Familj tvingas flytta – hotade och slog grannar
Suzanne köade i två år för en trea i 1800-talshuset i Härnösand. När hon flyttade in med sonen i februari var hon lyrisk, hon kände väl till husets historia och den nya bostaden var fantastisk med högt i tak och kakelugn.
Men husfriden varade inte länge.
– I maj bröt helvetet lös. En familj flyttade in och efter tre dygns bankande och flytt av möbler gick jag och sa till. De var förstående och sa att de skulle ta det lugnt, berättar Suzanne.
Men i stället blev det bara värre. Flera hyresgäster i huset vittnar om bråk och skrik, smäll i dörrar och bankande i väggarna – dag som natt. Väktare och polis tillkallades ett flertal gånger under sommaren och hösten.
Osämjan i huset blev allt värre och eskalerade i slutet av juli när familjen och grannarna kom ihop sig i trapphuset.
– En av familjemedlemmarna skrek åt mig: ”Jag ska knulla dig, dränka din hund och döda din son!” berättar Suzanne.
Bråket fortsatte dagen efter och Suzanne fick då motta ett hårt slag på axeln.
Polis larmades och familjen anmäldes för både olaga hot och misshandel.
– Det är en hotfull stämning i huset. Jag och min granne följs åt till tvättstugan för att vi inte vågar vara ensamma där nere, säger Suzanne.
Anna har bott i huset sedan 1999 och har sin lägenhet bredvid familjen. Det var länge sedan hon fick sova ostört en hel natt i sin bostad, berättar hon.
– Jag ringde och mailade hyresvärden HSB flera gånger. Men det har inte gjort någon skillnad. De ville att vi skulle fylla i störningsrapporter, men det är svårt eftersom det är konstanta störningar mer eller mindre dygnet runt med bara korta avbrott. Ofta är det bråk och skrik och smäll i dörrar. På nätterna dunkar det i väggen ända fram på morgonen. Jag är helt slut och försöker sova hos vänner när jag har möjlighet, berättar Anna.
HSB har skickat en rättelseanmaning till den störande familjen. Utan resultat.
– Vi har gjort vad vi kunnat enligt den juridik som finns och vi har haft en dialog med familjen. Det har helt klart varit ett antal incidenter i huset, men det räcker inte för en uppsägning. Det krävs fler konstaterade störningar, säger Anders Wallner, vice vd för HSB Södra Norrland.
Men Johan Hermansson på Hyresgästföreningen anser att Wallner har fel.
– HSB har inte tagit sitt ansvar som hyresvärd och det är svagt att de inte själva prövar saken i hyresnämnden. Trots varningar har störningarna inte upphört och det finns tillräckliga bevis och vittnesmål för en uppsägning av kontraktet, säger Hermansson.
Johan Hermansson har hjälpt grannarna i huset att processa om saken och tvinga hyresvärden att ta i med hårdhandskarna eftersom det inte blivit någon bättring trots tillsägelser.
Igår prövades ärendet av hyresnämnden i Sundsvall.
Nämnden bedömde underlaget som tillräckligt för en uppsägning av kontraktet och hyresvärden åtog sig att inom en månad underrätta familjen om uppsägning som får tre månader på sig att lämna lägenheten.
– Om de inte flyttat ut då ska värden hänskjuta ärendet till hyresnämnden för verkställande av uppsägningen, säger Johan Hermansson.
Suzanne är lättad över att äntligen få lite lugn och ro.
– Det känns skönt! Det dröjer innan de är borta, men jag tror att det här ändå är bättre än om de blivit en uppsägning med omedelbar verkan. Det kanske går lugnare till om de får tid på sig att flytta, säger hon.
Tommy Carlsson, förvaltare på HSB, är också nöjd med utfallet.
– Jo, så är det. Det tar tyvärr tid sånt här, men vi måste ju gå den här vägen. När hyresgäster drabbas av störningar är det därför jätteviktigt att de fyller i störningslistor så att vi har underlag får att kunna driva såna här processer, säger han.
Familjen, som inte består av några minderåriga barn, har rätt att bestrida uppsägningen innan kontraktet löper ut.
Om en hyresgäst på något sätt stör omgivningen ska hyresvärden säga till och uppmana denne att omedelbart upphöra med störningarna.
Även socialnämnden ska informeras för att de ska få en möjlighet att hjälpa till och för att nämnden i vissa fall måste skaffa fram en ny lägenhet till hyresgästen enligt socialskyddslagen.
Upphör inte störningarna har värden rätt att säga upp hyresgästen.
I särskilt allvarliga fall, beroende på störningarnas omfattning och art, behöver inte hyresgästen sägas till innan hyresvärden säger upp hyresavtalet.
En hyresgäst som störs kan begära ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden som tvingar hyresvärden att agera.
Dessutom kan de hyresgäster som bli störda i vissa fall få nedsättning av hyran och i särskilt allvarliga fall, rätt att säga upp avtalet och begära skadestånd.