Familj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synade
Familjen har bott i samma hus i Malmö i nästan trettio år. De har betalat hyran i tid och varit engagerade i områdets självförvaltning. När de sex barnen var små fick familjen möjlighet att hyra två grannlägenheter och bygga ihop dessa med en gemensam hall. En trerummare och en fyrarummare.
Men efter en rättslig prövning måste familjen nu lämna fyrarummaren. I trean ska föräldrar, en vuxen son och ett fosterbarn få plats. Hem & Hyra har pratat med en familjemedlem som inte vill uttala sig i tidningen, men som beklagar hyresnämndens beslut. Familjen var beredda att ge upp trean mot att de fick bo kvar i den större fyrarummaren.
Men MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, och familjens hyresvärd har hela tiden velat att familjen skulle lämna fyrarummaren. Skälet är att familjen varit folkbokförd i trean, vilket enligt hyresvärden är ett bevis på att fyrarummaren redan står tom.
Eftersom familjen inte accepterade uppsägningen har hyresnämnden prövat fallet och nämnden ger alltså MKB rätt.
MKB granskar familjer med dubbla kontrakt
Familjen är inte ensam. Totalt fyra familjer som haft dubbla hyreskontrakt har efter en intern granskning fått lämna ifrån sig en av sina två lägenheter. Lägenheterna har lämnats vidare till den regionala bostadskön och är en del av det arbete som MKB:s specialgrupp mot oriktiga hyresförhållanden gör. Det huvudsakliga skälet till att familjer från början har kunnat få två lägenheter är att de har haft många barn men upplägget hör numera till historien. Det säger Eva Rosengren, projektledare för oriktiga hyresförhållanden hos MKB.
– Den typen av kontrakt skrivs inte idag när det gäller stora familjer utan då hittar man andra lösningar. Barnen växer också upp och därför var det rimligt att familjerna i de här fallen lämnade en av två lägenheter, säger hon.
Familjen som tvingas lämna en fyrarummare menar att de inte får plats i trean.
– Fast i det här fallet har är alla barn vuxna idag och det är de två föräldrarna som ska bo kvar. De har varit folkbokförda i trean och då är vår bedömning att de har bott där.
Men får man inte bo hemma som vuxen?
– Jo, det får man så klart. Men det här handlar om två relativt stora lägenheter båda två, säger Eva Rosengren.