Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti
Kenth Eneroth försöker flyttstäda. Han har blivit uppsagd på grund av obetalda hyror.
Det senaste året har han haft en inkomst på i snitt 3 824 kronor i månaden. Med hjälp från sin syster och vänner har han lyckats hålla huvudet ovanför vattenytan.
– När man inte har nån mat att äta… då är det tufft på riktigt, berättar Kenth.
I mars 2023 gick det inte längre. Kenth slutade betala hyran för tvåan på Ramsåsvägen i Härnösand. Räkningarna lades på hög.
Månaden efter stängdes elen av. Och eftersom vattnet i kranarna värms upp via elpatroner i en varmvattenberedare hade han varken el, värme eller varmvatten efter det.
Camping tillfällig lösning
I maj fick Kenth låna en uppställd husvagn av en kompis, där han kunde tvätta och duscha. Att hålla hygienen är extra viktigt för Kenth som lever med stomi och har en påse på magen.
Men efter campingsäsongen ansåg han sig inte ha något annat val än att flytta tillbaka till lägenheten fast han var uppsagd och vräkningen ett faktum.
Nu är det oktober. Om några dagar kommer Kronofogden och knackar på dörren.
Vart han ska ta vägen vet han inte, men att stanna kvar och bli handgripligen utkastad vill han inte vara med om.
Lägenheten är tömd på saker. Kenths 23 år gamla Volvo som han vägrar skiljas ifrån – ”utan bil i Norrland blir jag totalt isolerad” – har gjort några vändor till tre olika adresser för att trycka in saker där det funnits utrymme.
Kenth doppar trasan i det kalla vattnet i skurhinken.
– Jag använde det sista av gasolen från stormköket så jag kunde värma på lite vatten, men det räckte inte långt. Och dammsuga gick ju inte heller så jag åkte på en räkning för flyttstädning sen i alla fall, berättar Kenth när vi träffas en januaridag i Nyland strax utanför Kramfors.
Kenth körde lastbil i 35 år, men han har en kronisk tarmsjukdom sedan tonåren som med tiden har lett till följdsjukdomar. Till slut blev han sjukskriven på heltid.
– Det var när jag blev utskriven från Försäkringskassan 2020 som cirkusen började.
Tiden som följde kan kort sammanfattas som en ständig strid för att få hjälp och stöd av olika instanser. Ansökningar, avslag och överklaganden.
Inte lätt att göra rätt
Kenth upplevde att det var svårt att få ihop allt underlag som krävdes för att få en ansökan om ekonomiskt stöd godkänd. Så fort ett papper saknades blev det avslag.
– Det är inte lätt att veta exakt vad de vill ha och hur man ska skaffa fram det. Hur gör man en pdf till exempel? Man måste också vara kontaktbar, ha mejl, mobil och en adress. De kräver mycket av en som inget har. Man får panik. Har man skulder kommer man aldrig ikapp. Det fattas pengar hela tiden, säger Kenth.
När vänner swishade för att hjälpa till låg det honom i fatet månaden efter då summorna drogs av från försörjningsstödet.
– Allt som kommer in på kontot räknas ju som inkomst och det vart bara björntjänster av alltihop, säger Kenth.
Efter att ha undvikit kronofogden med en hårsmån fick han sova på syrrans soffa i Härnösand.
Men han var orolig för att äventyra hennes bostadstillägg så han skrev sig i stället på adressen till hennes torp några mil bort.
– Torpet hade brunnit upp så det var bara utedass och brevlåda på tomten. Men dit fick jag posten i alla fall, säger Kenth.
Vi återkommer till honom och hans berättelse igen.
Kommunen kan gå i borgen för att säkra ett kontrakt – om de vill
2023 fick Kronofogden in 6 923 vräkningsuppdrag. Vanligaste orsaken var obetalda hyror.
Den som blivit vräkt måste själv hitta någon annanstans att bo. Men ofta finns det gamla skulder, betalningsanmärkningar och en osäker ekonomi i flyttlasset som gör det svårt att nå hela vägen till ett nytt hyreskontrakt.
Men har man en lägenhet i sikte finns det en möjlighet för alla kommuner att hjälpa till för att säkra hyresavtalet. Om de vill.
