Fastighet i Landskrona kan tvångsförvaltas
Fukt, mögel, dålig ventilation och ett eftersatt underhåll. Så kan huvudproblemen med fastigheten Delfinen 15 på S:t Olovsgatan 162 sammanfattas. I en lägenhet finns en stor spricka i badrumsmattan som det enligt hyresgästen grott fram frön ur. Lägg därtill skåp som ramlat ned för att fästena rostat bort och förekomst av skadedjur som vägglöss, kackerlackor och silverfiskar.
Miljöförvaltningen har sedan 2011 försökt nå fastighetsägaren utan resultat. 2012 fick han ett vitesföreläggande på 50 000 kronor. Men inget har hänt. Nu ser kommunen ingen annan utväg än att begära en så kallad interimistisk tvångsförvaltning. Det betyder att det blir en omedelbar tvångsförvaltning. Men först måste alltså hyresnämnden ta ställning till alla sakfrågor.
Om det blir en tvångsförvaltning och om hyresnämnden godkänner Landskronahem som förvaltare, får de i uppgift att rusta upp lägenheterna och åtgärda de brister som miljöförvaltningen påpekat.
Marita Bengtsson är den miljöinspektör som arbetat med ärendet från start. Hon är bekymrad över att det finns fastigheter i Sverige som är i så dåligt skick.
– Ska människor behöva bo så här 2014? Vi har en miljölagstiftning som ställer krav på hur boendemiljön ska vara. Människor ska inte behöva bo i lägenheter med skadedjur som vägglöss eller riklig påväxt av svartmögel på väggarna i sina badrum och sovrum.
– Det som berör mig mest är när små barn utvecklar överkänslighetsreaktioner som astma, utslag och klåda. Jag misstänker starkt att det har ett samband med boendemiljön. Jag vet ju inte till 100 procent att det är så men det är så pass många barn som bor i fastigheten som visar samma symtom. Vetenskaplig dokumentation visar ett tydligt samband mellan allergisymptom och förekomst av fukt och mögel i bostäder.
Fastigheten har 13 lägenheter och bebos av barnfamiljer. Hyresgästföreningen har en medlem i huset och inga pågående ärenden just nu.
Enligt Håkan Ärnflykt, miljöinspektör i Landskrona, är det mycket ovanligt att en kommun tvångsförvaltar fastigheter. I Landskrona var det 15 år sedan sist. Han vet dock inte när tvångsförvaltningen kommer att ske.
– Vi skickar in nämndens protokoll i veckan till hyresnämnden och sen vet jag inte hur långt tid det tar för hyresnämnden att fatta ett beslut.