Fastighetsägare stämmer Hyresgästföreningen för förtal

Malmö Fastighetsägaren Lars Idoff vill att Hyresgästföreningen ska betala 10 000 kronor i skadestånd för en formulering i en skrivelse till hyresnämnden.

Striden började redan i våras när Idoff Fastighets AB inte längre ville förhandla hyran med Hyresgästföreningen för fastigheten på Kungsgatan 20 / Kornettsgatan 14. Hyresgästföreningen motsatte sig detta och gick ut med en enkät bland husets 24 lägenheter för att ta reda på hur många av de boende som ville omfattas av en förhandlingsordning, alltså ett avtal som innebär att fastighetsägaren måste förhandla hyran. Endast ett fåtal hyresgäster svarade.

I en skrivelse till hyresnämnden nämner Hyresgästföreningens jurist ett ”hotfullt anslag” som kan ha skrämt hyresgäster i huset från att vilja omfattas av förhandlingsordningen. Ett osant påstående, menar Lars Idoff som befarar att formuleringen kan påverka hans affärsförbindelser negativt eftersom representanter för Fastighetsägarna finns representerade i hyresnämnden.  

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

 Rent trams, tycker Joakim Lund, jurist på Hyresgästföreningen.

– Jag bifogar ju själva anslaget . Jag tror nog att nämndens ledamöter kan dra sina egna slutsatser. Hyresgäster som ringde mig angående det här anslaget uppfattade det som hotfullt. 

När parterna träffades i nämnden i måndags tvingades Hyresgästföreningen backa från kravet på förhandlingsordning.

Läs ocksåKonflikten över i Aneby - nu vill värden förhandla hyrornaBil från Aneby bostäder. Hyresgästen Christer Karlzén vid sin lägenhet.

– Jag hade bara fått in ett fåtal underskrifter. De hyresgäster jag varit i kontakt med hävdar att hälften av husets lägenheter står tomma men det kunde jag inte bevisa, säger Joakim Lund.

Det innebär att det nu är fritt fram för fastighetsägaren att höja hyran i huset utan att förhandla med Hyresgästföreningen.  

Hem & Hyra har förgäves sökt Lars Idoff för en kommentar.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Fakta: Förhandlingsordning – så fungerar det

En förhandlingsordning (FO) är ett avtal om att förhandlingen ska omfatta alla i en fastighet. (Hyresgästen kan ändå välja att förhandla själv.) 
Utan FO måste värden kontakta dig innan en hyreshöjning. 
Du måste snarast meddela värden om du inte accepterar höjningen.
Betala in den tidigare hyran, annars har du gått med på den nya.
Stöter du på patrull? Kontakta Hyresgästföreningen.

 

Läs också Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.