Färre än väntat besökte Vallastaden

Linköping Målet var 100 000 besökare men bara 75 000 kom till bomässan Vallastaden i Linköping. Av dem var 50 000 betalande besökare.
Foto: Jenny Knutsson
75 000 personer, varav 50 000 betalande, besökte bomässan. Arrangörerna hade räknat med 100 000.

Bo 01 i Malmö drog 440 000 personer och ett par år tidigare kom nästan lika många till bomässan i Norra hamnen i Helsingborg. Trots att Vallastaden marknadsfört sig som Sveriges största bomässa stannade besöksantalet vid 75 000 när grindarna stängdes i söndags eftermiddag.

Arrangörerna hade målsättningen att sälja 10 000 branschbiljetter och 60 000 vanliga biljetter, men bara 35 000 vanliga besökare valde att gå.

Läs ocksåBostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

– När vi satte målet i våras var tanken att ha öppet i sex veckor men det blev drygt tre. Om vi haft öppet så länge som det först var tänkt så tror jag att vi hade klarat målet med råge, säger Simon Helmér, vd för Linköpingsexpo AB, det kommunägda bolaget med uppdrag att arrangera bomässan.

Simon Helmér.

Anledningen till att utställningstiden bantades till 23 dagar var, enligt Simon Helmér, av hänsyn till dem som redan hunnit flytta in i området.

– Det bodde redan människor i 70 procent av bostäderna i Vallastaden och det gick inte att ha begränsningarna som expot innebar för dem under för lång tid.

Läs ocksåSexbarnsfamilj hotades med vräkning - av kommunen som fixat kontraktetEfter ett tufft år står det klart att Jimmy och barnen får bo kvar – på prov.

Varför väntade man inte med inflyttning till efter mässan?

– I så fall skulle kanske 700 färdiga bostäder ha stått tomma i ett halvår. De kostnader det skulle innebära är inte rimliga, menar Simon Helmér.

Han tycker att det är fel att jämföra med Bo 01 som pågick under betydligt längre tid, fyra månader.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

– Mässan i Annedal 2012 hade till exempel öppet elva dagar och drog 20 000 besökare, säger han.

Simon Helmér tror också att vädret kan ha haft en avskräckande effekt på spontanbesökare.

– Det var få dagar som det inte regnade alls.

Det ekonomiska resultatet är inte sammanställt ännu, men det sviktande besöksantalet betyder omkring två miljoner kronor mindre än budgeterat i biljettintäkter.

– Vi hade räknat med att få in cirka tio miljoner. Nu verkar det bli mellan 7,5 och 8,5 miljoner någonstans, säger Simon Helmér.

Han kan däremot glädjas åt att intresset bland branschbesökare var högre än förväntat, med 15 000 sålda biljetter.

– Branschen har verkligen vallfärdat till Vallastaden.

Räknat i antal nya bostäder så är det också den största bomässa som arrangerats hittills i Sverige.

Vad är du mest nöjd med?

– När jag tillträdde 2015 kändes det fortfarande osäkert om det skulle bli någon bomässa. Så att vi hann få 1 000 bostäder på plats och att inga allvarliga olyckor har inträffat under byggtiden är det jag är mest stolt och glad över.

Han lyfter också fram de privatpersoner som låtit bygga villor och radhus och redan flyttat in men ändå ställt upp på att visa sina hem.

– Det finns boende som haft mellan 500 och 700 besökare hemma hos sig på tre timmar. Vi hade mycket diskussioner om hur det skulle fungera med säkerhet och trygghet men det har blivit jättelyckat och uppskattat bland besökarna.

Även om vardagslivet nu tar över i Vallastaden så räknar Simon Helmér med att människor som inte bor där kommer att fortsätta besöka stadsdelen.

– Västra hamnen i Malmö får fortfarande besök, 16 år senare. Det kommer även Vallastaden att fortsätta få.

Läs också Höga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar" Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.