Kommunen kan erbjuda en så kallad hyresgaranti, vilket betyder att de går i borgen för hyresgästen så att värden kan känna sig säker på att få in hyran om hyresgästen inte kan betala. På så sätt riskerar inte hyresgästen att bli vräkt eftersom skulden betalas till kommunen i stället för till värden.
Hyresgästföreningen är en stark förespråkare av hyresgaranti.
– För den som blir vräkt är det viktigt att få en ny bostad snabbt. Då kan till exempel hyresgaranti vara ett bra verktyg för kommunerna att använda sig av för att hjälpa till, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.
För många hyresvärdar räcker hyresgaranti som säkerhet och det har visat sig vara en god väg till ett eget kontrakt. Det är också sällan som kommunen måste ingripa, statistiken säger att två av tre klarar av hyran på egen hand. När kommuner ändå behöver lägga ut för hyror har de möjlighet att få en slant av statskassan. 5 000 kronor per utställd hyresgaranti.
Trots det är intresset svalt.
Bara 67 av landets 290 kommuner i landet är redo att ställa upp som garant när någon behöver hjälp med att ro hem kontraktet.
Eftersom införandet av hyresgaranti är frivilligt så varierar förutsättningarna för att bli godkänd som hyresgäst från en kommun till en annan. I kartan nedan kan du se vilka kommuner som svarade ja när Boverket ställde frågan om de använder sig av hyresgaranti i den senaste Bostadsmarknadsenkäten 2023.
Nytt lagförslag
Än så länge är det alltså upp till kommunerna själva att bestämma om, hur och till vilka de möjligen vill erbjuda hyresgaranti. Men lagen kan komma att ändras till nästa år. Om det sker så tvingas kommunerna erbjuda hyresgaranti till barnfamiljer. Kommunen kan välja om de sedan vill ställa upp för fler utsatta grupper eller inte.
Betalar ett halvårs hyra
Det första och ofrånkomliga kravet för att få en hyresgaranti är alltid att personen först och främst hittat en lägenhet på egen hand.
De kommuner som går i borgen har sedan olika syn på när man tycker att det behövs.
I Lycksele exempelvis kan kommunen tänka sig att gå i borgen om man inte hittar någon annan privat som vill ställa upp. I Åre visar man på stor generositet, jämfört med andra kommuner.
– Utgångspunkten är att individen själv ska betala hyran alternativt ansöka om ekonomiskt bistånd till hyra, men även om de inte är berättigade till bistånd så ser vi till att hyran betalas under tre till sex månader. Detta för att ge individen en möjlighet att komma på fötter och så småningom klara sig själv, säger Anna Ekenbrant, Individ- och familjeomsorgen i Åre kommun.
När Boverket ställde frågan om vilken eller vilka målgrupper som kommunen främst hade hjälpt med hyresgaranti under de senaste fem åren blev rangordningen:
- Personer med skulder och betalningsanmärkning
- Personer som saknar en av hyresvärden godkänd anställningsform eller inkomstkälla
- Personer med låg inkomst i förhållande till värdens krav
- Personer som tidigare misskött sig i sitt tidigare boende
- Personer som saknar referenser
Många kommuner vill framhäva sociala kontrakt som en lösning, alltså när ett andrahandskontrakt upprättas med kommunen som hyresvärd, vilket är en helt annan sak eftersom det bara riktar sig till specifika grupper.
Befinner man sig i Kenths situation till exempel är ett socialt kontrakt inte aktuellt.
– Jag har inga drogproblem, inga barn boendes hemma, är inte psykiskt sjuk. Jag tillhör ingen utsatt grupp på det sättet, säger Kenth.
En hyresgaranti hade däremot gett honom den skjuts han behövde när han efter ett par månader på syrrans soffa i Härnösand fick nys om en ledig lägenhet i grannkommunen Kramfors.
Men här tillämpas inte hyresgarantier.
– Vår kommun skriver ingen borgen åt någon, säger Carina Eriksson, enhetschef för Mottagningen på Kramfors kommun.
Varför inte då?
– Socialtjänsten har inget uppdrag och ansvar att gå i borgen för någon som behöver en bostad. Därför gör inte Kramfors kommun det.
