Annons

Fastighetsägarna krävde att skiljeman sparkades – fick nobben i hyresnämnden

Stockholm Bakom kulisserna utspelar sig ett drama i hyresnämnden. När Fastighetsägarna inte fick igenom 12 procent i hyreshöjning krävde de att en skiljeman skulle avgöra ärendet. Men nyligen hävdade Fastighetsägarna att skiljemannen inte är lämplig och borde sparkas. Hyresnämnden avslår Fastighetsägarnas begäran – Håkan Julius sitter kvar.
Foto: Kenneth Samuelsson
Hyres- och arrendenämnden i Stockholm beslutade att den äldre kvinnan skulle sägas upp.

Årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm har försenats rejält. Hyresförhandlingarna har också resulterat i starka motsättningar och stundtals laddade konflikter. Den senaste utspelar sig i hyresnämnden.

Bakgrunden är att Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm misslyckades med att komma överens i hyresförhandlingarna.

Fastighetsägarna ansökte därför om att en skiljeman skulle avgöra hur mycket de privatvärdar i Stockholm, som Fastighetsägarna företräder, ska få höja hyran.

Hyresgästföreningen å sin sida motsatte sig att hyreshöjningen skulle avgöras av en skiljeman. Skälet är bland annat att de hävdar att Fastighetsägarna inte varit intresserade av att komma överens i hyresförhandlingarna utan bara väntat på att tre månader kan gå så de kunde ansöka om att en skiljeman skulle utses och avgöra frågan.

Hyresgästföreningen protesterade

Men Hyresgästföreningens protester hjälpte inte och den 23 januari utsåg hyresnämnden Håkan Julius till skiljeman. Han är före detta hyresråd och före detta chefen för hyresnämnden

Chefen på Hyres- och arrendenämnden Eva Melander Tell, tyckte att Håkan Julius var ett ypperligt val.

”Det är svårt att hitta någon som är mer lämpad för detta uppdrag än Håkan Julius”, slog hon fast vid offentliggörandet, enligt ett pressmeddelande.

Men sju dagar senare, den 30 januari, skickade Fastighetsägarna in en ansökan till hyresnämnden med ett tydligt budskap: Sparka Håkan Julius och utse en ny skiljeman.

Inte lämplig som skiljeman

Fastighetsägarna hävdar att skiljemannen har agerat på ett sätt som gör att ”hans opartiskhet, oberoende samt lämplighet starkt kan ifrågasättas”.

De hävdar också att skiljemannen saknar inblick i varför lagstiftningen på området har införts och hur den ska användas.

Fastighetsägarna vill dock inte svara på frågor som rör ärendet.

Fastighetsägarna Stockholm skriver i ansökan till hyresnämnden att Håkan Julius mejlsvar är oroande.

Men det är tydligt att Fastighetsägarnas kritik handlar om hur Håkan Julius har tänkt att sköta sitt uppdrag.

Gången är att skiljemannen begär in underlag från Fastighetsägarna där dessa visar hur mycket de vill höja hyran och varför. Sedan ska Hyresgästföreningen yttra sig och detta ska slutligen resultera i att skiljemannen kommer med en rekommendation på hur mycket hyran ska höjas. Parterna ska sedan ingå en förhandlingsöverenskommelse och höja hyran enligt rekommendationen.

Fastighetsägarnas kritik

Men Håkan Julius har också uppmanat parterna att komma med förslag på hur hyrestvisten kan avgöras. ”Helst av allt skulle jag vilja att ni – i linje med intentionerna i hyresförhandlingslagen – kom överens. Jag står också till förfogande för medling,” skriver han bland annat i handlingarna i hyresnämnden.

Fastighetsägarna kritiserar bland annat att Håkan Julius uppmanat parterna att komma in med förslag som kan hjälpa till att lösa tvisten och komma fram till hur mycket hyran ska höjas. De kritiserar också att Håkan Julius skrivit att det inte går att säga om förslag från parterna eller avsaknad av förslag kommer att påverka hans rekommendationer om hur mycket hyran ska höjas.

”Häpnadsväckande och djupt oroande”, är Fastighetsägarnas reaktion på Håkan Julius mejlsvar.

Fastighetsägarna beskyller honom för att inte följa lagstiftningen utan konstruera en egen modell för hur skiljeförfarandet ska gå till som tycks handla om att parterna ska nå en förlikning, ”trots att någon sådan inte ska genomföras.”

Locket på från skiljemannen

Huvudpersonen själv, Håkan Julius, håller låg profil och vill inte svara på några frågor om ärendet.

– Jag vill inte kommentera det här, jag är tyst, säger han.

Men av hans yttrande i ärendet framgår att han menar att han handlagt tvisten opartiskt och oberoende, han tillbakavisar att han har misskött sitt uppdrag.

