Annons

Farlig smitta spårad i råttor

Stockholm Spår efter den dödliga bakterien Leptospira har hittats i vilda råttor i bostadsområden i Stockholm och Göteborg. Det är första gången det hänt i Sverige sedan 1930-talet.
Foto: Roger Rosenlund
Forskning. Tanja Strands forskargrupp utökar nu antalet studier av råttor i städer.

Undersökningen är unik för Sverige och har genomförts av en grupp forskare på Zoonosis science center vid Biomedicinskt centrum i Uppsala. Tanja Strand, postdoktor på institutionen berättar att projektet började sedan Seoul hantaviruset upptäckts i tamråttor och att det då blev angeläget att undersöka hur det ser ut i den vilda populationen av råttor i städer.

– Vi körde igång ett helt råttprojekt och började söka efter massor av virus och bakterier eftersom det egentligen inte är någon som vet hur det ser ut i stadsråttor.

Läs ocksåElin blev utan egen toalett sedan taket fallit nerEn kvinna med blont hår och blå ögon som står i ett badrum och pekar upp mot taket samt en närbild på taket där putsen har släppt.

– I första studien tittade vi på bakterien Leptospira då den är relativt vanlig i råttor i Danmark.

Råttorna, 30 till antalet, bistod Anticimex med. 18 från Stockholm, nio från Göteborg och tre från Malmö. Råttorna fångades i lägenheter, köpcenter, caféer, saluhallar och andra ställen i människors närmiljö. Fem av dem visade sig ha varit smittade av Leptospira, två stycken i Göteborg, tre i Stockholm. Fyra av fem visade sig dessutom bära på den farligaste varianten av Leptospira som kan ge upphov till Weils sjukdom. En tillstånd med ett snabbt insjuknande, hög feber och muskelvärk. Efter fyra till fem dygn kan lever och njurar påverkas, ibland uppträder blödningar. Dödligheten uppskattas vara fem till tio procent.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog säger att resultatet av undersökningen inte är oväntad men att det inte finns anledning till ökad oro.

Annons
Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

– Man har otur om man får in den i kroppen. Det är en ovanlig sjukdom som kan vara allvarlig om den inte behandlas. Annars har man goda chanser, säger han och berättar att vissa människor inte ens blir särskilt sjuka, kroppen klarar bakterien.

Tanja Strand tror inte att upptäckten kommer att leda till några samhälleliga åtgärder men att det är viktigt att studien nu visat att Leptospira finns bland vilda råttor i städerna.

– Nu vet läkarna om det. Nu kan man diagnosticera i tid och behandla, säger hon.

Läs ocksåNinni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter

Hundar och andra djur riskerar också att bli smittade. Leptospira är en så kallad zoonos och kan smitta både från djur till djur och från djur till människa. Smittan sker då via urin.

Annons

– I fuktig mark med rätt pH kan bakterierna klara sig länge. Om man har ett sår på foten och går i sådan lera kan man bli smittad, säger Tanja Strand.

Det finns fall dokumenterade i Sverige både för hund, grisar och hästar. För hundar har dock ett vaccin utvecklats och det rekommenderas i vissa fall där hunden ska följa med på semester till varma länder där bakterien är vanlig.

Mer råttläsning: Jätteråtta satte skräck i Solnafamilj

Fakta: Fler studier på gång

Zoonosis science center vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi har flera pågående studier kring vilda råttor. En handlar om sökandet efter helt nya smittor ingen tidigare upptäckt. Ett annat projekt syftar till att via genetik identifiera brunråttors invandring och förflyttning i Sverige. Det finns också ett intresse att undersöka eventuell skillnad mellan råttor som lever nere i kloaksystemen och de som lever närmare uppe i dagen.

Läs också Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder” Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.