Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: ”Jag hade tur”
Sofia Stens lägenhet är ljus och luftig, i köket hänger sjuårige Dylans teckningar på kylskåpet och på övervåningen har Saga ett tonårsrum. Från vardagsrummet öppnar Sofia Sten dörren mot en uteplats och en grannkatt smiter in för att hälsa.
– Det är verkligen en bra gemenskap här där alla alltid hejar på varandra och hjälper varandra. Precis ett sådant område som man vill att barnen ska få växa upp i, säger Sofia Sten.
Livsavgörande för Sofia
Hon är timvikarie inom skolan med mål att bli färdigutbildad resurspedagog. Hennes hjärta bankar för att ge alla de förutsättningar som de förtjänar. Men utan den kommunala hyresgarantin är hon säker på att hennes liv hade sett helt annorlunda ut.
– Då hade jag inte fått det här lägenhetskontraktet och barnen hade inte kunnat bo med mig, det har faktiskt räddat mig två gånger, säger Sofia Sten.
Hyresgaranti fungerar som en säkerhet för hyresvärdar och innebär att kommunen går in som en garant för att hyran blir betald för den som till exempel har skulder, betalningsanmärkning eller en osäker anställning och därför inte kan få ett hyreskontrakt.
Hyresgästen har ansvaret
Hyresgästen som får hjälpen har själv ansvaret för att betala hyran. Om kommunen trots allt tvingas stå för hyran, kan hyresgästen bli återbetalningsskyldig. Men enligt Boverket är det ovanligt att kommunerna behöver betala hyresgästernas hyror.
Kommunens garanti hjälpte Sofia Sten att få kontrakt, och det är hon själv som betalar hyran.
Tidigare såg livet mycket mörkare ut för Sofia.
– För tjugo år sedan var jag med om en bilolycka och skadade armen och började gå på smärtstillande som sedan övergick till självmedicinering och ett drogberoende.
Under samma period gick Sofias dotters pappa bort och dottern blev placerad i familjehem av socialen.
– Att förlora sitt barn är det värsta som kan hända en förälder. Men jag hade tur som fick bra hjälp. Jag kom till ett behandlingshem och nu har jag varit drogfri i tio år.
Skulderna ett hinder för att få hyra lägenhet
Men även om Sofia var drogfri så fanns skulderna kvar och hon saknade ett fast jobb. Att kommunen gick in som garant blev därför en förutsättning för henne att få ett hyreskontrakt.
– Då kunde min dotter äntligen flytta hem igen, säger Sofia.
Vägen tillbaka har dock varit lång för Sofia: kantad av sjukskrivningar och operationer av den skadade armen.
– Det är ingen gratisbiljett, att man bara får en lägenhet. Målet är ju att kommunen inte längre ska behöva finnas med i bilden och att man ska klara sig själv.
Sofia klarade inte hyresvärdens krav
Det gjorde också Sofia när hon flyttade ihop med den man som blev pappa till hennes son. De bodde tillsammans i lägenheten under flera år – tills livet förändrades än en gång och paret gick isär. Sofia kunde inte ta över kontraktet eftersom hon inte klarade hyresvärdens krav.
Men att rycka upp barnen från tryggheten i deras hem fanns inte på kartan utan Sofia var fast besluten att bo kvar.
– Så jag hade tur att kommunen återigen kunde gå in som garant.
Om Sofia hade förlorat lägenheten hade hon inte kunnat hitta en ny till sig och barnen.
”Då hade jag fått flytta runt
mellan vänners soffor och
det går inte med två barn.”
– Ja, vart hade jag tagit vägen då? Jag tror nästan att det hade varit omöjligt att få tag på en lägenhet, speciellt när jag har skulder och inte en fast inkomst. Då hade jag fått flytta runt mellan vänners soffor och det går inte med två barn. Då hade jag skiljts från mina barn och den tanken vill jag inte ens tänka.
Än en gång räddade Torsby kommun Sofia och ställde sig som garant på hyreskontraktet.
Bara två av tio
Men hade hon bott i en annan kommun hade hjälpen kanske uteblivit. För kommunerna är det nämligen frivilligt att införa hyresgaranti, och bara 58 av landets 290 kommuner har uppgett till Boverket att de använder sig av den här åtgärden.
Örebro tillhör de kommuner som inte infört hyresgarantin, trots att möjligheten har funnits sedan 2007.
Men nu kan det vara på väg att ändras. Kommunen ska utreda om hyresgarantin ska införas, berättar S-politikern John Johansson.
Varför har ni inte utrett den möjligheten tidigare?
– Tidigare har behovet av kommunala hyresgarantier inte varit lika påtagligt, och därför har frågan inte prioriterats, säger John Johansson som är kommunstyrelsens ordförande.
Han menar dock att om hyresgarantin blev statlig, vilket är något som Hyresgästföreningen driver, så skulle den nyttjas mer eftersom både kostnad och administration inte skulle belasta enskilda kommuner på samma sätt. Det bidrag man kan söka från Boverket menar många kommuner är långt ifrån tillräckligt.
Uppsala är en annan av de kommuner som inte använder sig av insatsen. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) menar att det beror på att systemet är felaktigt utformat och att kommunerna inte kompenseras för den kostnad och administration som stödet innebär.
– Kommunerna har fått hitta alternativa sätt. Till exempel har vår allmännytta avskaffat inkomstkravet, vilket öppnar upp för många fler att få en bostad, säger Erik Pelling.
Han tror precis som John Johansson i Örebro att hyresgarantin skulle nyttjas mer om den blev statlig.
”För mig betyder det här allt”
Sofia är glad att hon bor i en av de få kommuner som har hyresgaranti.
– Tänk om jag bott i en grannkommun och inte fått den här hjälpen. För mig betyder det här allt att kunna ha ett hem för min familj, men för samhället så tror jag också att det är billigare att människor får en chans till ett hem – för den misär som sker annars tror jag kostar så mycket mer i längden.
Kommunen ställer ut kommunala hyresgarantier och ansöker om statligt bidrag.
Kommunen prövar privatpersoners ansökan om kommunal hyresgaranti.
För varje hyresgaranti som kommunen beviljat och ställt ut, kan kommunen ansöka om ett bidrag på 5 000 kronor hos Boverket. Boverket handlägger kommunens ansökan och beslutar om bidrag. Om ansökan bifalls betalar Boverket ut bidrag.
Om en person som fått garantin inte kan betala hyran går kommunen in och betalar.
Kommunen kan sedan kräva tillbaka pengarna från hyresgästen.
Källa: Boverket