Få yrkanden om höjda hyror
– Det är en utveckling som har skett under de senaste åren. Många vill sätta sig och diskutera snarare än att säga en procentsats direkt, säger Mårten Gulin, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle.
De tiotal yrkanden som hittills har kommit in ligger på mellan 1,95 och 3 procent, där Balder står för det högsta yrkandet. Bland dem som har lämnat in yrkanden finns allmännyttiga Tierpsbyggen, som begär 2,5 procent. Även Gavlegårdarna, det största bostadsbolaget i Gävleborgs län, har lagt in ett yrkande trots att en eventuell höjning börjar gälla först 1 mars. De vill ha en hyreshöjning på 1,8 procent.
Men nivåerna som yrkandena ligger på är enligt Mårten Gulin missvisande för förhandlingsläget i stort. Bland bolagen som väljer att hoppa över steget med yrkanden ligger hyreshöjningarna som diskuteras på en betydligt lägre nivå. Ett av de bolag som har valt att lägga ett utgångsbud först vid förhandlingsbordet är kommunala Aefab i Alfta-Edsbyn, som begär 1,2 procent med vissa alternativ beroende på vilken ambitionsnivå som sätts.
– I år kan jag egentligen inte se någon anledning till att hyrorna ska höjas. Det finns inte en lägenhet som står outhyrd och räntorna är låga. Vill man höja hyran får man komma med väldigt goda argument, säger Mårten Gulin.
Hem & Hyra har varit i kontakt med Balder, som yrkat högst hyreshöjning, men Helena Axelsson, förvaltningscontroller, hälsar att bolaget inte vill kommentera hyresförhandlingarna medan de fortfarande pågår.