Fackförbundet ST lät hyresgäster leva med kloakdoft – tvingas betala 55 000 kronor
Det var mellan maj 2019 och april 2021 som en hyresgäst hyrde en sexrummare på 155 kvadratmeter på Kungsholmen i centrala Stockholm av fackförbundet ST, det största fackförbundet inom statlig verksamhet. Hyran var drygt 13 500 kronor i månaden vid inflytt.
Redan när hyresgästen flyttade in var det problem med ventilationen i bostaden. Hyresgästen tog kontakt med företaget Savills som skötte förvaltningen och fick besked om att ventilationen skulle åtgärdas, men inget hände.
Det visade sig att fastigheten sedan 2012 saknat godkänd ventilation. Enligt flera kontroller har ventilationen varit bristfällig.
Toalettlukt och matos
På grund av problemen med ventilationen har hyresgästen fått in toalettlukt och matos från andra lägenheter. Hyresgästen förklarar att familjen avstått från att laga mat då det skapat dålig lukt och os i lägenheten. Även kläder och tyger har tagit åt sig lukt. Det har inte funnits någon frånluft i flera rum och det har blivit syrefattigt.
Hyresgästen beskriver hur hen vaknat med hjärtklappning och kippat efter andan i princip varje natt. Hen har varit ständigt trött på grund av den störda nattsömnen. Barnen har drabbats av huvudvärk.
Problemen förvärrades också ytterligare av att fastigheten genomgick en omfattande renovering under perioden. Lägenhetens fönster plastades in och det var omöjligt att vädra ordentligt.
Luftflöde långt under godkänd nivå
I november 2019 gjordes mätningar av hyresvärden och det visade sig att luftflödet motsvarade 40 procent av Folkhälsomyndighetens rekommenderade värden.
I februari 2020 gjorde Hyresgästföreningen en kontroll som visade på samma problem – att luftflödet var långt under den nivå som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.
En månad senare gjorde hyresgästen även en anmälan till Miljöförvaltningen i Stockholms kommun. Först då agerade värden.
I oktober samma år installerade hyresvärden fläktar och menade att de säkerställt att ventilationen nu uppfyllde alla krav. Men enligt Miljöförvaltningen var det en direkt olämplig åtgärd som inte löste problemen. Det snarare förvärrade situationen, eftersom det handlade om ett äldre hus med självdrag.
55 000 kronor i ersättning
Hyresgästföreningen slår fast att familjen har haft en dålig boendemiljö som påverkat hälsan negativt. Samtidigt har inte hyresvärden sett till att åtgärda problemen. Därför krävde Hyresgästföreningen en 40-procentig nedsättning av hyran för besvären.
Fackförbundet ST svarade först att de ansåg att ersättningen inte var skälig och att hyresgästen inte hade rätt till nedsättning av hyran då de som hyresvärd skött det vanliga underhållet.
Nu har Stockholms tingsrätt slagit fast att fackförbundet ST ska betala 55 000 kronor till hyresgästen för den bristfälliga ventilationen.
Från maj 2021 fick hyresgästen en ersättningslägenhet. Men problemen med ventilationen är ännu inte löst.
ST beklagar
Hem & Hyra har sökt den högst ansvariga, Britta Lejon, förbundsordförande fackförbundet ST, för frågor om misskötseln av fastigheten på Kungsholmsgatan men hon har inte velat svara. Hem & Hyra har inte fått svar på varför fackförbundet väntat så länge med att åtgärda de generella problemen med ventilationen i fastigheten, trots att de upptäcktes redan 2012.
ST:s pressansvarige Anders Maxson säger att de som hyresvärd beklagar det hela och att de nu vill byta ut hela fastighetens ventilationssystem. Fackförbundet hänvisar till att de 2020 fick förslag på att installera fläktar av en ventilationskonsult. ”Vi kan bara beklaga att det arbetet inte gav önskat resultat.”
”ST har nått en förlikning med hyresgästen angående beloppet, och accepterar tingsrättens dom, ” skriver Anders Maxson i ett mejl.
Kontakta stadsbyggnadskontoret och begär ut uppgifter som visar om ventilationen är godkänd på adressen. Stadsbyggnadskontoret kan lämna ut OVK-protokoll som visar om fastighetens ventilation är godkänd. Är ventilationen inte godkänd kan du kontakta stadsbyggnadskontoret som kan kräva att fastighetsägaren åtgärdar brister.