Fastighetsägarna om hyreshöjningarna: “Fem procent är alldeles för lågt”
Några lyckas komma överens. Men de färdiga hyreshöjningarna är för låga, säger organisationen Fastighetsägarna, som företräder privata värdar. Hyresgäster kan inte räkna med att fem procent i hyreshöjning räcker.
Som Hem & Hyra berättat är det hundratusentals hyresgäster som nu berörs av avbrutna förhandlingar. Allmännyttan i Malmö, Göteborg och Stockholm har alla begärt hjälp av Hyresmarknadskommittén för att komma vidare.
I år finns för första gången en liknande tvistlösning på den privata sidan. Där kan parterna nu vända sig till hyresnämnden när de inte kommer överens. En oberoende skiljeman får sedan sex veckor på sig att sätta en ny hyra.
”Förhandlingarna fungerar inte speciellt bra”
Dit har både Fastighetsägarna Stockholm och GFR, i Göteborg, vänt sig. Över 100 000 hyresgäster bor hos privata värdar som ingår i dessa organisationer. Att förhandlingarna hänvisas dit handlar inte bara om låsningar just nu, enligt Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna.
– Det visar övergripande att förhandlingarna inte fungerar speciellt bra. Jag ser det som ett generellt problem med hur de fungerat under de år jag haft inblick från 2010-talet och framåt, säger han.
Enligt Hem & Hyras sammanställning av årets förhandlingar ligger snittet hittills på 5 procent. Tomas Ernhagen på Fastighetsägarna säger att det är för lite och att han hoppas att en skiljeman kommer fram till en högre procentsats.
– Det är alldeles för lågt. Det är inte långsiktigt hållbara nivåer. De uppgörelser vi sett hittills, som företrädesvis är kommunala bolag, är inte byggda på trepartsmodellen, utan bygger på annat, säger han.
Hög inflation och höga räntor ska ge högre hyror
Han syftar till den modell som de tre parterna Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna har kommit överens om. Du kan läsa mer om hur modellen påverkar årets hyreshöjningar här.
I modellen är det tydligt att hög inflation, höga räntor och höga kostnader för hyresvärdar ska få genomslag på hyran. Men om parterna inte kommer överens finns det alltså nu en möjlighet att vända sig till en oberoende skiljeman.
Enligt Fastighetsägarna har Hyresgästföreningen tidigare år kunnat använda sig av ett veto för att stoppa höga hyreshöjningar. Det hoppas Tomas Ernhagen att den nya modellen, med skiljeman, ska förhindra.
Kritisk mot Hyresgästföreningen
Men han är kritisk till hur Hyresgästföreningen agerar i förhandlingarna i år.
– Hyresgästföreningen tar inte hänsyn till vad vi kommit överens om i treparten, att hyran ska baseras på fastighetsrelaterade kostnader. Det har vi helt och hållet utgått ifrån i våra yrkanden och sedan justerat ned yrkandet något, säger han, och fortsätter.
– De ligger runt tre procent och har legat kvar på de nivåerna under förhandlingarna. Det är i princip bara Fastighetsägarna som rör sig nedåt. Det är tråkigt att det inte finns någon förhandlingsvilja från Hyresgästföreningens sida.
Han säger att det krävs mycket högre hyreshöjningar än fem procent för att svenska hyresvärdar ska få täckning för sina kostnader och ger ett exempel: Sedan 2016 har förvaltningskostnaderna ökat med 52 procent enligt ett index som Statistiska centralbyrån beräknar. Under samma period har de förhandlade hyrorna stigit med drygt 14 procent.
– 2023 fick vi en hyreshöjning på 4,5 procent. Det motsvarar ungefär 400 kronor i månaden för en normaltrea. Det finns hushåll där även detta är högt, men för den stora massan är det inga problem. Tvärtom är det väldigt lågt i förhållande till de kostnadsökningar du ser i övrigt, säger han.
Men att räntorna nu stiger och fastigheterna tappar i värde – är det rimligt att hyresgästerna ska ta den kostnaden?
– Om inte hyresgästerna ska vara med och betala utan hyresvärdar ska ta hela smällen, då skickar du en signal om att du inte kan få lönsamhet i att bygga och förvalta hyresrätter. Det är en väldigt dålig signal. Vi behöver många, många fler hyresrätter. Om inte intäkterna, det vill säga hyran, får utvecklas i linje med kostnaderna kommer vi inte kunna vända den pågående kollapsen i nyproduktion av hyresrätter.
Hyresgästföreningen besviken på Fastighetsägarnas kritik
Carl-Johan Bergström är förhandlingschef på Hyresgästföreningen och håller inte alls med om Fastighetsägarnas beskrivning av förhandlingarna.
– Att de ens uttrycker sig på det sättet gör att det är lätt att bli besviken. De har knappt rört sig från sina 12 procent.
De säger tvärtom att Hyresgästföreningen inte rört sig från 3 procent?
– Om man nu ser var överenskommelserna hamnar så är 3 procent mycket närmare verkligheten än vad 12 procent är. Fastighetsägarna har ett förlegat sätt att förhandla. Det kommer absolut inte att bli några 12 procent.
Att hyrorna behöver höjas för att sätta fart på nyproduktionen håller han inte heller med om.
– Även det är ett argument som inte håller. Det blir inte fler hyresrätter av att höja hyrorna för befintliga hyresrätter, det blir mer vinst till fastighetsägarna. Att det är tufft att bygga har inget med hyror i det befintliga systemet att göra, det handlar om att det är dyrt att ta lån och att byggkostnaderna ökat.