Annons

Familjen förlorar kontrakt när hemmet döms ut

Landskrona När värden fick uthyrningsförbud försvann hyresgästernas rättigheter. En familj bor kvar i den hälsofarliga och utdömda lägenheten i Landskrona. Nu måste de lämna hemmet men de har ingen aning om vart de ska ta vägen.
Foto: Anna Hultberg
En familj bor fortfarande kvar i det hälsofarliga huset på Eriksgatan i Landskrona.

Familjen är förtvivlad. Huset de, sedan nio år tillbaka, bor i är i så dåligt skicka att ingen får bo där längre. De vet att de måste flytta men har ingen aning om var de ska bo.

– Jag vill flytta, det är inte bra att bo här men vi hittar ingen lägenhet, säger mannen i familjen som inte vill gå ut med sitt namn och berättar att kommunen har erbjudit dem tre olika ersättningslägenheter men att två var alldeles för små för fem personer och den tredje låg i ett område som inte fungerar för familjen.

Läs ocksåMahmouds hem är trasigt, fuktigt och fullt av mögel

Trots husets dåliga skick och sviktande hälsa har den kvarvarande familjen varit noga med att sköta sina åtaganden som hyresgäster.

– Vi betalar alltid hyran i tid, säger mannen och berätta att de betalar 7 435 kronor i månadshyra för sin 130 kvadratmeter stora lägenhet.

I september förra året beslutade miljöförvaltningen i Landskrona att det var för skadligt för hyresgästerna att bo kvar i fastigheten på Eriksgatan 158 i Landskrona. Enligt miljöförvaltningen var fuktskadorna i väggarna så omfattade att de bedömdes vara ett hot mot hyresgästernas hälsa. I samband med uthyrningsförbudet beslutades det även om ett vitesföreläggande på 50 000 kronor varje gång som miljöförvaltningen konstaterar att uthyrningsförbudet inte följs.

Läs ocksåHyresgäster bor kvar trots uthyrningsförbud

Trots att samtliga parter, inklusive hyresgästerna själva, vill att de flyttar har situationen inte löst sig. Snart har det gått ett halvår sedan uthyrningen i fastigheten förbjöds men familjen bor fortfarande kvar i sin lägenhet. Men läget börjar bli akut. Risken att familjen snart hamnar på gatan är stor.

Annons

Så som lagen är utformad förlorar hyresgästerna sina hyreskontrakt i samma stund som en fastighet får uthyrningsförbud.

– Tragiskt nog kan hyresgästerna inte göra något annat än att leta efter en ny lägenhet. Det hyresgäster som hamnar i en liknande situation eventuellt kan göra är att driva ett skadeståndsärende mot hyresvärden för att de på grund av flytten lider ekonomisk skada, säger Lillemor Nordhöj, enhetschef vid Hyresgästföreningen Region norra Skånes juridiska avdelning.

Läs ocksåPolisen ser större risk för våld när gängkriminella lurar äldre i deras hem: "Mer hotfullt beteende"En tvådelad bild som visar två mörka siluetter i en gångtunnel och en hand till en äldre person som håller i en käpp och texten "Bestulen på tryggheten".

Christian Alexandersson, stadsdirektör i Landskrona, är väl medveten om problematiken. Tack vare att kommunen genom Landskrona Stadsutveckling AB har satt ihop en samverkansgrupp där bland annat representanter från miljöförvaltningen, räddningstjänsten, polisen och stadsbyggnadsinspektörer arbetar för att förhindra att hyresgäster hamnar i kläm har kommunen lyckats ordna lägenheter åt tre av familjerna som tidigare bodde i fastigheten. De har även erbjudit den kvarvarande familjen bostäder.

– Vi har gjort allt i vår makt för att ordna så att den här familjen får ett annat boende. Men de har tackat nej till alla våra förslag. Nu finns det inget mer vi kan göra, säger Christian Alexandersson och betonar svårigheten i att hitta inflyttningsklara lägenheter.

Vad händer med familjen nu?

Annons

– Som det ser ut nu så är det hyresvärden som får ta hand om problematiken. Gör fastighetsägaren rätt och påbörjar de stora renoveringar som krävs i fastigheten och inte själv kan erbjuda hyresgästerna något annat boende så riskerar familjen att hamna på gatan eller på akutbo, säger han.

Så som lagen ser ut i dag förlorar hyresgästerna sin rätt att bo kvar i en fastighet när den blir utdömd. Ni hade med andra ord inte behövt försöka ordna annat boende. Varför bryr ni er?

– Vi vill att fastighetsägarna höjer sina ambitioner samtidigt försöker vi ta hand om dem som bor i staden. Ingen ska behöva bo i en lägenhet med svartmögel, kackerlackor eller vägglöss 2017 i Sverige.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.