Annons

Bedragare blåste bostadssökande – lockade med falska annonser

Lund En man i femtioårsåldern använde bilder från sin systers lägenhet i Lund när han lade ut falska bostadsannonser. Två personer lurades att betala depositioner till en lägenhet de aldrig skulle få hyra. Nu döms mannen för bedrägeri.
Bostadsbedragaren tar emot och räknar pengar han fått av en hyresgäst.
Foto: Polisen

En radhustrea för 8 000 kronor i månaden. Låter det för bra för att vara sant? Det var det också.

Det var i maj 2022 som en 50-årig man och nu dömd bedragare lade ut en annons på Facebook om andrahandsuthyrning av en lägenhet i Lund, ett gulteglat radhus i den östra delen av staden. I en annan annons hyrde han ut ett av sovrummen för 3 000 kronor.

Läs ocksåBostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad

En yngre man, ny i Sverige, nappade på radhusannonsen. Efter visningen skrev han under ett handskrivet kontrakt och betalade en deposition på en månadshyra. Ett par dagar senare upptäckte han att lägenheten återigen annonserades ut på Facebook. Hyresgästen konfronterade 50-åringen som erkände att allt var en bluff. Han lovade att betala tillbaka pengarna men den lurade andrahandshyresgästen fick aldrig tillbaka dem. Det är vad den yngre mannen berättade i polisförhör efter att han anmält 50-åringen.

Annons
Bild på Lund samt en skärmavbild från en sms-konversation om lägenhetsuthyrning som var en del av ett bedrägeri.
Bedragaren tog emot depositioner för en lägenhet i Lund han inte hade rätt att hyra ut.

Bostadslös fyrbarnsmamma blev lurad

I juni samma år fick en bostadslös fyrbarnsmamma också syn annonsen på Facebook. Även hon skrev kontrakt med den 50-årige mannen och under juni betalade hon både deposition och en första hyra på totalt 17 000 kronor. Först när hon skulle flytta in stod det klart att hon hade blivit lurad. I huset bodde i stället den 50-årige mannens syster och det skulle inte all hyras ut i andra hand. Tvärtom visade det sig att systern hade sagt upp kontraktet och var på väg att flytta ut.

I polisförhör berättar 50-åringen att han var skuldsatt och behövde få in pengar. Därför ville han hyra ut lägenheten. Men han förnekar att det skulle handla om bedrägeri. Han trodde att han kunde hyra ut radhuset, hävdar han. Tingsrätten gör dock en annan bedömning. Rätten menar att han hade för avsikt att lura sig till pengar. Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter på totalt 5 000 kronor för två fall av bedrägeri. Han ska dessutom betala skadestånd till de lurade bostadssökande motsvarande den deposition de förgäves betalade in.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Se upp för bedrägeri på nätet

Samtidigt som bostadsbristen är stor i Sverige, särskilt i storstäderna, söker sig många till just Facebooks bostadsgrupper för att hitta en lägenhet. I grupperna lurar bedragare, som på olika sätt vill blåsa bostadssökande unga på pengar. Det har Hem & Hyra berättat i flera granskningar. En kvinna i Märsta utanför Stockholm lyckades till exempel lura 32 familjer på sammanlagt en halv miljon kronor genom en och samma annons.

Annons

Sami Tahir, svensk presskontakt på Meta som äger Facebook, har tidigare svarat så här på problemet om att många använder fejkade bostadsannonser på Facebook: ”Bedrägerier på internet är ett problem i allmänhet, och förekommer tyvärr även på Marketplace. Det säger sig självt att det är oönskat i alla skepnader, både för oss och för alla andra i branschen. Vi arbetar målmedvetet för att säkra våra användare mot bedragare, oavsett vilken metod som används.”

Fakta: Så överlistar du en bostadsbedragare!
  • Sök på internet efter uthyrarens namn, kontaktuppgifter samt uppgifter om lägenheten. På så sätt kan du upptäcka om samma lägenhet verkar hyras ut flera gånger.
  • Kontrollera motpartens namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring och fråga om personen lagt ut en annons.
  • Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Vem vill hyra ut åt någon man inte träffat?
  • Kontrollera med hyresvärden eller föreningen att lägenhetsinnehavaren har rätt att hyra ut i andra hand.
  • Var vaksam om uthyraren befinner sig i utlandet – det är ett varningstecken.
  • Begär att få se uthyrarens legitimation.
  • Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster eller till utländska konton.
  • Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.
  • Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.
  • Skicka inga kopior av pass – uppgifterna kan användas för att i sin tur lura andra.
  • Ta en skärmdump av annonsen. Den kan i värsta fall användas som bevismaterial framöver.
Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten Här stjäl bedragare Hyresgästföreningens pengar – liga lurade äldre via falska telefonsamtal från banken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.