Annons

Fastighetsägarna: ”De hade inte fått 0,88 procent utan vår strandning”

Malmö I går stod det klart att Hyresgästföreningen gjort upp direkt med flera större privata fastighetsägare i Malmö om hyrorna. 8 000 hyresgäster berörs. En "ren utpressningssituation", beskriver Susanna Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd, dagens förhandlingssystem.
Foto: Gry Ellebjerg

Fastighetsägarna Syd påkallade om hyresförhandlingar redan i somras. Efter ett antal förhandlingstillfällen mellan parterna, i det här fallet Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd, stod det klart att man inte kunde mötas och Fastighetsägarna Syd valde då att stranda förhandlingarna. Därefter gick fastighetsägarna ut och gjorde en så kallad direktavisering, det vill säga skickade ut hyresavier för 2017 med en ny högre hyra, trots att man inte kommit överens om nivåer. Oseriöst, menade Hyresgästföreningen. Ett antal privata fastighetsägare avstod dock från att direktavisera och som Hem & Hyra kunde berätta igår nu har dessa kommit överens direkt med Hyresgästföreningen om en höjning på 0,88 procent. Fastighetsägarna Syd ifrågasätter förhandlingssystemet som de menar tvingar fram alltför låga uppgörelser.

– Våra fastighetsägare känner en oerhörd frustration kring förhandlingssystemet och Hyresgästföreningens monopol. Äger man fastigheter på lång sikt behöver man pengar för att bekosta det. Det krävs en affärsmässighet och då kan vi inte ha det som idag för då kommer hyresrätten inte att överleva, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Kan man inte se den nya uppgörelsen som kritik mot ert agerande i förhandlingarna?

– Absolut inte. Det finns inget som helst motsatsförhållande i det här. Sedan kanske Hyresgästföreningen gör allt för att få det att se ut så. Jag skulle vilja säga att det funnits en dialog mellan oss och Hyresgästföreningen och sedan har kanske hyresvärdarna skrivit under själva, säger Susanne Rikardsson.

Annons

Även MKB:s hyresgäster har fått en höjning på 0,88 procent.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

– Men tror du att de hade fått det om inte vi hade strandat i höstas? Det hade de inte. De nivåer som erbjöds oss i höstas låg på en extremt låg nivå.

Varför har inte ni kunnat komma överens än?

– Vi representerar många olika fastighetsägare och behoven ser olika ut. Den här uppgörelsen visar att det inte handlar om någon förhandling, säger Susanne Rikardsson.

Annons
Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

 

 

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.