När det gäller kritiken håller han fast vid att han vill att parterna kommer in med förslag på hur tvisten kan lösas och att han inte kan säga hur förslagen kan påverka hans rekommendation innan han fått förslagen.

Skiljemannen nära hoppa av

”Vad som förekommit gynnar inte någon part framför den andre, något som för övrigt inte skulle falla mig in att göra”. ”Jag har inte heller avkrävt parterna några förlikningsbud, vilket är ett direkt felaktigt påstående”, skriver han i sin inlaga till hyresnämnden.

Han skriver också: ”Med hänsyn till vad som förekommit har jag övervägt att själv begära mitt entledigande. Jag har emellertid stannat vid att detta vore felaktigt och att mina uttalanden om lagens tillämpning är helt korrekta.”

Hyresgästföreningen är i sitt yttrande till Hyresnämnden emot att Håkan Julius sparkas. ”Det är HGF:s uppfattning att nuvarande skiljeman till sitt uppdrag är opartisk, oberoende och i övrigt lämplig för uppdraget”, skriver Hyresgästföreningen.

Skiljemannen Håkan Julius avgör hur stora hyreshöjningar hyresgäster hos ett stort antal privatvärdar ska få.

Det som utspelar sig i hyresnämnden har betydelse för ett stort antal hyresgäster. I ärendet ingår fastighetsägare med cirka 16 300 lägenheter, enligt Fastighetsägarna Stockholm.

Skiljemannens ska senast den 5 mars komma med en siffra på hur mycket hyran ska höjas.

Sammantaget innebär det hela en risk för retroaktiva hyreshöjningar.

Finns inga skäl att sparka skiljemannen

För att inte Fastighetsägarnas ansökan om att sparka skiljemannen skulle leda till att hyresärendet försenades ytterligare beslutade Eva Melander Tell, myndighetschef på Hyres- och arrendenämnden i Stockholm, att agera skyndsamt.

– Min enda tanke när ansökan kom in var att det måste prövas snabbt. Jag fick in yttrande från Håkan Julius och Hyresgästföreningen och fattade i fredags beslut om att avslå ansökan, säger hon.

Varför avslår du ansökan?

– Jag menar att det inte finns skäl att entlediga honom, säger hon utan att vilja ge någon mer motivering.

Fastighetsägarna står fast vid kritik

Nathalie Brard, chef Fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm, vill inte svara på frågor. Men kommenterar avslaget i ett mejl.

”Vi har fört fram vår sak i den ansökan som vi har lämnat in till Hyresnämnden. Nu har de gjort sin bedömning och prövat ärendet. Vi står fast vid det vi har framfört, men respekterar självfallet Hyresnämndens beslut i ärendet. Av respekt för de inblandade kommenterar vi inte ärendet närmare. Nu går vi vidare och inväntar den oberoende skiljemannens rekommendation.”

Efter Fastighetsägarnas ansökan om att sparka Håkan Julius har även Fastighetsägarna GFR AB begärt att Håkan Julius får sparken som oberoende skiljeman för en liknande men mindre hyrestvist i Karlstad, det rör cirka 3 200 lägenheter i Värmland.

Men den 5 februari meddelade Hyres- och arrendenämnden i Göteborg att de avslår Fastighetsägarna GFR:s ansökan.

Fakta: Skiljeman vid tvist - så går det till
  • När Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen inte kommer överens i de årliga hyresförhandlingarna har tvisten kunnat avgöras av Hyresmarknadskommittén, HMK, där företrädare för de båda parterna ingår.
  • Något liknanden system har privata fastighetsägare inte haft.
  • Men den första januari 2023 infördes en ny lag som innebär att även privatvärdar får ett oberoende tvistlösningsorgan där hyrestvister kan lösas.
  • Modellen innebär att en part kan ansöka om att en särskild skiljeman ska avgöra hur mycket hyran ska höjas.
  • Detta kan göras tidigast tre månader och senast fyra månader efter påbörjad förhandling.
  • Den som utses till skiljeman ska vara opartisk, oberoende och i övrigt lämplig för uppdraget.
  • Tvisten ska avgöras senast sex veckor efter att hyresnämnden utsett skiljeman.
  • I sin bedömning av hur mycket hyran ska höjas ska skiljemannen ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten.
  • Skiljemannen avgör tvisten genom att ge en skriftlig rekommendation om hur mycket hyran ska höjas – parterna ska sedan ingå en förhandlingsöverenskommelsen inom två veckor och höja hyran enligt rekommendationen.
  • Ärendet där Håkan Julius är skiljeman är det första fall där hyresnämnden i Stockholms har beslutat att utse en skiljeman.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.