Gav inte upp
Men om man flyttar från en kommun till en annan brukar de flesta flyttkommuner bjuda på första hyran.
– Ja, Härnösand erbjöd sig att betala en hyra, men det kommer man ju inte långt med, berättar Kenth.
Men han gav inte upp, den tomma lägenheten låg dessutom i samma hus som sonen och barnbarnet.
– En riktig bonus att kunna träffa dem. Lillbebisen är en riktig sötnöt och man blir glad bara av att se honom. Det ger mycket energi när man är mitt i allt det här kaoset.
Kenth fick numret till hyresvärden Ulf Bodin av sonen och ringde upp.
När Kenth presenterade sig och berättade ärligt om hur det låg till med ekonomin så tvekade Ulf.
– Vi har gått på en del nitar förut. Vi är ett litet bolag och lever på små marginaler, säger Ulf Bodin som äger och förvaltar 16 lägenheter i Kramfors och Örnsköldsvik tillsammans med sin kompanjon Hans Pettersson.
Men.
– Efter två långa samtal med Kenth så pratade jag ändå med min kompanjon Hans. Vi tyckte båda att man måste vara människa ibland också och tänka med hjärtat. Det kan hända saker i livet som gör att man hamnar snett. Alla är värda en andra chans, säger Ulf Bodin.
Semesterplaner
Kenth flyttade in i trean vid årsskiftet. Hyran är 5 435 kronor plus el och uppvärmning.
– Eftersom jag hade en betalningsanmärkning hos elbolaget så krävde de en deposition på 7 800 kronor. Men nu har hyresvärden ställt upp och skrivit själva avtalet på honom istället, berättar Kenth.
Om du tittar i backspegeln, vad hade du kunnat göra annorlunda för att förhindra att det blev som det blev?
– Jag försökte verkligen att göra rätt med papper och intyg och allt, men blir det fel då skenar det iväg direkt åt fel håll. Hade jag fått hjälp direkt med de obetalda hyrorna så jag inte hade behövt bli vräkt och då hade jag sluppit allt det här.
Kommer du att kunna arbeta igen?
– Klart jag vill tjäna egna pengar. Att ha med soc att göra är inte ett dugg roligt ska du veta. Men nu är jag sjukskriven på hundra procent till juni, sen har läkaren pratat om sjukpension. Jag tackade nej till det när jag var 59 för jag tyckte jag var för ung för det, men nu kanske det blir så ändå.
Kommer du bo kvar här?
– Jag hoppas ju att det kommer att fungera med försörjningsstöd eller försäkringskassa nu och jag ser det här som min chans att reda upp mitt liv. Men jag vågar ändå inte ha nån framtidsdröm eller så, jag vet ju att man kan hamna på gatan snabbt som sjutton.
– Jo förresten! Jag har inte kunnat göra nånting alls på länge nu så jag hoppas på en semester i sommar.
Vad vill du göra då?
– Bo i husvagn och fiska!
För de flesta är boendekostnaden den enskilt största vardagsutgiften. Om du hamnar i ekonomisk knipa och får svårt att få pengarna att räcka till hyran – gör så här:
- Prioritera alltid hyran först så du inte riskerar uppsägning.
- Kontakta din hyresvärd så fort som möjligt. Var ärlig och förklara läget. Värden är inte skyldig att hjälpa till, men chansen till välvilja är större om värden blir informerad.
- Undersök om du har rätt till bostadsbidrag eller bostadstillägg för pensionärer.
- Kontakta skuld- och budget-rådgivningen i kommunen där du bor. De kan tipsa om hur du kan lägga upp din ekonomi och hantera eventuella skulder.
- Som sista alternativ kan du vända dig till socialtjänsten. Om du inte kan försörja dig på något annat sätt kan du ha rätt till ekonomiskt bistånd. Försörjningsstödet täcker skäliga kostnader för bland annat boende, hushållsel och hemförsäkring.
- Tänk på att en betalningsanmärkning kan stoppa dig från att få ett nytt förstahandskontrakt om du behöver flytta. Den syns om din nya värd tar en kreditupplysning, liksom skulder hos Kronofogden. Pricken sitter kvar i registret i tre år för privatpersoner.