Fågeltips fick hyresgäst i Falkenberg fälld för folkbokföringsbrott
Det var under sommaren 2022 som myndigheterna fick upp ögonen för mannen. Efter ett anonymt tips om djur som for illa gjorde länsstyrelsen en oanmäld inspektion på en lantlig fastighet, som en privatperson hyrt av Falkenbergs kommun sedan 1990-talet.
Fåglar var utan vatten i sommarvärmen
Hyresgästen själv fanns inte på plats när djurskyddshandläggarna med hjälp av polis tog sig in i boningshuset och två uthus. Länsstyrelsens personal hittade i de tre byggnaderna sammanlagt trettio duvor och fyra kanariefåglar som levde under mycket dåliga förhållanden.
Några av fågelburarna saknade helt dricksvatten, trots att det denna junidag var 27 grader varmt utomhus. I några burar fanns vatten, men detta var förorenat av spillning och döda insekter. En duva var helt blind, sedan en annan fågel pickat ut dess ögon.
Eftersom burarna inte rensats på spillning hade de blivit för trånga, skriver djurskyddshandläggarna i en rapport: ”I vissa av burarna kröp duvorna fram hukande och hade skavt bort sina fjädrar längs hela rygglinjen och på hjässan då burhöjden var så låg”.
Hävdar att djuren inte var hans
Länsstyrelsen beslutade om ett omedelbart omhändertagande av fåglarna, men när de dagen efter skulle komma och hämta djuren var de redan borta.
Hyresgästen själv säger att han tidigare hållit på med tävlingsduvor men att det inte var hans fåglar och att han därför inte har haft något ansvar för dessa. Hans förklaring är istället att en man från Polen som han inte kan uppge något namn på ägt fåglarna.
Men Varbergs tingsrätt godtar inte den förklaringen. Det är ”uteslutet att någon annan än han själv ansvarat för de djur som hållits på fastigheten”, skriver tingsrätten i sin dom.
Mannen döms för brott mot djurskyddslagen, då han under åtminstone en månads tid lämnat fåglarna utan tillsyn. Brottet kan ge två års fängelse, men eftersom mannen inte är dömd för liknande brott tidigare och troligen inte kommer att göra om det blir påföljden istället en villkorlig dom och böter.
Ändrade inte adress när han flyttade
Hyresgästen döms också för folkbokföringsbrott, eftersom han flyttat utan att ändra adress. När polisen utredde det misstänkta djurplågeriet framkom nämligen att mannen inte alls bodde på det som då var hans folkbokföringsadress. I polisförhör har hyresgästen berättat att han själv bott i huset tidigare, men flyttade ut redan 2013 fast han fortsatte att hyra fastigheten, som är mycket nedgången.
”Jag såg möjligheter med det huset och ville göra iordning det”, berättar han i ett polisförhör.
Av brottsutredningen framgår det att kommunen sagt upp hyresavtalet, som löpte ut förra året.
Får villkorlig dom och böter
Mannens egen förklaring till att han inte meddelat folkbokföringen är han visserligen vetat att han varit skyldig att ändra sin nya bostadsadress hos Skatteverket, men inte gjort det då han tyckt det var för krångligt. Därför är det bevisat att det finns ett brottsligt uppsåt, skriver tingsrätten.
Påföljden för de båda brott som mannen döms för villkorlig dom och 50 dagsböter på sammanlagt 6 000 kronor. Domen kan överklagas till hovrätten och sista datum att göra detta är 7 november.
Hem & Hyra har varit i kontakt med mannen som avböjer att kommentera saken vidare.
- Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover.
- Posten kan du ställa om till en så kallad särskild postadress.
- Har du dubbel bosättning gäller särskilda regler, till exempel om du veckopendlar.
- Saknar du bostad kan Skatteverket skriva dig på kommunen.
Läs mer: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott