Annons

Familj blev utelåst av hyresvärden – sedan försvann alla deras ägodelar

Luleå En familj blev utelåst från sin lägenhet och blev av med alla sina ägodelar och värdesaker, enligt en dom vid Luleå tingsrätt. Nu tvingas hyresvärden betala 460 000 kronor i skadestånd.
Dörr i lägenhetshus och foto från familjens lägenhet, varifrån de blev utelåsta.
Foto: Gry Ellebjerg och privat
Familjen blev utelåst från sitt hem, enligt domen. Därefter försvann ägodelar och värdesaker värda flera hundra tusen kronor.

Händelsen med familjen – en pappa och son – som blev utelåst inträffade i Luleå 2022.

De hade bott i lägenheten, som de hyrt i andra hand, i över tre års tid när pappan en dag sa till hyresvärden – personen som stod på förstahandskontraktet – att de inte kunde bo kvar och behövde flytta till en billigare lägenhet på annan ort.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Enligt domen vid Luleå tingsrätt ska hyresvärden ha sagt till pappan att de inte fick flytta. Det ska ha också ha funnits meningsskiljaktigheter om uppsägningstiden. Hyresvärden menar att den var tre månader och säger i åtalet att hyresgästen inte var villig att betala hyran för den kvarvarande tiden.

Pappan, sonen och hyresvärden träffades sedan i lägenheten. Under det här mötet ska hyresvärden ha krävt tillbaka lägenhetsnycklarna.

Eftersom de saknade nycklar var pappan och sonen tvungna att lämna lägenheten öppen följande dag, när de åkte till jobb respektive skola.

Annons
Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

Sonen var utelåst

När sonen återvände hem efter skolan var han utelåst. Lägenheten gick inte att öppna.

Efter att ha pratat med sin pappa kontaktade sonen polisen. Eftersom de inte kom in i sitt hem sov de hemma hos en dotter och syster.

Någon vecka senare lämnade familjens hyresvärd, som de alltså hyrde i andra hand av, tillbaka lägenheten till fastighetsbolaget Heimstaden. Någon gång under den här tiden – mellan att pappan och sonen blev utelåsta och att lägenheten lämnades över till Heimstaden – ska bostaden ha tömts på familjens ägodelar.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.

Och det rör sig om många ting. I domen vid Luleå tingsrätt räknas bland annat följande föremål upp: Flera datorer, laptops, klockor, mobiltelefoner, två tv-apparater, två frysar, kläder, skor, smycken, serviser och passhandlingar.

Som bevis för att alla dessa saker fanns i lägenheten finns fotografier.

Annons

Förnekar brott men döms till skadestånd

Hyresvärden förnekar alla anklagelser om brott i åtalet och hävdar att han inte alls tagit tillbaka nycklarna. När han fick tillträde till lägenheten menar han att den i stort sett var tom och att mycket i lägenheten dessutom blivit förstört.

Tingsrätten finner att pappans och sonens utsagor om att de blev utelåsta är trovärdiga och dömer till deras fördel. Hyresvärden ska betala skadestånd till pappan på 460 000 kronor för de ägodelar som försvann från lägenheten.

Hem & Hyra har sökt den dömda hyresvärdens advokat för en kommentar, men har inte lyckats komma i kontakt med honom.

Läs också Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Chockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt" Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.