Färre lediga lägenheter till bostadskön
Bostadsköerna blir längre, hyrorna i nybyggda hus allt högre. Nu visar det sig dessutom att chanserna att hitta en lägenhet med en hyra som de flesta har råd med har minskat.
Hem & Hyra har frågat de kommunala bostadsbolagen hur många lägenheter som blir lediga varje år. Siffrorna är tydliga. På tio år har antalet lediga vanliga hyresrätter i Svenska bostäder minskat från 1 535 till 763 stycken. I Familjebostäder och Stockholmshem har antalet nästan halverats, samtidigt har också antalet lägenheter i beståndet minskat.
– Hyresrätten har ett stort värde för de som hyresgäster som har en bostad här. Det är inte lätt att hitta en ny bostad på Stockholms bostadsmarknad. Vi lämnar alla lediga lägenheter till bostadsförmedlingen. I botten handlar det om att folk inte säger upp sina lägenheter, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder.
En del av åtgärderna för att förhindra missbruk är kontroller mot fusk.
– Vi utreder olovliga andrahandsuthyrningar, det pågår sedan flera år tillbaka med bra resultat. De är en viktig del. Den som står på kontraktet ska ha behov av lägenheten, säger Erica Lawesson.
I Telge Bostäder och Botkyrkabyggen har de lediga lägenheterna minskat till en tredjedel av antalet för tio år sedan. Juan Copovi-Mena, vd för Telge Bostäder, säger att hyresgäster som köper bostadsrätt inte säger upp lägenheten. I stället hyr de ut den i andra hand.
– Det har mycket att göra med att det finns en brist, du håller hårt i det du har. Rörligheten har minskat.
Receptet från bostadsbolaget är hårdare regler. Telge Bostäder vill göra det brottsligt att hyra ut lägenheten i andra hand utan tillstånd.
– Under det år det tar att driva uppsägningsärendet i hyresnämnden och hovrätten hinner hyresgästen flytta tillbaka och får behålla kontraktet. Om det vore straffbart skulle vi få tillbaka lägenheten omedelbart, säger Juan Copovi-Mena.
En statlig utredning är inne på samma linje. Den vill ändra lagen så att de som tar ut för höga andrahandshyror, hyr ut lägenheten i andra hand utan lov eller hyresgäster som köper en lägenhet svart ska kunna få böter eller till och med fängelse. Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har suttit med i utredningen och håller med.
En förklaring till att färre lägenheter lämnas till bostadskön kan vara att hyresgäster byter själva i högre grad. Men så är det inte, visar Hem & Hyras undersökning. Tvärtom minskar antalet byten, men där finns ingen lika tydlig trend.
Mycket kan göras för att underlätta för hyresgästerna. Bostadsbyggande är en viktig faktor. Juan Copovi-Mena på Telge Bostäder har fler förslag.
– När vi byggt nya lägenheter kan vi göra riktade insatser mot till exempel pensionärer med stora lägenheter. En mindre och tillgänglig lägenhet behöver inte kosta mer, vi skulle kunna hjälpa till med flyttstädning för att få i gång flyttkarusellen, säger han.
I Stockholms stad finns möjligheten för hyresgäster i de kommunala bolagen att få en lägenhet via interna kön. En tredjedel av alla lediga lägenheter går dit. Den som får en lägenhet bidrar samtidigt med sin gamla, eftersom alla lägenheterna förmedlas via bostadsförmedlingen. Det underlättar det för alla som får andra behov av bostad, till exempel på grund av att familjeförhållanden eller hushållsekonomin ändras.
– Där finns vår interna kö, där ligger en del av omsättningen. Att alla får kötid efter antal år i lägenheten gör att hyresgäster inte behöver börja från noll i bostadskön. Det är ett fint erbjudande som finns i våra fyra bostadsbolag, säger Erica Lawesson.
- Stockholms bostadsförmedlings kö har ökat från 200 000 sökande 2007 till över en halv miljon 2017.
Fler nybyggda lägenheter och specialbostäder, som student- och ungdomsbostäder, förmedlas