Annons

Göteborgare får betala tillbaka ockerhyra – en gång till

Göteborg Mannen har redan fått ge tillbaka 40 000 kronor för att ha tagit ut ockerhyra. Nu tvingas han lämna ifrån sig 33 000 kronor ytterligare. Anledning: han fortsatte ta ut oskälig hyra när nästa andrahandshyresgäst flyttade in.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Förstahandshyresgästen betalade själv 4 131 kronor. Men när han hyrde ut i andra hand tog han ut 11 500 kronor.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur hyresgästen i östra Göteborg hyrt ut sin lägenhet för nästan tre gånger så mycket som han själv betalat.

Den verkliga hyran för lägenheten är 4 131 kronor, men mannens andrahandshyresgäster fick betala 11 500 kronor i månaden.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Ett par som bott i lägenheten från mars till augusti i fjol drog mannen inför hyresnämnden. De krävde att få tillbaka överhyran de betalat under det halvår de bott där. Det slutade med att mannen fick betala tillbaka nästan 40 000 kronor.

Under mellantiden hade redan en ny andrahandshyresgäst hunnit flytta in. Han fick betala samma belopp. När paret som bott där innan hörde av sig och berättade om vad som pågick, gick även den andrahandshyresgästen till hyresnämnden och krävde att få pengarna tillbaka.

Annons

När förstahandshyresgästen var i hyresnämnden första gången lade han fram en rad argument till varför han borde få behålla överhyran han tagit ut. Men andra vändan verkar han ha resignerat. Enligt beslutsprotokollet hälsar han bara att han ”litar på att hyresnämnden kommer att fatta ett korrekt och väl avvägt beslut.”

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Beslutet blir, inte oväntat, att mannen måste betala tillbaka överhyra även till andrahandshyresgäst nummer två.

Andrahandshyresgästen går med att betala 700 kronor extra i månaden för att visst möblemang samt el och bredband ingått. Resten av överhyran för perioden september 2016 –  januari 2017 får han tillbaka. Denna gång landar summan på 33 000 kronor.

LÄS MER:
Tvingades betala tredubbel hyra

Annons
Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Felaktiga råd om andrahandshyror

Jim fick tusenlapparna tillbaka

Fakta: Hur mycket hyra får man ta ut?

Om du hyr ut en hyresrätt i andra hand gäller hyreslagen. Då får man ta ut den hyra man själv betalar plus ett påslag för eventuella möbler. Det brukar i så fall oftast röra sig om 1015 procent. Dessutom får  andrahandshyresgästen betala för el, bredband och liknande.

För bostadsrätter gäller sedan 2013 privatuthyrningslagen. Då får innehavaren ta ut en andrahandshyra som motsvarar både driftskostnad och en uppskattad kapitalkostnad för lägenheten.

Driftskostnad omfattar avgift till bostadsrättsförening, slitage på möbler, el, bredband och liknande.

Kapitalkostnad är en schablonkostnad för bolån, som inte har något att göra med hur mycket innehavaren egentligen betalar. Den beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde. Med en ”skälig” ränta menas enligt lagens förarbeten en ränta som ligger max ett par procent över Riksbankens referensränta.

Om en person innehar två bostadsrätter är det bara för den ena man får ta ut hyra enligt privatuthyrningslagen. Har man tre eller fler lägenheter som hyrs ut gäller hyreslagen för allihop, eftersom det då räknas som näringsverksamhet.

Hyreslagen gäller även om det är ett företag som äger bostadsrätten.

Fakta: Gör så här om du betalt för mycket i hyra

Hyresrätt:

Om du misstänker att hyran är för hög, kolla med värden. Normalt sett får den som hyr ut i andra hand bara göra ett påslag på 10-15 procent för eventuella möbler.

Om din andrahandshyra är för hög – kontakta Hyresgästföreningen. Den som inte är medlem får själv vända sig till hyresnämnden.

Ansökan om återbetalning ska ske senast tre månader efter att du har flyttat ut. Inget hindrar att du ansöker om återbetalning redan under hyrestiden.

Bostadsrätt:

Om du anser att din andrahandshyra är för hög – kontakta Hyresgästföreningen. Den som inte är medlem får själv vända sig till hyresnämnden.

Du kan inte få tillbaka hyra i efterhand, utan bara från det datum du gjort ansökan till hyresnämnden eller senare. Du kan alltså få sänkt hyra för tiden som är kvar, men aldrig pengar tillbaka.

Båda:

Det är viktigt att du har dokumentation. Se till att ha ett skriftligt hyresavtal, inventarielista och foton.
Spara kvitton eller kontoutdrag. Betala inget kontant utan att få kvitto.

När du flyttar ut, se till att få papper på när uthyrningen upphörde och att ni har slutbesiktigat lägenheten.

Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.

Fakta: Fyra myter om uthyrning i andra hand
  • Det är riskfritt att ta ut överhyra om du hyr ut till företag. Falskt! Företag har samma rätt som privatpersoner att begära återbetalning.
  • När jag har hyrt i andra hand i två år får jag ta över hyreskontraktet. Falskt! Du får besittningsrätt gentemot förstahandshyresgästen som inte kan byta ut dig hur som helst. Däremot har du ingen rätt att ta över kontraktet.
  • Den som hyr i andra hand kan bli utkastad när som helst. Falskt! Om du har ett tidsbegränsat kontrakt har du rätt att bo kvar tiden ut.
  • Jag kan få tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden. Falskt! Sedan 2009 kan du bara få tillbaka för ett år från den dag du ansökte om återbetalning. Och det gäller normalt sett bara för hyresrätter, inte bostadsrätter.
Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Allt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mamma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.