Färre än hälften av unga vuxna har egen bostad
När Hyresgästföreningen släppte den första rapporten om hur folk i åldersgruppen 20 till 27 år bor, hade 62 procent egen bostad. Året var 1997. I dag är andelen 49 procent efter att ha sjunkit stadigt sedan den första mätningen, visar den riksrapport som släpptes på fredagen.
Problemet berör många: Åldersgruppen består av 1 071 000 personer, varav över 310 000 bor i osäkra upplåtelseformer. De bor bland annat hos kompisar eller anhöriga, med andrahandskontrakt eller i hyrda rum. Det enda de har gemensamt är att de saknar besittningsskydd.
Allra värst är det i storstadsregionerna. I Stockholm har bara 41 procent av unga vuxna ett eget boende. I Göteborgsregionen handlar det om 44 procent, medan Malmö och Lund hamnar på rikssnittet.
Det mest uppmuntrande i rapporten är att andelen som bor hos sina föräldrar har minskat med tre procentenheter sedan 2013 när den förra undersökningen kom. Jämfört med 1997 när en av sju bodde hos mamma och pappa handlar det dock om en ökning på 33 procent. En femtedel i åldersgruppen som har egna barn bor fortfarande hos föräldrarna.
Majoriteten av alla ”mambos”, som de kallas, drömmer om en egen namnskylt på dörren. 84 procent vill flytta hemifrån det närmsta året. Bara 51 procent anser att de har råd att göra det – eller åtminstone att de kanske har det.