Annons

Fastighetsägarna vill höja hyran med 2,5 procent

Stockholm Fastighetsägarna i Stockholm har presenterat sitt yrkande inför hyresförhandlingarna. De vill ha 2,5 procents höjning, för att stärka hyresrätten.

Fastighetsägarna i Stockholm vill höja hyrorna med 2,5 procent i genomsnitt nästa år. Yrkandet presenterades i dag. 

 I Stockholmsregionen pekar alla siffrorna uppåt  förutom när det gäller hyresrätten. Den negativa trenden måste brytas om Stockholm ska fortsätta att växa i samma takt. Situationen är ohållbar. Vi anser att en blygsam hyreshöjning i relation till ökningar av BNP och timlöner utgör ett litet men viktigt steg i rätt riktning. Ingen vinner på status quo. Det handlar om att rädda hyresrätten, säger Billy McCormac, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

Läs ocksåDe bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna

Hur vill ni att höjningen fördelas?
– Mellan 2,2 och 2,8 utifrån olika lägen, men vi återkommer om hur vi resonerat.

– Vi ser en nedåtgående trend för hyresrätten, andelen sjunker hela tiden. Många faktorer har gjort det mindre intressant att äga och förvalta. Tillsammans med Hyresgästföreningen vill vi bryta den trenden, säger Billy McCormac och fortsätter.

– Det är ett generationsskifte på gång bland fastighetsägarna och barn och barnbarn kanske gör andra bedömningar. Vi måste tänka på hur vi vill att Stockholm ska utvecklas på lång sikt. Just nu är det svårt att hävda att hyresmarknaden mår bra.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!

Många överenskommelser som tecknades med de kommunala bostadsbolagen förra året är tvååriga. För Stockholmsbolagen betyder det höjningar med 0,67 procent från 1 januari.

Annons

– Det är beklagligt och innebär tyvärr att de ekonomiska förutsättningarna för dessa bolag kommer att försämras under 2017. Riksbanken räknar med att inflationen ska öka med 1,7 procent nästa år, så det innebär att hyrorna kommer att falla i reala termer. Den utvecklingen är ingen bra signal för den som går och funderar på att bygga och äga hyresrätter för långsiktig förvaltning, säger Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm.

– Det är upp till varje bolag att bestämma hur de vill göra. Vi förhåller oss till de siffror vi presenterat. Hela syftet med lagändringen från 2011, att allmännyttans hyror inte ska vara vägledande, är att vi förhandlar på egna meriter, säger Billy McCormac.

Läs ocksåStrid om hyrorna i Norrtälje – Fastighetsägarna vill höja med tolv procent medan Hyresgästföreningen kontrar med nollbud

När det gäller siffrorna finns en del att jobba på för parterna. Enligt Fastighetsägarna har hyrorna ökat med 50 procent mellan 1998 och 2014 och den disponibla inkomsten för hushåll i Stockholm har ökat med 90 procent under samma period. Hyresgästföreningen hävdar att de disponibla inkomsterna i stället ökat med 47 procent och lutar sig mot SCB. Lönsamheten är också ett tvisteämne. 

– De privata fastighetsägarna har högre hyror, mycket god lönsamhet och har oftast mindre nöjda hyresgäster än de kommunala bostadsbolagen. Varför skulle de då få en högre hyreshöjning? Finns det ingen gräns för deras girighet? kommenterarSimon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm.

I samband med förhandlingsyrkandet öppnar Fastighetsägarna en blogg, där de kontinuerligt kommer att berätta om förhandlingarna.

– Vi tar initiativ till en öppnare process. Det kommer ingen jättehemlig information, men vi gör inlägg efter varje träff. Annars pågår förhandlingarna i det fördolda, det kommer lite rök och sedan en uppgörelse. Det är ändå en del av ett samhällsuppdrag att förhandla hyrorna, vi är skyldiga att förklara.

Annons

Billy McCormac är dock angelägen om att behålla ett förtroendefullt förhandlingsklimat.

– Det ska fortfarande finnas förtroende i rummet. Vi kommer inte att gå ut med något som känns obekvämt för motparten.

Ändå är han inte främmande för att ta förhandlingarna ännu längre.

– Varför inte webbsända förhandlingsmöten? Det finns inget att dölja, tycker jag. Det känns inte speciellt modernt i dag, vi vill att förhandlingsprocessen ska vara transparent.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.