Annons

Färre får lägenhet via bostadsförmedlingen

Nyheter Andelen som får lägenhet via bostadsförmedlingen via bostadsförmedlingen har minskat. Fler får via kontakter och genom att ringa direkt till värden. Hem & Hyras undersökning.

Ställa dig i bostadskön och vänta på att det plingar till i mejlboxen? Det räcker ofta inte om du vill ha ett förstahandskontrakt. Det visar den undersökning som Skop gjort bland närmare 1 000 personer på uppdrag av Hem & Hyra.

Slutsatsen är att färre har fått sin lägenhet via bostadsförmedlingar jämfört med 2008 då undersökningen gjordes senast. Andelen har minskat från 31 procent till 27 procent och därmed är det i stort sett lika vanligt att man får sin lägenhet genom att själv ringa till värden och fråga.

Läs ocksåMånga nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

– I den enorma bristsituation som råder är det inte förvånande att värdarna använder sig av andra vägar än bostadsförmedlingen för att kunna handplocka hyresgäster. När det råder överskott använder sig säkert fler värdar av bostadsförmedlingen, tror Pär Svanberg, bostadspolitisk expert, som jobbat inom Hyresgästföreningen i snart 40 år.

Av undersökningen framgår att personer bosatta utanför storstadsområdena i större omfattning fått sin nuvarande bostad genom att ringa till hyresvärden. I storstäderna är det betydligt fler som har fått sin nuvarande hyresrätt genom ett bostadsbyte.
Noterbart är att 2008 angav ingen att ”jag köpte mitt hyreskontrakt svart”. Nu svarar tre procent att de gjort det.

Annons

– Jag trodde nog att siffran skulle vara ännu större. Å andra sidan är det extremt känsligt att berätta att man betalat för sitt hyreskontrakt, säger Irma Ortega, verksamhetschef på Jagvillhabostad.nu.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Organisationen, som förenar unga bostadssökande, förespråkar precis som Hyresgästföreningen att lägenheterna ska förmedlas genom en bostadsförmedling, med motivet att det blir tydligt, ger transparens och motverkar diskriminering på bostadsmarknaden.

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige, som organiserar privatvärdarna, framhåller att organisationen i Stockholm rekommenderar sina medlemmar att lämna minst hälften av de lediga lägenheterna till bostadsförmedlingen.

Annons

– I övrigt har vi som organisation inga synpunkter på hur våra medlemsföretag fördelar bostäderna, förutom att värdarna följer god sed på hyresmarknaden och ska kunna stå för det man gör. Där ingår exempelvis självfallet att man inte ska ta betalt för ett hyreskontrakt, säger Martin Lindvall.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Studenten Oscar Alexandersson, 22, är en av de många som fått lägenhet via kontakter. Han fick överta en klasskompis centralt belägna etta i Falun efter att hon lagt ett gott ord för Oscar hos värden. Dessutom ringde Oscar själv till värden och förklarade att han var mycket intresserad.
– Jag tvivlar på att jag fått lägenheten om jag inte varit så angelägen. Att söka lägenhet påminner mycket om att söka jobb. Man måste skriva personligt brev och trycka på sina goda sidor, säger Oscar Alexandersson.

Fakta: Hitta egen bostad – 10 tips

Ställ dig i bostadskön! I Stockholm är adressen: bostad.stockholm.se, i Skåne: boplatssyd.se. Göteborg har en samlingssajt som heter nya.boplats.se som är en annonsplats med syfte att samla så många fastighetsägare som möjligt. 

Lär dig hur kösystemet fungerar! Det duger ofta inte att passivt vänta för att få rätt bostad. Stockholms bostadsförmedling har exempelvis bostadssnabben. Där gäller först till kvarn. Ofta är det nyproducerade lägenheter med hög hyra en bit från stadskärnan.

Kontakta kommunala bostadsbolag. De flesta kommuner saknar kommunal bostadsförmedling, men de allra flesta har ett allmännyttigt bostadsbolag med en bostadskö – ställ dig i den!

Sök upp privata fastighetsägare. En del värdar lämnar lägenheter till den kommunala förmedlingen, andra har en egen kö, somliga har ingen kö alls.

Sprid att du söker bostad. Säg till släkt och vänner. Använd sociala medier. En uppdatering på Facebook kan nå i princip hur många som helst om den är roligt formulerad och delas.

Släpp ”mitt i smeten”-fixeringen. Det går oftast snabbare att få bostad i en förort. Åk runt och känn efter var du skulle trivas. Kolla hur bra de kommunala färdmedlen fungerar.

Bo tillsammans. Det ökar valmöjligheterna. Det kan vara lättare att hitta en större lägenhet än en mindre.

Var angelägen men inte desperat. Även om du verkligen behöver en bostad så ger det sällan ett gott intryck att verka desperat.

Ha papperen redo. Din blivande värd vill förmodligen se en massa papper. Se till att du har allt! Till exempel personbevis, anställningsintyg, referenser, inkomst och antagningsbevis om du ska börja plugga.

Kolla hyresgarantier och bostadsbidrag. Den kommunala hyresgarantin, som förra regeringen införde, har inte blivit någon succé. Det kan ändå vara värt att undersöka om kommunen du vill bo i använder sig av hyresgarantier. Du kan även ansöka om bostadsbidrag hos Försäkringskassan, men kom ihåg att du kan bli återbetalningsskyldig om din inkomst blir högre än du angett.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Efter pandemin – fortfarande få fysiska visningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.