Annons

Får hyra huset tills hon dör

Landskrona Han säger att han vill flytta till huset som han äger. Hon säger att hon har ett livstidskontrakt. Hyresnämnden ger kvinnan rätt att bo kvar - så länge hon lever.

Det handlar om ett näst intill förfallet hus utanför Landskrona som kvinnan har hyrt i 18 år. En konflikt mellan värden och hyresgästen har pågått under några år. Värden har nu sagt upp kvinnan. Enligt värden har han separerat och vill flytta dit. Vanligtvis har en husägare rätt att säga upp en hyresgäst om han eller hon själv vill flytta in.

En anledning till uppsägningen är också att huset har stora renoveringsbehov. Husets status är så dåligt att miljönämnden har beslutat att det måste renoveras om någon ska bo där. Eftersom inga renoveringar har skett riskerar värden ett omfattande vite, se faktaruta nedan. 

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Kvinnan vände sig till Hyresnämnden i Malmö. Enligt henne har hon och värden ett hyreskontrakt på livstid. Det kom de överens om redan när hon flyttade in och för några år sedan skrev de ett skriftligt kontrakt. I nämnden stod ord mot ord. Kvinnan, och hennes ombud från Hyresgästföreningen, visade ett hyresavtal med en handskriven anteckning ”Ingen uppsägningstid  bor för livet”.

Annons

Mannen däremot sa sig aldrig tidigare ha sett anteckningen och att ”det var ju horribelt att tro att hyresavtalet skulle vara så länge XX lever”. Han kunde dock inte visa upp en kopia på avtalet som han påstår att det ser ut.

Hyresnämnden går på kvinnans linje, som också har ett vittne som intygar att hyresavtalet skrivits på, och skriver i sitt beslut: ”Ett hyresavtal på livstid ska anses vara ett tidsbestämt avtal (se NJA 1993 s228 och RH 199:60). Ett sådant avtal kan inte sägas upp till upphörande”. I vart fall om inte hyresgästen misskött sig eller omständigheterna är ”extraordinära”. Varken vitet eller något annat är det, menar nämnden.

Annons
Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

− Jag är mycket glad över att vi lyckades bevisa att det fanns ett livstidskontrakt. De är mycket ovanliga och det finns få rättsliga avgöranden, säger Emma Bülow förhandlare vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Fakta: Rätt eller inte rätt att bo kvar – så funkar det

Vanligtvis har hyresgäster ett mycket stark så kallat besittningsskydd vilket betyder att en värd inte kan säga upp någon utan att den har misskött sig grovt.
Undantaget är om man hyr ett hus och ägaren vill bosätta sig där eller vill sälja. Ett livstidskontrakt går dock före, och en hyresgäst med ett sådant kontrakt kan endast sägas upp vid misskötsel. Enligt Hyresgästföreningen förekommer livstidskontrakt med är de är ovanliga.

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Hot om vite på 14000 kronor i månaden

Fukt- och mögelskador, uppvärmningsproblem, avsaknad av brunnslock och sprickor i fasaden. Listan på renoveringsbehoven blev lång när miljöförvaltningen, på hyresgästens begäran, gjorde en inspektion förra året. Eftersom ägaren inte har gjort någonting har miljönämnden beslutat att förelägga honom på sju punkter, varje punkt förenat med ett vite på 2 000 i månaden, sammalagt 14 000, vilket kommunen nu har ansökt om vid mark- och miljödomstolen. De har ännu inte tagit ställning.

Läs också 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.