Färre hemlösa i Malmö – fler hittar bostad på egen hand
I fjor vände kurvan som under flera år hade pekat uppåt och den fortsätter neråt även i år. Antalet hemlösa minskar i Malmö efter flera år med rekordhöga siffror. Det visar Malmö stads årliga kartläggning.
– Nu är vi nere i samma siffror som vi hade 2014, säger Rebecca Bichis, avdelningschef i Malmö stad med ansvar för bland annat boende.
Den officiella kommunstatistiken visar att 1112 vuxna personer i Malmö idag saknar en egen bostad, till dem hör 417 barn som lever under samma villkor. De nya siffrorna visar också att barnfamiljerna med en strulig bostadssituation har blivit färre, 178 i år jämfört med 509 för två år sedan.
Kommunen kartlägger även vilken typ av problembild som de hemlösa har. Här syns en annan tydlig trend. Allt färre hemlösa tillhör gruppen som saknar en “känd individuell problematik”, det vill säga personer som främst har hamnat i situationen av andra orsaker. Det här brukar kallas strukturell hemlöshet, det vill säga en ren bostadsbrist. För två år sedan bestod den här kategorin av 1029 vuxna, i år är siffran 406.
– De som har försvunnit är de som inte haft någon känd problematik, säger Rebecca Bichis.
En del av den här gruppen är nyanlända personer, många som idag har hunnit samla på sig kötid för att få en lägenhet via till exempelvis Boplats Syd.
– Man kan se det tydligt från 2015 när många människor kom till vårt land, man hade ingen ordnad bostadssituation och då ökade siffrorna, säger hon.
Hem & Hyra kunde under rekordåren avslöja hur Malmö stad löste situationen för just gruppen som drabbats av strukturell hemlöshet, med extremdyra dygnsboende via mellanhänder. Hundratals personer bodde då i andra hand i hyresrätter med en hyra som var många gånger högre än vad som förhandlats. I realiteten kunde det innebära att Malmö stad betalade upp till 45 000 kronor i månaden för en vanlig lägenhet.
Malmö stad ser idag en lång rad andra orsaker till varför hemlösheten sjunker. Bland annat:
- Färre nyanlända kommer till staden.
- Satsningar på fler socialsekreterare och effektivare hantering.
- Bättre samarbeten med privata fastighetsägare.
- Bostadsrådgivning har kunnat hjälpa personer som saknar kunskaper om bostadsmarkanden.
- Färre anses numera har rätt till att få långvarig hjälp med bostad, och färre räknas in i statistiken. Detta sedan kommunen börjat luta sig mot ny rättspraxis.
– Det är väldigt glädjande att vi har börjat se en positiv utveckling, säger Sedat Arif (S), kommunalråd och ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden
– Men även om vi ser en positiv utveckling ska vi inte ropa hej än. Vi har ett jättestort arbete framför oss, säger han.
Till skillnad från Socialstyrelsen räknar staden inte in de personer som bor i andra hand i socialförvaltningens egna lägenheter. Enligt Malmö stad handlar det om 1 200 vuxna och 800 barn. Räknar man in även dessa personer i det totala antalet hemlösa handlar det om 3 500. Papperslösa eller utsatta EU-medborgare ingår inte heller i kommunens sätta att räkna.