Färgglada mattor ger Hulta gemenskap och trygghet
En man går förbi, tittar på de färgglada mattorna och ler stort. ”Så fint vi har det här,” säger han och går vidare.
Och det är precis det som är syftet med mattorna, att de ska ge stolthet över stadsdelen och bygga möten mellan människor. Här behöver man inte längre prata väder, utan istället färger, former och minnen av mattor.
De ligger efter varandra meter efter meter. Totalt 60 mattor i naturlig storlek på 330 meter har målats av fem erfarna gatukonstnärer. Maria Kudasjeva ”MaryQ” från Sankt Petersburg är en av konstnärerna. Hon är just i färd med att måla en matta till. Hon tillhör gatukonstorganisationen Artscape, som tidigare även gjort målningar i stadsdelen Norrby.
Maria säger att det är extra kul att måla mattor som hon vet ligger hemma hos folk i lägenheterna precis här i området.
– Det kommer människor förbi och säger att det där är min matta, eller att de ser sin egen matta från sin balkong.
Katarina Söderberg är utvecklingsledare på AB Bostäder. Hon var den som tog initiativ till konstprojektet.
– Egentligen var det de som bor här i området som födde idén, säger hon. Sedan var jag med och drog igång det.
Katarina säger att det är så kul med mattorna, för alla kulturer finns representerade i mattor. Alla har ett förhållande till dem, minnen, eller bara att man gillar färgerna.
Tanken kom när torget byggdes om. Ett mysigt torg med sittplatser och en naturlig samlingspunkt. Men vad skulle göras för att få en gemensam tråd i hela området. Något att samlas kring, prata om och vara stolta över.
Carina Kurtti är en av dem som bor i Hulta och för henne var detta en dröm som gick i uppfyllelse. Hon går just nu en vävkurs och har vävt en matta i varm grå färg. Fast hon älskar rosa.
– Det blev lite för mycket med rosa hemma i köket, så jag valde en mer diskret färg.
Men när mattprojektet i Hulta skulle sjösättas såg Carina sin chans. Så nu ligger hennes matta där, utanför en port och den är ljuvligt rosa. Hon visar originalet och sedan målningen och säger att nu har hon båda. Den ena på gatan, den andra hemma i köket.
Mattorna har gjort succé, berättar Katarina Söderberg. Det kommer besökare från andra stadsdelar i Borås bara för att titta på konstverken. Och boende i andra områden har sagt att de också vill ha mattor målade på sina gator.
– Men nej, de får ha egna idéer, säger Katarina. Hulta får stå för mattorna.
Borås fyller 400 år i år och mattorna kan också ses som en hyllning till textilstaden.
Konstprojektet har inte bara gett färg åt stadsdelen, utan även stolthet hos de boende och en ökad trygghet.
– Ja, för när det är många som rör sig ute och som kommer för att titta på mattorna, ökar tryggheten för människorna. Det är ju en underbar effekt av det hela, säger Katarina.
En matta är en golvbeklädnad, oftast tillverkad av natur- eller konstmaterial, till exempel ull, silke, textil eller bast.. Många typer av mattor består av ett övre lager, en så kallad lugg som är fastsatt på ett underlag. Olika typer av matta har olika lång lugg. Mattor kan ofta fungera som utsmyckning och statussymbol, men även vara ett liturgiskt objekt, som till exempel bönemattor. Ibland hängs mattor som väggbonader.(Wikipedia)
Pazyrykmattan är världens äldsta bevarade knutna matta. Den anses vara från 400-talet före Kristus. Den hittades i en grav vid Pazyryk i södra Sibirien år 1947, och finns nu utställd i Eremitaget i Sankt Petersburg. (Wikipedia)
Artscape är en ideell organisation som huvudsakligen arbetar inom gatukonst och offentlig konst. Det grundades i Malmö, Sverige 2014 av Daniel Wakeham och Tor Hedendahl. Artscape har producerat flera gatukonstfestivaler och inbjudit internationella konstnärer att skapa gatukonst i olika delar av Sverige.