Annons

Fastighetsskötare hotade misshandlad kvinna: ”Kommer se till att du står utan bostad”

Örebro Kvinnan hade blivit misshandlad av sin sambo – och fått en gaffel i armen. Samma kväll fick hon ett sms från husets fastighetsskötare. Han hotade med att se till att kvinnan skulle stå utan bostad om hon satte dit sambon.
Foto: Polisen/Örebro tingsrätt
När den misshandlade kvinnan fortfarande befann sig på sjukhuset fick hon ett sms från husets fastighetsskötare om att han personligen skulle se till att hon skulle stå utan bostad om hon satte dit sin sambo.

I slutet av april larmade grannar i en mindre ort i Örebro län polisen, efter att de hört skrik och bråk från en lägenhet.

När polisen kom dit hittade de en kvinna i 50-årsåldern som satt och grät vid köksbordet. Kvinnan hade tydliga skador i ansiktet och på huvudet. På armen fanns ett öppet sår. Där har hon blivit huggen med en gaffel av sin sambo, berättade kvinnan.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Efteråt frågade polisen kvinnan om hennes skador:

”Yttre blåmärken. Inre skadorna är själen och hjärtat,” sa hon.

Kvinnans sambo – en man i 55-årsåldern – blev gripen av polisen misstänkt för misshandeln.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.
Efter att kvinnan blivit misshandlad hittade polisen blodstänk över hela lägenheten.

”Inte en rolig människa”

Samma kväll, när kvinnan fortfarande befann sig på sjukhuset, fick hon ett sms från husets fastighetsskötare, en man i 40-årsåldern:

Annons

”Om du sätter dit (sambons namn reds. anmärkning) för något han inte gjort så kommer jag personligen se till att du står utan bostad och allt,” skrev fastighetsskötaren.

Sambon och fastighetsskötaren är vänner, uppger kvinnan i förhör. Hon och sambon hade även umgåtts en del tillsammans med fastighetsskötaren och hans fru efter att de flyttade till orten, berättade kvinnan vidare.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.

Kvinnan tolkade sms:et från fastighetsskötaren som ett hot och blev ledsen och arg. När hon fick meddelandet hade paret – som har missbruksproblematik – redan fått ett beslut om vräkning från sin hyresvärd. Men hon blev ändå kränkt av meddelandet, uppgav kvinnan i rätten.

Han är inte en rolig människa och hon är orolig för vad som kan hända då hon ska hämta sina grejer eftersom han är fastighetsskötare, sa kvinnan i förhör med polisen.

Örebro tingsrätt skriver i sin dom att fastighetsskötaren måste ha insett att kvinnan skulle uppfatta hans meddelande som ett hot eller i vart fall skrämmande.

”Ren ilska”

Fastighetsskötaren medger att han skickade sms:et till kvinnan. Men han menar att han var berusad när han skrev det, och det handlade om ren ilska, och inte om att han ville hota eller skrämma henne.

Den förklaringen framstår dock som en efterhandskonstruktion, enligt Örebro tingsrätt. Fastighetsskötaren var medveten om att kvinnan skulle stå utan bostad efter den redan beslutade vräkningen, och att det var mycket viktigt för henne att få en ny bostad, resonerar rätten.

Annons

Mannen måste därför ha insett att hon skulle uppfatta hans meddelande som ett hot eller som i vart fall skrämmande, särskilt eftersom hon kände honom i hans egenskap av fastighetsskötare. Att mannen var berusad, arg och chockad fråntar honom inte från ansvar, skriver Örebro tingsrätt.

Tidigare dömd för brott

Fastighetsskötaren är sedan tidigare dömd för flera andra brott, senast förra året till villkorlig dom och dagsböter för häleri.

Mannen döms nu för övergrepp i rättssak. Eftersom det är ett brott med ett högt artvärde blir straffet sex månaders fängelse. Kvinnans sambo får åtta månaders fängelse för två fall av misshandel.

Hem & Hyra har tidigare uppmärksammat hot och våld mot fastighetsskötare, och bland annat skrivit om Bovärden Henrik som inspekterade en spis och blev hotad med kniv.

Läs också Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Chockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt" Unik undersökning: Så har kommunala hyresvärdar chockhöjt sina parkeringsavgifter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.