Annons

Färre barn får gå på cirkusskola i år

Östergötland Cirkusskola har varit en sommartradition i bostadsområden på flera orter i länet. Men i år är det bara i Linköping som lovlediga barn kan träna akrobatiknummer.
Foto: Jenny Knutsson
Studsmattan är ett populärt inslag. Här uppträder Erica Karlsson för sina kompisar.

– Det är nionde sommaren som vi gör det här, fast det från början bara var tänkt som en engångsföreteelse i samband med att vi firade 25-årsjubileum, säger Marcus Bertilsson från Norrköpings Ungdomscirkus.

Men i år hålls för första gången inga cirkusskolor i östra delen av länet. Hyresgästföreningen och bostadsbolagen står bakom verksamheten, som är tänkt att vara en vettig sysselsättning för lediga barn och ungdomar i bostadsområdena. Men i år har flera hyresvärdar dragit sig ur.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hyresbostäder i Norrköping har meddelat att man hellre satsar på ett dagläger, den så kallade Prova på-veckan, som hålls på F13-området i augusti. Cirkus är en av många aktiviteter som deltagarna har chans att testa då.

Även Vallonbygden i Finspång och Ramunderstaden i Söderköping avstår från att bidra med pengar i år. Det betyder att Marcus Bertilsson och hans kollegor bara anordnar cirkusskolor i Linköping och där finns uppenbarligen ett intresse. Förra veckan deltog ett 60-tal barn i stadsdelen Lambohov och den här veckan är 20 barn med i Bäckskolans gymnastiksal i Berga.

Annons

En av dem är Emma Söderqvist. När Hem & Hyra kommer på besök förbereder hon och de andra deltagarna fredagens uppvisning för föräldrar och syskon.

Läs ocksåDe bygger mänskliga pyramider på lovet

– Det är bra att vara här. Roligt. Vi får göra så mycket olika saker, säger hon.

Men det finns en övning som Emma Söderqvist gillar mer än alla de andra:

Annons

– Hoppa studsmatta!

Nästa vecka kommer cirkusskolan till Skäggetorp.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.