Få kvinnor i bostadsbolagens styrelser i Östergötland
– Vi kvinnor har ett ansvar att kliva fram och säga att vi vill.
Det säger Maj Karlsson (S), Platens nya styrelseordförande.
Under våren har nya styrelser, baserade på fjolårets valresultat, börjat arbeta i de kommunala bostadsbolagen. Förra mandatperioden var i genomsnitt drygt 20 procent av de ordinarie styrelseledamöterna i Östergötland kvinnor. Den siffran har stigit till drygt 30 procent.
Hos Platen i Motala består styrelsen av tre kvinnor och två män. Enligt Maj Karlsson ligger det inte någon medveten strategi bakom detta, men hon är nöjd med att könsfördelningen är så jämn som den kan bli i en styrelse med fem personer.
– Det viktigaste är att vi speglar dem vi företräder. Jag tror att kvinnor har jättestor erfarenhet och ett helt annat tänkande. Ska vi få bostäder som passar alla måste båda könen vara representerade, så att vi får med alla perspektiv.
Hos Vadstena Fastighets AB och Ödeshögsbostäder finns inte en enda kvinna bland de ordinarie ledamöterna. I Ödeshög var det så även förra mandatperioden. Robert Wahlström (KD) är ordförande i Ödeshögsbostäder. Han tror inte att detta faktum påverkar styrelsearbetet.
– Jag tycker inte att det är något problem. I vårt parti får man anmäla intresse för vilka områden man är intresserad av och vill jobba med och det tycker jag är viktigast, säger han.
– Men jag hade ändå gärna sett att vi haft kvinnor i styrelsen.
Boxholm: 1 kvinna, 6 män.
Finspång: 3 kvinnor, 2 män.
Kinda: 1 kvinna, 4 män.
Linköping: 4 kvinnor, 5 män.
Mjölby: 2 kvinnor, 3 män.
Motala: 3 kvinnor, 2 män.
Norrköping: 2 kvinnor, 5 män.
Söderköping: 3 kvinnor, 4 män.
Vadstena: 0 kvinnor, 5 män.
Ydre: 1 kvinna, 4 män.
Ödeshög: 0 kvinnor, 5 män.Fotnot: Undersökningen gäller ordinarie ledamöter. Valdemarsvik och Åtvidaberg saknar kommunägda bostadsbolag och ingår därför inte i granskningen.