Facklig profil kandidat till ordförande i Storgöteborg
I april är det regionfullmäktige och val av ny ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Nu föreslår valberedningen en tidigare otippad kandidat.
Det handlar om 50-åriga Ulrika Winblad, personlig assistent från Kungälv. Hon är ordförande för Kommunal i Kungälv samt ABF i Sydvästra Götaland och har tidigare varit aktiv på lokalnivå i Hyresgästföreningen.
Bosse Olsson är valberedningens ordförande.
– Vi tror att regionen behöver en kvinna. Men inte vilken kvinna som helst, utan en med skinn på näsan och som kan peka med hela handen om det behövs. Ulrika bor i hyresrätt och är medlem i föreningen. Hon har inte sprungit så mycket på regionkontoret, men vi tror att det är bra med någon som kommer fräsch utifrån. Samtidigt är hon väl insatt i föreningen, säger Bosse Olsson.
För två år sedan lyfte valberedningen fram sittande ordförande Kristofer Lundberg. Nu säger Bosse Olsson att valberedningen står helt enig bakom förslaget att ersätta honom med Ulrika Winblad.
Enligt Olsson finns dock ingen koppling mellan nomineringen och den turbulens som just nu råder i region Västra Sverige. Inte heller till den politiska polarisering som uppstått i föreningen.
– Hon är socialdemokrat, men det är egentligen ointressant. Vi har sagt att det viktiga i det här läget är att kunna skilja på sina roller, säger Bosse Olsson.
När Hem & Hyra ringer upp Ulrika Winblad säger hon att hon fick fundera över en helg innan hon tackade ja.
– Jag blev överraskad. Samtidigt kände jag wow, oj! Jag känner mig otroligt hedrad över att bli påtänkt till detta, säger Ulrika Winblad.
Om du skulle bli vald, vad vill du åstadkomma?
– Västra Sverige har satt sig på kartan de senaste åren, och hörts och synts mycket med en stark bostadspolitik. Jag vill fortsätta med det. Vi ska vara en viktig aktör och debattör både på kommunal och nationell nivå. Men jag vill också att hela regionen ska bli mer delaktig i arbetet, även kommunerna utanför Göteborg. Lokalföreningarna är otroligt viktiga. En stark organisation måste framför allt vara stark på gräsrotsnivå.
– Jag skulle även gärna se mer samarbete mellan Hyresgästföreningen och andra organisationer. Jag vet till exempel att Byggnads har idéer kring hur man kan bygga billigare hyresrätter och att Hyresgästföreningen skrivit rapporter ihop med Kommunal. Sådana saker är bra. Pensionärsorganisationer är andra vi skulle kunna samarbeta med.
Vilken är din egen bakgrund inom hyresgäströrelsen?
– När jag bodde på Nunnegårdsgatan för ett antal år sedan var jag aktiv i lokala hyresgästföreningen där. Senare, när vi flyttade till Ulvgärde, deltog jag också i lokala aktiviteter. Jag skulle säga att jag har ganska bra koll på föreningen, även om jag inte har stenkoll på samma sätt som jag har på Kommunal.
Valberedningen säger att du har skinn på näsan och kan peka med hela handen. Vad tänker du om det?
– Det är klart, jag har erfarenhet av att vara förtroendevald och har varit ordförande tidigare. Jag är inte främmande för hur man ska få ihop en tjänstemannaorganisation och en vald styrelse. Jag vet hur man gör för att hitta sina roller. Men det är inte så att jag kör över folk, det är inte min stil. Däremot kan jag sätta ner foten om det behövs.
Det är ganska rörigt i Västra Sverige just nu. Du är inte orolig för att sticka in huvudet i ett getingbo?
– Nej, det oroar jag mig inte för. Men jag tycker det är djupt tragiskt när Hyresgästföreningen förvandlas till en partipolitisk arena. Det är det jag uppfattar att en del av stridigheterna handlar om och det gör mig rasande. Det är inte det bästa för medlemmarna när olika personer använder föreningen för sitt partipolitiska engagemang.
Du är själv aktiv inom Socialdemokraterna. Hur ska du hantera det om du blir vald?
– På samma sätt som jag gör i mitt nuvarande uppdrag inom Kommunal. Fokus ska ligga på att företräda medlemmarna och deras intressen. Det ska inte vara avhängigt partipolitik. Jag kan var lika kritisk mot Socialdemokraterna som mot Liberalerna. På samma vis kan jag också berömma om något gör något bra. Jag är inte gisslan i något parti.
Om du blir vald, kommer du att kunna ha kvar dina nuvarande uppdrag?
– När det gäller mitt nuvarande uppdrag i Kommunal har jag uppfattat att det inte ska vara något problem. När det gäller kommunpolitik så sitter jag bara i arvodesnämnden. Den har i uppgift att tolka arvodesreglementet, det är ingen partipolitik. Jag tänker mig att jag skulle kunna ha kvar det uppdraget också.
Kommer Kommunal i Kungälv att delta i manifestationen mot marknadshyra i april?
– Frågan kommer att komma upp på nästa styrelsemöte. Då kan jag lämna besked.
Hur är din egen bostadssituation?
– Jag bor i en nyproducerad trea på 74 kvadrat på Vendergatan, vid det nya köpcentret. Vi flyttade dit från en lägenhet på Västra gatan där vi bodde väldigt billigt. Nui har vi en boendekostnad på strax över 13 000 i månaden, elen inräknad. Men det passar mig perfekt att bo så nära Resecentrum, eftersom jag aldrig haft körkort.
Förutom Ulrika Winblad finns ytterligare fyra nominerade till ordförandeposten. Det är känt sedan tidigare att en av dem är sittande ordförande Kristofer Lundberg och en annan den tidigare oprövade Alfred Johansson. Listan över nominerade är ännu inte offentlig, men enligt Bosse Olsson sitter även de två återstående kandidaterna i regionstyrelsen.
- Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.
- Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.
- Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.