Annons

Familjebostäder och Stockholmshem höjer hyran med 4,69 procent i snitt – tvåårig överenskommelse

Stockholm En hyreshöjning med i snitt 4,69 procent från första januari 2025. Så mycket höjer de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder och Stockholmshem hyrorna för sina hyresgäster. Under 2026 höjs hyran med i snitt 3,5 procent. "Det blir kännbart för många", säger Peter Bylund, förtroendevald Hyresgästföreningen region Stockholm.
Foto: Privat/Kristina Wahlgren
Peter Bylund, förtroendevald på Hyresgästföreningen, har varit med och förhandlat hyrorna.

Inför årets hyresförhandlingar har flera hyresvärdar krävt rejäla hyreshöjningar – ibland uppemot 16 procent. Men när de första stora hyresöverenskommelserna nu är klara i Stockholm landar höjningarna på betydligt lägre nivåer.

Men Peter Bylund, förtroendevald på Hyresgästföreningen region Stockholm, förhandlingsdelegationen Familjebostäder, som varit med och förhandlat är inte nöjd.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det är bra att vi kommit överens men höjningen blir kännbar för många hyresgäster. Vi har försökt hålla emot och jag är inte nöjd men så här långt kom vi. Det är positivt att det inte blir någon retroaktiv höjning, säger han.

De med högst hyra får lägre höjning

Bolagen hade krävt en hyreshöjning på 7,8 procent från första januari, men efter förhandlingar höjs hyran med i genomsnitt 4,69 procent från första januari 2025.

Höjningen är uppdelad så att majoriteten av hyresgästerna får en höjning på 4,75 procent.
Undantagen är hyresgästerna som har de högsta presumtionshyrorna i nyproduktion, de med en hyra på över 2 300 kronor per kvadratmeter och år får en höjning med 3,44 procent.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Överenskommelsen mellan bolagen och Hyresgästföreningen är ett tvåårigt avtal och höjningen från första januari 2026 blir 3,55 procent för de flesta hyresgäster. De med presumtionshyror över 2 300 kronor per kvadratmeter och år får en höjning med 2,75 procent.

Annons

– Det känns bra att det blev en tvåårig överenskommelse. Nu slipper hyresgästerna den oro det innebär att inte veta hur stor höjningen blir nästa år. Inflationen är på väg ner men man vet ju inte vad som kommer att hända. Sedan krävs det att politiken agerar mot orättvisorna när det gäller olika boendeformer, säger han.

Stockholmshems vd Åsa Wigfeldt, kommenterar uppgörelsen i ett pressmeddelande.

Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem, berättar att överenskommelsen omfattar nästan 50 000 lägenheter där det bor cirka 100 000 stockholmare.

Hon säger att ambitionen var att förhandlingarna skulle bli klara i tid så att hyresgästerna skulle slippa retroaktivitet.

I övrigt hänvisar hon till bolagets vd för en kommentar. Hem & Hyra har inte lyckats nå vd:n Åsa Wigfeldt.

Men i ett pressmeddelande kommenterar hon överenskommelsen.

Annons
Läs ocksåDärför kan hyran höjas mer än någonsin 2024 - sju faktorer som påverkar

”Jag är glad att vi kan ge våra hyresgäster besked i god tid. Vi har tillsammans med Hyresgästföreningen landat på en nivå som tar hänsyn både till de hyresgäster som har en tuff ekonomisk situation och till bolagens behov av förutsägbarhet och stabilitet”, säger Åsa Wigfeldt, vd på Stockholmshem, enligt pressmeddelandet.

 

Läs också Hyresbeskedet för 49 000 hushåll hos Stockholmshem och Familjebostäder: 5,3 procent i höjning Gotlandshem vill höja hyran med skyhöga 16,4 procent Så mycket vill värdar i Stockholm höja hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.