöf Gustafsson, är att många medlemmar hos Fastighetsägarna är små bolag med kanske bara en eller två fastigheter.
– Det innebär att man kanske bara får in en eller två lediga lägenheter om året och då är det kanske inte självklart att lämna en av dem till ett kommunalt kontrakt.
– Även om vi har goda erfarenheter av kommunala kontrakt tror jag ändå att det hos vissa finns en oro för att det ska uppstå störningar. Men något generellt motstånd ”det här vill vi inte göra” finns det absolut inte.
Bostadsenheten konstaterar i sin rapport att ”det fortsatta arbetet för att få fler lägenheter från privata fastighetsägare är av stor betydelse. I denna del är kommunikation kring samarbetsavtalet och förtydligande av de olika aktörernas ansvar och resurser viktigt.”
Hyresvärdarnas bidrag till kommunala kontrakt 2011
Bostads AB Poseidon 95 lägenheter
Familjebostäder i Göteborg 89 lägenheter
Göteborgs Stads Bostadsbolag 96 lägenheter
Privata fastighetsägare 7 lägenheter (Stena Fastigheter 4, Wallenstam 1, Saxborn Fastigheter 1, Alexandersson Fastigheter i Göteborg AB 1.)
Bostadsrätter inom HSB ägda av Göteborgs Stad 6 lägenheter
De värdar som hittills skrivit på samarbetsavtalet är: Stena Fastigheter, Wallenstam, Botrygg, Alexandersson Fastigheter i Göteborg, Källfelt Byggnads AB, Saxborn Fastigheter, Amlövs, Bostjärnan, Apartment Bostad, Örgryte Bostads AB samt Conny Andersson.
Källa: ”Rapport om bostadsenhetens arbete 2011 med att anskaffa bostäder och vara mellanhyresvärd”.