Annons

Farligt ämne i vattenrör ska kartläggas

Nyheter Finns det risk att vi får i oss det giftiga ämnet bisfenol med dricksvattnet? Många har krävt att frågan ska utredas och nu blir det av.

Bisfenol A är en av världens vanligaste plastkemikalier. Den används bland annat i matförpackningar, cd-skivor och kvitton.

I höga halter har den bland annat visat sig kunna störa fortplantningsförmågan hos fiskar. Det är en bakgrund till att ämnet i fjol förbjöds i nappflaskor i hela EU. Nu förbjuds det även i barnmatsförpackningar i Sverige.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Dessutom har regeringen gett Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket i uppdrag att kartlägga användningen av bisfenol  vid så kallad relining, då man renoverar slitna rör genom att lägga in en plasthinna i dem.

På Boverket välkomnar man uppdraget.

– Vi vet inte om det här är ett stort problem eller inte. Tidigare har det sagts att relining användes främst för avloppsrör och i så fall är  det inte en direkt hälsofråga, men frågan är om även vattenledningar relinas och ifall bisfenol då används, säger Kristina Einarsson, civilingenjör och utredare på Boverket.

Annons
Läs ocksåPia kräver skadestånd för brunt vatten i kranen: ”Värden har själv sagt att han inte skulle dricka det”

Hittills har det inte gått att visa att bisfenol A har läckt ut i vattnet från relinade vattenledningsrör. Men risken finns om inte arbetet utförts på rätt sätt och Kemikalieinspektionen har tidigare betonat att det behöves fler och bättre undersökningar.

Om det skulle visa sig vara ett problem skulle ämnet kunna förbjudas i bygglagen, alternativt kan gränsvärden sättas upp. 

– Frågan är om det ens är lämpligt att använda när man inte vet mer om riskerna, säger Kristina Einarsson.

Läs ocksåBarnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg"

De tre myndigheterna har tid på sig fram till december 2013. Jerker Forssell, kansliråd på miljödepartementet, förklarar det med att de i princip måste börjar från noll och först ta fram bra analysmetoder innan vattenmätningar kan göras.

Annons

Vad ska den som bor i ett hus med relinade vattenrör eller som ska renovera vattenrören tänka tills dess?

– Den som redan bor i ett sådant hus får nog förlita sig på de mätningar som har gjorts och hittills har de inte visat på någon bisfenol i dricksvatten. Den fastighetsägare står inför att renovera sina rör kan ju om möjligt invänta utredningens resultat, säger Jerker Forssell.

Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.