Fallskärmar för miljoner för bostadsdirektörer
När LKF i Lund bytte ut Peter Mellvé från vd-posten fick han rätt till 2,7 miljoner kronor från bolaget.
Bertil Rignäs avsattes från Bostadsbolaget i Göteborg efter en kvittoskandal i höstas. Han kan – om han inte blir åtalad – få en fallskärm på 3,2 miljoner kronor.
Jan Hugg, som pensionerade sig från vd-jobbet på Gavlegårdarna när han fyllde 60, får 84 000 kronor i månaden fram till 65-årsdagen – drygt 5 miljoner kronor totalt.
De är inte ensamma om att ha rätt till höga ersättningar utan att behöva arbeta.
Hem & Hyras kartläggning av löner och villkor för vd:arna i landets allmännyttiga kommunala bostadsbolag visar att det är mycket vanligt med förmånliga villkor vid uppsägning eller pension:
- Två av tre vd:ar har rätt till lång uppsägningstid och/eller ett avgångsvederlag.
- Fallskärmarna tryggar vd:arnas inkomster i ett till tre år utan att de behöver arbeta under tiden.
- Endast 18 vd:ar uppger att avgångsvederlaget minskar om de får ett annat jobb. Eventuellt har fler denna klausul även om de inte har nämnt den.
- För mer än var fjärde vd betalar bolaget in särskilda pensionspremier på allt mellan 1 000 och 56 000 kronor per månad.
Den här typen av avgångsvederlag och förmånliga pensionsavtal är vanliga för toppchefer. Motiveringen är att de oftast inte omfattas av lagen om anställningsskydd, las, utan kan bli av med jobbet direkt.
Styrelsen snabbt ska kunna byta ut en vd som inte presterar tillräckligt eller drar åt fel håll.
Samtidigt vill man inte ha chefer som är alltför rädda för att bli av med jobbet. Det är ett motiv för att erbjuda goda avgångsvillkor.
Trygghet är viktig. Det tycker Hans Öhlund, ordförande för Fastighetsanställdas förbund som organiserar många städare och fastighetsskötare i de komunala bostadsbolagen.
Tidigare hade de ganska stabila jobb, men med framväxten av upphandlingar och entreprenader har antalet uppsägningar ökat. Då gäller las: en uppsägningstid mellan en och sex månader, beroende på hur lång anställningstid personen har.
Hans Öhlund konstaterar att det är otryggt för många medlemmar. Och att de har betydligt lägre löner än vd:n.
– Förr sade man att vd-lönerna skulle vara höga just för att de inte hade anställningstrygghet. Sedan skapade man trygghetsavtal, eller fallskärmar, – men mig veterligt har det inte inneburit att deras löner har stigit mindre än för andra, tvärt om. De får betalt för otryggheten flera gånger.
Hans Öhlund tycker i och för sig att det är skäligt att ha någon typ av trygghetavtal för vd:ar. Men de får inte se ut hur som helst.
– De borde ha skyldighet att söka nytt jobb aktivt och om de får andra inkomster borde det räknas av så att de inte kan få dubbla löner.
Peter Mellvé, som fick sluta på LKF i Lund, kunde byta bana. Han driver i dag en mottagning för kraniosakral terapi, meditation och samtal. Han vill dock inte säga något om vad avgångsvederlaget har betytt för honom.
– Jag har inget behov av att kommentera det, säger han till Hem & Hyra.
Stora löneskillnader i bostads-Sverige
Vd:arnas löneliga – län för län
Fallskärmar för miljoner för bostadsdirektörer
Se alla svar på Hem & Hyras vd-lönekarta
Lönen beror på storleken – oftast
Privata bolag betalar ofta mer
Hem & Hyras undersökning bygger på en enkät till samtliga kommunala bostadsbolag i Sverige. Totalt 279 vd:ar har svarat på en rad frågor om sin lön och sina anställningsvillkor.