Fastighetsägarna om att de redan nu vill förhandla 2026 års hyror: ”Positivt för hyresgästerna”

Branschorganisationen Fastighetsägarna GFR företräder över 4 000 fastighetsägare med cirka 18 500 fastigheter i södra och mellersta Sverige. Till organisationens uppdrag hör att förhandla hyror med Hyresgästföreningen. I fjol överraskade Fastighetsägarna med att kalla till förhandling redan i juni. Tidigare år har hyresförhandlingarna startat först efter semestern. I år kallade de till förhandling i mars.
På Hyresgästföreningen är man inte nöjd med den utvecklingen. Där anser man att det rekordtidiga kraven är ett brott mot trepartsöverenskommelsen samt att det leder till onödig stress för hyresgästerna.
– Så länge det saknas ett gemensamt förhandlingsunderlag, som motiverar en hyreshöjning, är vårt motbud en hyreshöjning på noll procent, säger Stefan Lindborg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
En som är upprörd över att Fastighetsägarna GFR:s agerande är hyresgästen Karin i Ulricehamn. På frågan om hur hon ser på att värden redan nu vill förhandla om nästa års hyreshöjning sade hon så här:
– Jag undrar hur de tänker. Någonstans måste det ju finnas en smärtgräns för hur mycket de kan höja hyran. Ingen vet hur ekonomin kommer att se ut då, så det finns inget underlag att förhandla på, säger Karin, som nu valt att säga upp sitt kontrakt för att flytta till en billigare lägenhet.
Förhandlar i förhandlingsrummet – inte i media
Först ut på Fastighetsägarna GFR:s förhandlingslista i år är kommunerna Gnosjö, Mullsjö, Nybro, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Partille, Strömstad, Tibro, Ulricehamn och Vårgårda. I Lilla Edet och Strömstad hölls de första förhandlingsmötena förra veckan. Efter dem sade Hyresgästföreningens Stefan Lindborg att Fastighetsägarna GFR ville ha en höjning på samma nivå som man haft de senaste två åren, det vill säga drygt fem procent. En höjning som enligt Stefan Lindborg vore oacceptabel.

Stämmer det att ni vill höja hyran med drygt fem procent nästa år?
– Det vill jag inte kommentera. Förhandlingar ska ske i förhandlingsrummet, inte genom media, säger Anders G Johansson.
Anders G Johansson förklarar det rekordtidiga påkallandet med att årshyresförhandlingar brukar dra ut på tiden. Det är, enligt honom, inte ovanligt att det tar sju månader. Därefter tillkommer ytterligare tid då det hela ska omsättas och aviseras till hyresgästerna.
– Vi vill undvika retroaktivitet både för att det är viktigt gentemot hyresgästerna och för att hyresvärdarna ska kunna budgetera sin verksamhet i god tid innan den första januari när den nya hyran ska börja gälla, säger Anders G Johansson.
”Underlag finns”
Att det skulle saknas underlag och att Fastighetsägarna bryter mot trepartsöverenskommelsen håller Anders G Johansson inte med om. Enligt trepartsöverenskommelsen ska förhandlingar om årshyra ska grundas på kostnadsutvecklingen de tre senaste åren.
– Utvecklingen för två av de åren är redan kända och flera av årets parametrar är även de tillgängliga, säger Anders G Johansson och tar kommunernas taxor som exempel på det senare:
– Många kommunala taxor beslutades i respektive kommunfullmäktige redan i fjol, så de kostnaderna känner vi till.
Han tycker att det är märkligt att Hyresgästföreningen som tidigare ingått fleråriga hyresöverenskommelser med andra fastighetsbolag, ibland över två och ibland över tre, nu reagerar så kraftigt på Fastighetsägarna GFR:s vilja att redan förhandla nästa års hyresnivå.
– I de situationerna har man ju lyckats komma överens trots att man inte haft någonting att luta sig emot, säger Anders G Johansson.
Positivt för hyresgästerna med tidigt besked
Stefan Lindborg på Hyresgästföreningen menar att det ekonomiska läget är osäkert. Att arbetslösheten är hög och att de extrema kostnadsökningarna har avstannat. Håller du med om det?
– De extrema kostnadsökningarna har avstannat så till vida att Riksbanken har sänkt räntan några gången. Men det kommer dröja innan den justeringen tränger igenom hos fastighetsägarna. Tvärtom är de nu många som kommer att behöva binda om sina lån till en betydligt högre ränta än de haft tidigare, säger Anders G Johansson.
Hyresgästföreningen har fått samtal från hyresgäster som är oroliga och känner sig stressade över att ni redan nu börjar tala om nästa års hyror. Hur ser du på den oron?
– Jag tycker att man som hyresgäst bör se det som något positivt att man i god tid får veta vad hyran blir nästa år. Det tycker jag inte kan vara en nackdel för någon inblandad, säger Anders G Johansson.
Varför börjar ni förhandla i just de här kommunerna?
– Vi har valt ut ett antal mindre orter för att vi tycker att de är hanterliga. Lyckas vi komma överens där så tror vi att vi sedan kan ha enklare och kortare förhandlingar i de därpå följande kommunerna, säger Anders G Johansson.
Fotnot: Hyresgästen Karin, i Ulricehamn, vill vara anonym och heter egentligen något annat.