Falska hyresgäster kastas ut och riskerar fängelse – knark till köpare i hela landet skickades från lägenhet i Malmö
I den gula brevlådan utanför matbutiken på Lindängen i södra Malmö ligger en bunt kuvert. De är adresserade till personer runt om i Sverige. Brevet till 29-årig man i Trollhättan innehåller 15 gram amfetamin. En 42-årig kvinna i Lidingö väntar på 16 gram och så fortsätter det. Det är en sen förmiddag i våras när polisen vittjar brevlådan och upptäcker knarkbreven.
Några veckor senare grips två misstänkta, en man och kvinna i tjugoårsåldern. I bakgrunden ligger en tids övervakning med spanare, drönare och kameror i trapphus.
Spåren har lett till ett hyreshus i närheten av brevlådan. När polisen tar sig in i en lägenhet hittar de narkotika för miljonvärde – 8,5 kilo amfetamin och 140 gram cannabis. Det finns en skrivare, en våg och nya kuvert. I ett hörn står en obäddad säng men i övrigt finns inte många spår efter någon hyresgäst. Köket är tomt, det finns inga bestick eller tallrikar.
”Det var uppenbart att ingen bodde i lägenheten”, antecknar en av poliserna efter tillslaget.
Sålde amfetamin via darknet
Nu åtalas mannen och kvinnan för grovt narkotikabrott och riskerar upp till fem år i fängelse, men båda nekar till brott. Enligt åklagaren är de två vännerna kopplade till försäljning från en nätbutik för narkotika.
Förundersökningen visar att droger skickades i kuvert via postsystemet. Mottagarna fanns i orter som Skellefteå, Gävle, Ulricehamn, Borås, Saltsjöbaden, Göteborg och Ekerö. För att skydda avsändaren användes utskrivna kuvert med loggor som kapats från existerande bilföretag och VVS-firmor i Sydsverige. Uppgifter i utredningen pekar mot att försäljningen skedde på darknet, den anonymiserade delen av nätet, och sajten Flugsvamp 4.0. Sajten är i olika versioner ökänd för att fungera som en marknadsplats för narkotika.
Centralt i härvan finns hyresrätten på Lindängen i Malmö, en enrummare på 27 kvadrat. Lägenheten ska enligt åtalet ha fungerat som lagringsplats och packningscentral. Att lägenheter används som lager för narkotika eller vapen är vanligt och kan vara ett sätt för kriminella att skydda sig från polisen. Bostäderna är ofta svarthyrda eller registrerade på ostraffade personer utanför polisens blickfång. Den som styr verksamheten kan i själva verket finnas utomlands.
I det här fallet har åklagaren varit ovanligt tydlig med att beskriva i sin stämningsansökan hur hyresaffären i sig ska ha varit en del av det brottsupplägget. Mannen har stått på kontraktet och kvinnan har agerat borgensman.
– Hyresrätten har en direkt betydelse för möjligheten att hantera narkotika. De har inte behövt göra det hemma hos sig själva. Ingen har bott här mer än kanske någon enstaka natt. Lägenheten har varit helt nödvändig för att ostört kunna hantera och distribuera narkotika, säger kammaråklagare Hans Harding vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.
Hyresgästen har blivit uppsagd
Mannen skrev hyreskontraktet för enrummaren, i konkurrens med ett tjugotal andra bostadssökande, med ägaren Trianon bara någon månad innan polisen fick upp ögonen.
Trianon uppger att lägenheten är uppsagd och idag tillbaka under ägarens kontroll. Vd och delägare Olof Anderssson tycker att det är svårt för fastighetsägare att komma åt problematiken med lägenheter som används i fel syfte.
– Om vi hyr ut via Boplats Syds kö så är det först till kvarn som gäller. Då spelar det ingen roll vem det är som söker. Om det så är kungen som uppfyller kraven så kan vi inte säga nej, säger vd Olof Andersson.
Om det finns ett kriminellt syfte?
– Vi kan inte göra något om vi inte får kunskap om detta innan kontraktsskrivningen.
Kammaråklagare Hans Harding är inne på samma spår.
– Det är först när man tittar in i en lägenhet som man ser att det inte bor någon där. Det är svårt för en fastighetsägare att hålla kolla på alla hyresgäster utan mer ingripande kontroller och det kanske inte heller riktigt är hyresvärdens ansvar, säger han.
Mannen i härvan står samtidigt åtalad för att ha låtit en 16-åring springa ärenden åt honom, en misstanke baserad på relativt ny lagstiftning: ”involverande av underårig i brottslighet”. Pojken ska ha tagit emot 31 adresserade kuvert innehållande 282 gram amfetamin för att posta till knarkkunder ute i landet.