Fastighetsägarna kräver hyreshöjningar på 12 procent: ”Det kommer aldrig bli verklighet”
Årets hyresförhandlingar har rivstartat. Enligt ett pressmeddelande kräver Fastighetsägarna Stockholm och Fastighetsägarna Göteborg hyreshöjningar på 12 procent nästa år. Kravet motiverar Fastighetsägarna med att hyresvärdarnas kostnader har ökat rejält.
”Fastighetsbranschen har under det senaste året fått dramatiskt höjda räntekostnader, dyrare fjärrvärme och högre elkostnader. Samtidigt har och fortsätter hyresgästerna att vara relativt sett skyddade. Även med en höjning på 12 procent kommer hyresvärden att ta den största delen av dessa kostnader”, säger Nathalie Brard, Förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm enligt pressmeddelandet.
”De larmar och går på”
Enligt Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, kommer inte kravet att bli verklighet.
– De larmar och går på och det finns inte en chans att hyresgäster skulle klara en så stor höjning. Skulle man fläska på med 12 procent i höjning skulle många få det svårt och inte kunna bo kvar. Det kravet kommer aldrig att bli verklighet, säger han.
Förra året krävde Fastighetsägarna 9,5 procent i hyreshöjning och Kristoffer Burstedt hade hoppats på lite mer återhållsamhet inför årets förhandlingar. Men så blev det inte.
– 12 procent är inte ett ansvarsfullt krav. De har haft flera goda år och stora vinster och borde ha pengar för att klara en sådan här situation utan att behöva höja hyran så mycket. Arbetsmarknadens parter har tagit ansvar och hållit nere löneökningarna och även hyresvärdarna borde ta ansvar och se till att inflationen inte ökar på grund av kraftiga hyreshöjningar, säger han.
Fastighetsägarna ska presentera sitt yrkande och mer detaljer när de och Hyresgästföreningen i träffas 29 september.
Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR som på uppdrag av hyresvärdarna förhandlar omkring 30 000 lägenheter i Göteborg, motiverar kravet på höjning så här i pressmeddelandet.
”Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna. Utan kompensation är det hyresgästerna som kommer att drabbas i form av neddragningar på allt som inte är akut och nödvändigt att genomföra, och där åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet skjuts på framtiden eller inte genomförs alls”, säger Rikard Ljunggren.